Lluís Solà i Sala farà la conferència de la Diada Nacional a Vic

Els actes commemoratius se celebren el 10 de setembre

Redacció
09 de setembre del 2015
Lluís Solà i Sala
Lluís Solà i Sala | Adrià Costa

El prestigiós intel·lectual de Vic, Lluís Solà i Sala. Foto: Adrià Costa


El poeta i dramaturg vigatà, Lluís Solà i Sala, serà l'encarregat de pronunciar la conferència de la Diada a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. Portarà per nom "La llibertat, un dret, un deure" i es farà, com és habitual, el 10 de setembre, el mateix dia que es realitzarà l'ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià "Bac de Roda".

Primer, a 2/4 de 8 del vespre, institucions, partits polítics i entitats de la ciutat faran l’ofrena. Després, la comitiva, encapçalada per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra i Solà, sortirà de la Casa de la Ciutat i anirà fins a la rambla Davallades on hi haurà diferents balls populars. En acabat, serà el moment de la conferència a la Sala de la Columna, a les 8 del vespre.
 
Perfil biogràfic de Lluís Solà i Sala

Lluís Solà i Sala, nascut a Vic el 25 de gener de 1940 és poeta i dramaturg. Va publicar el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes. Després, va seguir amb L'herba dels ulls (1993), De veu en veu: obra poètica I (1960-1999) (2001, que meresqué els premis Quima Jaume de Cadaqués i de la Crítica en l'apartat de poesia), L'arbre constant: obra poètica II (1994-2000) (2003), Entre bellesa i dolor: Obra poètica IV (març de 2010) i Al llindar de l'ara: Obra poètica III (novembre de 2010). Com a editor, col·labora en la revista Inquietud. Principal impulsor (1977) i director de la revista Reduccions de poesia, de la qual és director. És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d'Strindberg, Èsquil o Brossa, entre d'altres, i també ha estrenat obres pròpies. Llicenciat en filosofia i lletres, s'ha dedicat a l'ensenyament i ha estat fundador (1975), director (fins el 1990) i professor de dicció (1991-2005) del Centre Dramàtic d'Osona, adscrit a l'Institut del Teatre.

Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l'obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.

Ha estat també regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vic (1979-83) per l'Entesa Democràtica de Vic, una coalició que agrupava el PSC, el PSUC i el PSAN a les primeres eleccions municipals democràtiques. Solà hi va entrar en representació del PSAN, partit del qual formava part des de la seva etapa clandestina, abans de 1977. També destaca el seu vessant cívic, amb un esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana i la llibertat política dels Països Catalans.
Arxivat a