Najat El Hachmi: «L'escriptura em serveix per pal·liar l'enyorança de l'amazic»

L'escriptora publica 'La filla estrangera', premi BBVA Sant Joan, i ja en prepara una segona part

Najat El Hachmi, aquest dimarts a Barcelona.
Najat El Hachmi, aquest dimarts a Barcelona. | ACN
ACN
01 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:29h

L'escriptora d'origen marroquí, Najat El Hachmi, que ha viscut molts anys a Vic, publica "La filla estrangera" (Edicions 62), guanyadora del Premi BBVA Sant Joan. La novel·la narra l'entrada a la vida adulta d'una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat catalana d'interior. El Hachmi ha reconegut, en declaracions a l'ACN, que l'escriptura li serveix per "pal·liar" l'enyorança que a vegades sent per allò propi de la seva infantesa, ara que la seva realitat és "cada cop menys amazic i més catalana".

Nascuda a Beni Sidel, al Marroc, el 1979, amb 8 anys es va traslladar amb la seva família a Vic. Es tracta d'un procés similar al de la protagonista de 'La filla estrangera' que viu a una ciutat de la Catalunya interior que, tot i que no s'anomena, té totes les característiques de la capital d'Osona. 

La pressió de viure a Vic

En una entrevista amb l'ACN, El Hachmi explica que Vic és el seu "segon origen", la seva ciutat d'infantesa i d'adolescència, però que Barcelona ofereix als fills de la immigració la possibilitat de viure en l'"anonimat" i sense la "pressió del col·lectiu". 

"La gent que no és immigrant no ho coneix massa, però per a molts nouvinguts que viuen a ciutats de comarques, Barcelona és com el lloc ideal", ha afirmat l'escriptora, que diu que a les ciutats petites es nota "molt" el control social. I afegeix que, quan era més jove, els marroquins que vivien a Vic sovint la reconeixen i l'ubicaven a nivell familiar, de manera que el control social se li feia molt present. 
Arxivat a