El bisbe de Vic proposa a les parròquies que acullin almenys una família de refugiats

La iniciativa coincideix amb la concentració d'UCFR i el debat al ple de Vic

Un grup de refugiats arriba amb autobús al poble austríac de Nickelsdorf
Un grup de refugiats arriba amb autobús al poble austríac de Nickelsdorf | Sergi Cámara
Redacció Osona.com
08 de setembre del 2015
Actualitzat el 09 de setembre a les 18:02h

Una família descansa després del viatge des de Presevo, a la frontera amb Macedònia. Foto: Sergi Cámara


El bisbe de Vic, Romà Casanova, ha proposat en un comunicat que les parròquies que formen part de la seva diòcesi estudiïn la possibilitat d'acollir almenys una família de persones que hagi hagut de fugir del seu país a causa de la inestabilitat a l'Orient Mitjà i en el marc del drama migratori que viu Europa, "sense fer cap distinció respecte la nació o la religió".

Si les parròquies accedissin a la petició, el bisbat de Vic, format pels territoris d'Osona, el Moianès, el Bages i l'Anoia, podria arribar a acollir unes 250 famílies. El bisbe ha encomanat a Càrites Diocesana la tasca de coordinar i acompanyar aquesta acció, entitat que ja ha entomat l'encàrrec i ha iniciat els treballs per fer efectiu el repte.

Un grup de refugiats arriba amb autobús al poble austríac de Nickelsdorf, un cop ja han creuat la frontera d'Hongria amb Àustria. Foto: Sergi Cámara

Manifestació i ple municipal

La iniciativa del bisbe s'afegeix a la d'Unitat contra el Racisme i el Feixisme (UCFR) d’Osona, plataforma unitària on participen diferents associacions, partits i sindicats, qui ha convocat per dimecres vinent, 9 de setembre, a dos quarts de 6 de la tarda, una concentració a la plaça Major de Vic per demanar que la ciutat aculli una part dels refugiats sirians i procedents de països en conflicte que estan picant a les portes de la Unió Europea. La proposta té per lema “Benvinguts a Vic! Ciutat acollidora”.

La concentració es farà mitja hora abans de l’inici del ple de l’Ajuntament on es debatrà una moció que també insta el govern municipal a prestar l’ajuda adequada per afrontar l’assistència i l’acollida d’una part dels refugiats. També que l’Ajuntament es coordini amb altres entitats supramunicipals, internacionals i ONG, i fer una crida a col·laborar amb l’ajuda humanitària a la població refugiada. Després de la concentració, des d’UCFR s’anima a tothom qui pugui a assistir al ple per donar suport a la moció.

Una moció que ha presentat el grup Vic per a Tots i que tot apunta que no tindrà massa oposició al ple, ja que l’equip de govern ja va anunciar fa uns dies que havia iniciat les gestions per tal que la ciutat pogués acollir quatre o cinc famílies sirianes.

La decisió de l’Ajuntament de Vic de postular-se per acollir refugitats se suma a la de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà i Centelles, on es crearà una comissió liderada per Ara Junts per Centelles. Les mobilitzacions coincideixen amb el pla d’actuació que està preparant el Govern català, juntament amb les diputacions i els ajuntaments i en coordinació amb les entitats socials, per rebre un contingent de refugiats, un document que se centra especialment en aspectes sanitaris, educatius, jurídics i d'habitatge. Tot, però, a l'espera de conèixer el nombre concret de refugiats que rebrà Catalunya.
 

Una família de refugiats sirians salta la valla d'Hongria Foto: Sergi Cámara