Vic farà net de vestigis feixistes

El ple de l’Ajuntament aprova les quatre mocions de l’oposició, referides a la memòria històrica, la rebaixa de preus a les piscines municipals, la tarifació social i l’acollida de refugiats

Una imatge del ple municipal d'aquest dimecres
Una imatge del ple municipal d'aquest dimecres | Albert Alemany
Pere Pratdesaba
10 de setembre del 2015
Actualitzat a les 17:05h

Arnau Martí, de Vic per a Tots, en una intervenció al ple. Foto: Albert Alemany


La nova correlació de forces polítiques a l’Ajuntament de Vic ha donat pas a una situació estratègica diferent de l’anterior legislatura. Ara, l’equip de govern intenta trobar punts de consens amb l’oposició de manera habitual. CiU i PSC disposen d’una majoria simple (10 dels 21 regidors) i no desitgen que la balança es decanti en cap cas amb el vot del regidor de PLVI, Josep Anglada, per tant, necessiten buscar tot tipus de complicitats amb partits com Capgirem, Vic per a Tots o ERC. Aquest nou panorama es va poder comprovar en el ple municipal celebrat aquest dimecres a la tarda: per primer cop en molts anys, el consistori va aprovar totes les mocions, en aquest cas quatre, que va presentar l’oposició.

La moció més significativa que va prosperar va ser la que va presentar Capgirem Vic sobre la memòria històrica a Vic, en un text que en passades legislatures hauria tingut moltes dificultats per prosperar. El document proposava realitzar un inventari de tots els vestigis feixistes que encara resten a la ciutat i retirar-los, tal com dicta l’article 15 de la Llei de la Memòria Història; revocar els títols de fills adoptius a Antonio Correa, Miguel Rodrigo i Rafael García; i emprendre activitats de foment de la memòria històrica, amb especial interès per aquelles dirigides a la dignificació i el reconeixement públic de les víctimes i els represaliats pel franquisme.

La moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits menys l’abstenció de Josep Anglada (PLVI), que va recordar que durant el període de la guerra civil hi van haver víctimes als dos bàndols, un argument que en mandats anteriors havien fet servir altres partits, com el PSC. Josep Arimany (CiU), en nom de l’equip de govern, va reconèixer les afirmacions d’Anglada però va dir que era hora de “passar pàgina”. El democristià també va acceptar la revocació dels tres títols honorífics, una possibilitat que ja es contempla a l’actual normativa, ja que es van atorgar per simples motius polítics.

 

Anna Erra, al ple d'aquest dimecres. Foto: Albert Alemany

Piscines, equipaments municipals i refugiats

El ple també va aprovar per unanimitat una moció del grup municipal d’ERC-Som Vic per tal de facilitar l’accés universal a les piscines municipals Joan Riera Rius. El text proposava reduir el preu de la tarifa general individual, oferir abonaments de temporada, tant d’estiu com d’hivern, i descomptes a col·lectius determinats, com joves, aturats o discapacitats.

Joan Ballana (ERC) va recordar que les piscines de Vic tenen un dels preus més elevats del país i de la comarca. L’equip de govern va acceptar la iniciativa i es va comprometre a treballar per rebaixar les tarifes (una decisió que ha de prendre el concessionari, el Club Natació Vic), però va proposar afegir un punt per matisar que l’assumpte es debatria i es concretaria a l’Institut Municipal d’Esports, amb representants polítics i tècnics. ERC ho va acceptar.

La tercera moció, de Vic per a Tots, també es va aprovar per unanimitat. El text demanava impulsar una política de tarifació social en els serveis i equipaments públics municipals,i crear una comissió mixta, amb representants polítics i tècnics, per tal de desenvolupar una proposta per implementar-la a partir d’una ordenança específica que s’aprovarà durant el proper any fiscal 2016..

La darrera moció, també de Vic per a Tots, demanava l’adhesió a la xarxa de ciutats i pobles refugi per a l’acolliment de refugiats de guerra i que es posés a disposició un nombre significatiu de places de reassentament. La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits menys PLVI, que hi va votar en contra. La decisió va ser rebuda amb aplaudiments entre els assistents a la sessió.

