Vic, Centelles i Torelló mouen fitxa per acollir refugiats de guerra sirians

Les iniciatives es vehiculen a través del ple, en concentracions i en donacions

Concentració a la plaça Major de Vic, aquest dimecres
Concentració a la plaça Major de Vic, aquest dimecres | Albert Alemany
Toni Carrasco, Pere Pratdesaba
10 de setembre del 2015
Actualitzat a les 23:07h

La solidaritat vers els refugiats sirians continua creixent a la comarca. Ens els últims dies, Vic, Centelles i Torelló s’han postulat per acollir famílies que fugen de la guerra.

L’Ajuntament de Vic, en el ple celebrat aquest dimecres, va aprovar una moció de Vic per a Tots, consensuada amb l’equip de govern i amb alguns dels partits de l’oposició. El text concreta l’adhesió a la xarxa de ciutats i pobles refugi per a l’acolliment de refugiats de guerra i que es posi a disposició un nombre significatiu de places de reassentament. La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits menys la PLVI de Josep Anglada, que hi va votar en contra. La decisió va ser rebuda amb aplaudiments entre els assistents a la sessió.

Uns minuts abans del ple, un centenar i escaig de persones es va concentrar a la plaça Major de Vic, per demanar que la ciutat acollís refugiats i per donar suport a la moció que es va debatre amb posterioritat. Els presents van instar el govern municipal a prestar l’ajuda adequada per afrontar l’assistència i l’acollida d’una part dels refugiats. També que l’Ajuntament es coordinés amb altres entitats supramunicipals, internacionals i ONG, i es va fer una crida a tota la població a col·laborar amb l’ajuda humanitària a la població refugiada.

A l’acte, organitzat per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Osona (UCFR), es va llegir un manifest i diversos poemes. En els parlaments hi van intervenir alguns regidors del consistori vigatà: Arnau Martí (Vic per a Tots), Joan Coma (Capgirem) i Àlvar Solà (CiU). A la trobada, es van poder veure cartells amb lemes com “Tots som persones”, “Aturem els genocidis”, “Feixisme, mai més, recordem 1939” o “Solidaritat, no caritat”, entre d’altres.

Centelles insta a fer donacions

A Centelles, el passat dissabte a la tarda es va fer la primera concentració, convocada per missatges de mòbil, davant de l'Ajuntament, en solidaritat amb el drama humà que estan vivint milers de persones que arriben a Europa en condicions infrahumanes. En l'acte, que fou seguit per una trentena de persones, es van encendre uns espelmes i es va fer silenci durant una estona. En aquell moment es va emplaçar a tots els assistents a anar cada dimecres a les 20 h i repetir la concentració solidària.

La concentració d’aquest dimecres, 9 de setembre, va comptar amb una quinzena de persones. Tot seguit, a les 9 del vespre, el Consell Municipal de Cooperació va fer una reunió extraordinària. Entre d'altres actuacions es va acordar "treballar per donar resposta a la possible acollida de refugiats, facilitant l’accés a habitatges i cobrint les necessitats bàsiques". El Consell està presidit per la regidora Cristina Ciudad, que ahir excepcionalment fou substituïda pel regidor de Cultura, Xavier Serra. Aquest òrgan municipal està format per entitats locals i grups polítics del mateix consistori.
 

Concentració a Centelles, aquest dimecres a la tarda, amb l'alcalde Miquel Arisa. Foto: Toni Carrasco


Davant la emergència, les actuacions es van concretar en destinar 1.750 euros d'ajut al projecte de suport a l'acollida de la població refugiada del Fons Català per a la Cooperació. També està previst obrir un registre de possibles persones acollidores i d’acompanyament als refugiats i es dotarà una partida per el pressupost municipal de l’any 2016, que es quan es preveu l’arribada de famílies.

No està previst, de moment, que es pugui recollir cap tipus de material però en canvi si que s'insta a fer donacions per finançar l’acollida, als següents comptes del Fons Català: Triodos Bank, codi IBAN: ES47 1491 0001 2620 0525 7510; Catalunya Caixa, codi IBAN: ES87 2013 0500 1402 1395 4220; i CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627".

Torelló, en el proper ple

Per altra banda, l'Ajuntament de Torelló també ha anunciat que es postularà per ser municipi acollidor de refugiats sirians que fugen de la guerra del seu país. L’equip de govern municipal ha expressat la voluntat d’oferir ajuda i col·laborar davant del drama humà que s’està vivint les darreres setmanes amb l’arribada massiva de refugiats a Europa. Aquesta proposta s’oficialitzarà, amb tota probabilitat, en la propera sessió plenària.

Per això, l’Ajuntament té previst iniciar els tràmits per esdevenir municipi refugi, una iniciativa que es treballarà conjuntament amb les entitats socials del municipi. Al mateix temps, hi ha la intenció de crear, juntament amb les entitats, una borsa de voluntaris per a l’acollida.