Capturen més de 7.200 crancs invasors a la Riera de Merlès

El cranc americà transmet una malaltia a l'autòcton i destrueix l'hàbitat

Aida Morales
04 d'agost del 2015
Actualitzat el 05 d'agost a les 19:33h
Recollida de crancs invasors a la Riera de Merlès
Recollida de crancs invasors a la Riera de Merlès | ADEFFA
Captura de crancs de riu invasors a la Riera de Merlès Foto: ADEFFA

Els participants en la V Jornada de captura de crancs de riu invasors a la Riera de Merlès han agafat, aquest mes de juliol, un total de 7.216 crancs que no són autòctons. Segons han explicat a NacióBerguedà, aquests es van caçar en dues jornades nocturnes, la primera de les quals va batre tots els rècords, amb més de 4.700 crancs agafats, gràcies a la sequera i a la quantitat de voluntaris.
 
L’objectiu de les jornades que fa cada any l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) amb l’autorització del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i la presència del cos d'Agents Rurals és sensibilitzar la població de la problemàtica dels crancs invasors, que afecta molts rius i rieres de Catalunya. Així mateix, i segons han declarat, aquestes sessions serveixen per veure que la millor manera de respectar la natura no és moure els animals d’on són, sinó aprendre a observar.

Els crancs invasors que afecten les rieres catalanes –normalment dues espècies al·lòctones, el cranc senyal i el cranc vermell- transmeten a l’autòcton una malaltia anomenada afonimicosis, que li provoca la mort. A més, destrueixen l’hàbitat natural, ja que es mengen les plantes, postes, alevins de peixos, nàiades (petxines de riu) i fan forats. Una de les grans problemàtiques relacionada amb aquests crancs és que tenen un índex de posta cinc vegades superior a la dels autòctons. Així mateix, si el cranc originari fa uns 100 ous de mitjana, l’invasor pot arribar als 500.
 
Segons ha explicat l’ADEFFA, un cop un cranc invasor ha arribat al riu, ja no s’hi pot fer res. Per això, la població ha de conèixer el problema i no moure espècies del seu hàbitat natural.
 
Durant els cinc anys que es porta realitzant aquesta activitat, ADEFFA ha pogut treure de la Riera de Mèrles més de 40.000 crancs. Segons apunten, darrerament s'està veient com el nombre d'exemplars de cranc senyal, el més depredador i nociu, està disminuint, segurament per la pressió de captura que es fa sobre la riera.  

Tres tipus de crancs a la Riera de Merlès Foto: ADEFFA
 

Crancs invasors agafats a la Riera de Merlès Foto: ADEFFA