 

Katia Junks, de Capgirem Vic. Foto: Albert Alemany

Arnau Martí (Vic per a Tots) va anar més enllà i va proposar una comissió d’acollida, amb la participació d’entitats i ciutadans siris que ja fa molt temps que viuen a casa nostra.
El text original, que es va consensuar prèviament amb l’equip de govern, es va modificar lleugerament a instàncies de la resta de formacions, i es va equiparar a un document oficial redactat pel Fons Català de Cooperació.

Uns minuts abans del ple, un centenar  i escaig de persones es va concentrar a la plaça Major de Vic, per demanar que la ciutat acollís refugiats. A l’acte, organitzat per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Osona (UCFR), es va llegir un manifest i diversos poemes.

La zona blava de l’Eixample Morató

El ple també va aprovar la reducció  de les taxes d’aparcament de la zona blava en alguns punts de l’Eixample Morató, en concret, a la plaça dels Màrtirs, carrer Nou i carrer Misericòrdia. Tots els partits hi van votar a favor, menys Capgirem, que es va abstenir.

La proposta pretén dinamitzar la zona, després de les restriccions de trànsit que han aixecat tanta polseguera entre els comerciants. Les tarifes aprovades pretenen desincentivar l’estada fugaç, i són les següents: de 0 a 30 minuts, 0,5 euros; de 31 a 45 minuts, 0,3 euros més; i de 46 a 60 minuts, 0,6 euros, amb un total de 1,4 euros per hora..
 
Els partits de l’oposició van veure amb bons ulls la mesura, més tenint en compte que s’ha consensuat amb veïns i comerciants, però van reclamar un estudi de mobilitat global amb un replanteig general de la situació.
 

Josep Anglada, al ple d'aquest dimecres. Foto: Albert Alemany
 

Joan Ballana. Foto: Albert Alemany


En el marc del debat, Maria Carme Bover (CiU), regidora de Comerç i Consum, Turisme i Mercats va avançar que a la zona Sert s’habilitaria una hora gratuïta de pàrquing per a la gent que entrés pel nord-est de la ciutat, per tal de facilitar l’entrada a l’Eixample Morató. “Volem redefinir el barri, amb el consens dels comerciants i veïns”, va dir Bover.

EL PLE, EN BREU

En el marc d’un debat sobre la taxa de bonificació d’unes obres a l’Hospital Universitari de Vic, va aparèixer el polèmic tema de les altes temperatures al centre, fruit de l’onada de calor d’aquest estiu. “Els malalts han patit unes condicions que no són del segle XXI”, va reconèixer Jose Arimany (CiU). El mateix regidor va explicar que la quarta planta de l’Hospital Universitari de Vic no disposa de climatització, sinó només d’una aportació d’aire fresc. Per tot plegat, l’Ajuntament ha demanat al conseller de Salut, Boi Ruiz, que el Departament faci una inversió a l’Hospital Universitari de Vic per solucionar aquests problemes.

El dissabte 15 d’agost no es va obrir el mercat municipal a la plaça Major perquè era festiu i molts marxants van anunciar que no hi assistirien. Per això es va passar a divendres, va explicar Carme Bover.

L’oposició va criticar la passivitat de l’equip de govern després de l’esfondrament d’una casa al carrer Sant Pere, a finals de juliol. Les obres per arreglar l’edifici encara continuen i no han permès obrir el carrer al trànsit ni de vianants ni de cotxes.
 

Una imatge del ple de Vic, aquest dimecres. Foto: Albert Alemany


L’Ajuntament de Vic està en negociacions amb l’empresa Sagalés per la integració tarifària del bus urbà. “Les condicions que demana l’empresa en aquests moments no són assumibles”, va dir Toni Serrat (CiU)

Alguns usuaris s’han queixat que el bus exprés a Barcelona, a les hores puntes, no funciona correctament, amb retards.

ERC demana que l’equip de govern obri a tothom la reunió del 17 de setembre amb els propietaris de les Adoberies, per tal de consensuar el futur del barri.

El Seminari de Vic no paga l’IBI, tot i que ja no porta a terme cap activitat eclesiàstica, va dir Àlvar Solà, a resposta a una pregunta de Capgirem.

L’Ajuntament iniciarà en breu una campanya de seguretat vial adreçada als ciclistes incívics que circulen per les voreres.

Arxivat a