Mas Lloriana - Herbolari de Sau

Osona Turisme proposa durant set dissabtes visitar empreses agroalimentàries de la comarca

Xevi Autet, donant blat de moro a les gallines.
Xevi Autet, donant blat de moro a les gallines. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
25 d'agost del 2015
Actualitzat el 26 d'agost a les 10:37h
Voleu conèixer el procés de fabricació artesanal dels formatges, els embotits o la ratafia? Osona Turisme us proposa "Fet a Osona", unes visites guiades, de grups reduïts, a empreses agroalimentàries per descobrir de primera mà l’elaboració de productes característics de la comarca.

Aquestes activitats es fan durant set dissabtes, de juny a desembre, i cada dia es combina la visita a dues empreses. Així doncs, es tracta d’una activitat ideal per a tota la família. A més, no cal preocupar-se per res, ja que l’organització també s’ocupa dels desplaçaments.

“Fet a Osona” continua el proper dissabte, 05 de setembre, amb la visita a dues empreses emblemàtiques: L'Herbolari de Sau i Mas Lloriana. Les inscripcions es poden realitzar a través de la central de reserves del web d’Osona Turisme o presencialment a l’Oficina de Turisme de Vic (Plaça del Pes – Llotja del Blat).

 

Més informació, inscripcions i calendari de les visites
 

-----------------------------------------------------------------------
 

Joan Carles Rey, director de l'Herbolari de Sau, Foto: Adrià Costa


Herbolari de Sau, Vilanova de Sau

L’empresa Herbolari de Sau forma part del Grup Sotacingles. Una de les línies d’activitat del grup, és l’empresa de turisme actiu Aquaterraclub, dedicada sobretot a activitats aquàtiques al pantà de Sau i rutes guiades de senderisme. Una altra línia, és la producció d'herbes aromàtiques i medicinals i la que elabora diferents preparats per al sector alimentari, medicinal, cosmètica, etc.

L’Herbolari de Sau és una empresa d’origen familiar, dedicada a la comercialització al major i al detall de plantes aromàtiques i medicinals. Distribueixen herbes, tes, espècies i altres productes naturals (alimentació i cosmètica) arreu de l'estat espanyol oferint un dels catàlegs més amplis del sector. Forma part de l’ACPPAM (Associació Catalana de Productors de Plantes Aromàtiques i Medicinals), està afiliat al Gremi d’Herbolaris de Catalunya i és membre de la Unió de Sant Ponç.

El seu equip de professionals prové del món de la botànica, la farmàcia, la química, la investigació i la docència, amb una llarga experiència i un ampli coneixement. El seu treball es basa en una combinació de la saviesa popular amb les més modernes tecnologies.

Part dels productes que utilitzen els conreen directament i el procés de manipulació i transformació és artesanal. Faciliten productes per a camps molt diversos; des de la fitoteràpia tradicional fins a la farmàcia moderna, de la cuina casolana a la gastronomia més avantguardista, de la cosmètica clàssica als tractaments més exclusius… 

L’Herbolari de Sau disposa d’una petita botiga de venta al detall al poble de Vilanova de Sau on també es fan les visites per conèixer les instal·lacions i tot el procés d'elaboració dels productes.
 

Recol·lecció de menta a la plantació de l'Herbolari de Sau. Foto: Adrià Costa


Mas Lloriana, Sant Martí Sescorts-L’Esquirol

El Mas Lloriana es dedica a la producció i venda d’ous de gallina criada a pagès. Com diuen els propietaris, són ous de pagès provinents de gallines felices. La seva filosofia és vendre ous directament del productor i de qualitat, com abans, de manera tradicional.

La bona criança i benestar de les gallines són l’èxit de Mas Lloriana. Gallines que produeixen ous de pagès, seguint la tradició i recuperant el gust intens i saborós dels ous de tota la vida. Així és com Mas Lloriana, situat a Sant Martí Sescorts, ha tirat endavant una petita explotació de gallines camperoles. Iniciant l’activitat als anys vuitanta, l’èxit del Mas ha estat el modus vivendi de les gallines. 

No ponen tants ous com les que estan tancades en gàbies, però la qualitat de l’ou no té res a veure amb els que trobem al mercat. Són ous de pagès ben característics: amb la clara més densa i lluminosa i un rovell més consistent i saborós. Actualment recullen prop d’un miler d’ous al dia, que són comercialitzats directament en comerços de proximitat.

Les gallines de Mas Lloriana es poden moure, pasturar i menjar insectes amb tota llibertat. Les alimenten, a més a més, amb hortalisses, pinso compost especial per gallina ponedora, blat, blat de moro, ordi, civada i pa.
 

Les gallines del Mas Lloriana. Foto: Adrià Costa


Des de Mas Lloriana busquen recuperar els valors i els gustos d’abans, gaudint de l’entorn rural. És per això que han posat en funcionament la Cabanyeta de Lloriana, un espai que esdevé una aula d’entorn rural. A través de la visita a la Cabanyeta, es pot gaudir de la natura, l’hort, les experiències i la curiositats pels animals i els cicles de la seva vida. 

Un altre tret singular, és que a Lloriana fan cria familiar de Border Collie partint d’exemplars de bellesa i potenciant al màxim l’instint de treball d’aquesta raça. D’aquí el seu lema: “Border Collie de Lloriana, bonics gossos de treball”.
 

Xevi Autet, responsable del Mas Lloriana. Foto: Adrià Costa