La Marxa dels Vigatans canvia avui el format i es trasllada a la plaça Major

L’acte central serà més curt i estarà dirigit per Els Comediants | La proposta incorpora la figura del nouvingut, que acompanyarà l’homenatjat i l’infant

La Marxa dels Vigatans, l'any passat a Vic
La Marxa dels Vigatans, l'any passat a Vic
Redacció Osona.com
09 de setembre del 2015
Actualitzat el 10 de setembre a les 11:31h
Òmnium Cultural Osona i la Comissió 11 de setembre organitzen una nova edició, ja la tretzena, de la Marxa dels Vigatans, aquest 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional. La presentació oficial dels actes es va fer la passada setmana, a la simbòlica ermita de Sant Sebastià. La iniciativa va començar a escalfar els motors el passat dijous, 3 de setembre, amb un emotiu homenatge a Ricard Torrents i Bertrana, assagista, traductor i crític literari nascut a Folgueroles.

La Marxa dels Vigatans d’enguany presenta moltes novetats. Per començar, se'n canviarà la ubicació i es passarà a fer a la plaça Major de Vic. També variarà el format. Sota la direcció artística d'Els Comediants, l'esdeveniment serà més curt, d'uns 45 minuts, i "més visual, sensitiu, didàctic i divulgatiu".

 

Ricard Torrents va rebre l'homenatge al Temple Romà. Foto: José M. Gutiérrez

Tot i així, des de l'organització s'assegura que hi ha elements que seguiran ben presents: les columnes dels pobles, el diàleg de compromís dels tres personatges homenatjats (l’infant, el nouvingut i l’homenatjat), la crema del Decret de Nova Planta, el foc i la llum de les torxes, etc.

Una altra de les novetats és que el diàleg de compromís serà a tres veus. Si sempre l’havien protagonitzat la persona homenatjada, aquest any Ricard Torrents, i l’infant, enguany Erola Freixa, s'estrenarà també la figura del nouvingut, amb el búlgar resident a Torelló, Aleksandar Todorov.

L’entrada de torxes a la plaça Major es farà pels set carrers que hi arriben, emulant de manera simbòlica les set portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Com cada any, les columnes representen els pobles de la comarca, que vénen caminant fins a Vic i cadascuna està representada per un penó o personatge històric relacionat amb els municipis.

La Marxa dels Vigatans vol recordar la desfeta del 1714 per conscienciar de la necessitat de recuperar les llibertats nacionals.

 

La sortida de la columna de la Marxa dels Vigatans de Roda de Ter, l'any passat. Foto: J.M. Montaner

Les columnes

- Muntanyola, La Guixa, Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer es concentraran fins les 20:30 h a la Bassa dels Hermanos de Vic i faran la seva entrada a plaça Major pel carrer Verdaguer.

- Calldetenes, Sant Julià i Sant Hilari es concentraran fins les 20:30 h a la plaça de la Catedral i faran la seva entrada a plaça Major per la plaça del Pes.

- Vall del Ges, Manlleu, i Voltreganès es concentraran fins les 20:30 h a l’Ateneu la Central i faran la seva entrada a plaça Major pel carrer Sant Cristòfol (carrer Estret).

- Centelles, Tona, Malla, El Brull i els Hostalets de Balenyà es concentraran fins les 20:30 h a la plaça Gaudí de Vic i faran la seva entrada a plaça Major pel carrer de la Riera.

- Taradell, Santa Eugènia, Seva i Viladrau es concentraran fins les 20:30 h a la plaça de la Catedral i faran la seva entrada a plaça Major pel carrer de la Ciutat.

-  Roda, Folgueroles i el Cabrerès es concentraran fins les 20:30 h a la plaça del Carbó i faran la seva entrada a plaça Major pel carrer dels Argenters.

- El Lluçanès es concentraran fins les 20:30 h a la Bassa dels Hermanos de Vic i faran la seva entrada a plaça Major pel carrer de les Neus.

Totes aquelles persones que vulgueu participar a la Marxa de Torxes d'enguany podeu anar a partir de les 9 del vespre als punts de concentració indicats aquí a sobre.
 

Més informació, des d’Òmnium Cultural Osona

Dossier de premsa, amb programa d’actes i horaris de les columnes de la Marxa dels Vigatans 2015

Galeries de fotos publicades de la Marxa dels Vigatans

Aneu al web de la Marxa dels Vigatans


Presentació de la Marxa dels Vigatans a l'ermita de Sant Sebastià Foto: Albert Alemany

 

La Marxa dels Vigatans va retre homenatge a Ricard Torrents, al Temple Romà. Foto: José M. Gutiérrez


 
Arxivat a