Calldetenes celebra el taller del batre

Mostra les feines tradicionals del batre, ventar i molinar

per Erik Marin , 14 d'agost de 2015 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els segadors en plena feina Foto: Xevi Mas


Per cinquè any consecutiu, Calldetenes realitza la trobada anual amb les feines tradicionals del batre. Serà aquest diumenge, 16 d'agost, a partir de les nou del matí. Hi hauran demostracions per aprendre les feines tradicionals de collita, de la mà de pagesos experimentats.


El taller s'iniciarà a l'era enllosada de l'antic molí de la Calvaria, on es desfarà el modoló obtingut del blat segat. Seguidament, serà batut i es reproduiran les 4 fases pròpies de les batudes: parar batuda, batre, fer el paller i ventar.

Les activitats es reprendran a partir de 2/4 de 4 de la tarda amb la carregada de boscalls a bast sobre un matxo, a càrrec dels Traginers de Prats i els Tonis de Taradell. A continuació, es realitzaran les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra de blat. A partir de les 5 de la tarda, el molí de la Calvaria començarà a girar gràcies a la força de l'aigua, molinant el gra obtingut i transformant-lo en farina. Aquesta farina serà totalment òptima per a l'elaboració d'aliments tan bàsics com el pa.


Per acabar el dia, Àngel Puigseslloses farà el primer llevat de l'any amb la farina de sègol del camp experimental del mas el Colomer. Tothom qui vulgui podrà agafar aquest llevat per poder elaborar el seu pa.

Al llarg de la jornada, una vintena de joves realitzaran també el Taller d'aprenent d'etnògraf, fent feines, observant, enregistrant i entrevistant als pagesos protagonistes de l'activitat. Aquests joves participen al Camp de Treball “Recuperació i Conservació del Patrimoni, Costums, i Tradicions del Món Rural” de la Direcció General de Joventut organitzat pel Mas Can Pic i els Tonis de Taradell.
 

Programació del Taller del Batre de Calldetenes 2015

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació