Exhumen a Torelló l'esquelet d'un soldat afusellat a la Guerra Civil

Una fotografia amb el masover d'una finca ha estat la clau per trobar l'enclavament

per ACN, 29 de juliol de 2015 a les 16:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una imatge ha permès trobar el lloc exacte per localitzar el soldat. Foto: ACN


Un grup d'arqueòlegs del Departament de Governació, amb la col·laboració de l'Associació D'Estudis Torellonencs (ADET), ha localitzat una fossa en una finca de Torelló, que contenia un esquelet d'un soldat republicà afusellat a les acaballes de la Guerra Civil. Xavier Vilà, un dels membres de l'ADET, ha explicat que  les "claus" per localitzar l'enclavament i poder exhumar el cos, ha estat una fotografia del 2008 amb un dels masovers que va presenciar l'enterrament, com també la història que recollia un llibre escrit fa 40 anys sobre la Guerra Civil.


Les tropes franquistes van entrar a Torelló pels camps del sud, des de Manlleu, i es van establir als diferents puigs que rodejaven la vila. El 4 de febrer, un camió amb soldats republicans es dirigia cap a Torelló per carretera quan les tropes nacionals els van sorprendre. Acte seguit, els van detenir a tots i els van portar al mas El Puig, a les afores de la vila. Els soldats van ser alliberats perquè fugissin cap a la frontera, però entre ells hi havia dos oficials que van quedar retinguts i van passar la nit al mas.

Cap a la matinada, es van poder sentir uns trets i al matí, les tropes nacionals ja s'havien fet amb el poble. Els masovers del mas, entre ells Josep Bertrina, van sortir de la casa i es van trobar un soldat mort, mentre que l'altre presumiblement va fugir. Es van dirigir a l'Ajuntament per saber què havien de fer amb el cos del soldat i el consistori, pres pels nacionals, se'n va desentendre i els va ordenar que l'enterressin.

 

Els arqueòlegs treballant en l'exhumació del cos. Foto: ACN


Un cos sense identitat


De moment, la identitat de la persona que s'ha exhumat és desconeguda, però Miquel Puig, director general de Relacions Institucionals, ha explicat que amb els treballs posteriors al laboratori i gràcies a les bases de dades de què disposen, "és possible que l'home es pugui identificar".

L'antropòloga i doctora Núria Armentano ha explicat que es tracta de les restes d'un esquelet adult enterrat en una fossa "simple i individual". A més, tots els ossos del cos estan sencers a excepció del crani, el qual presenta fractures. L'antropòloga ha destacat que tot i que s'hauran de dur a terme els estudis pertinents, "de moment el que veiem va coincidint amb les dades dels documentalistes sobre la persona que s'estava buscant, i això és molt interessant". 

Descansar en pau

Un altre dels membres de l'ADET, Toni Prat, ha explicat que l'objectiu final de l'associació és que l'home "pugui descansar en pau, a on li toqui i amb qui li toqui". Si poguessin localitzar la família "ja seria la màxima il·lusió". Amb tot, si finalment la identificació del cos no correspon amb les dades de la família que busca el seu parent, les restes mortals descansaran juntament amb les de tots els morts de la Guerra Civil al cementiri municipal de Torelló. "Serà el darrer mort nostre al poble", ha destacat Prat. 

Per la seva banda, Miquel Puig ha explicat que en política de fosses de la Guerra Civil, "la societat catalana s'ha adonat que per fer justícia i reparar la memòria de les víctimes s'ha de començar per la localització i la identificació dels desapareguts". Aquest de Torelló, ha ressaltat, és un cas d'"èxit" en aquest propòsit. El Departament que dirigeix Puig, en l'últim any, ha localitzat set individus diferents, entre ells tres esquelets sencers. Aquestes troballes han permès "explicar millor les batalles que van tenir lloc en els indrets on s'han trobat els cossos", ha afegit. 
 

Els arqueòlegs han trobat l'esquelet en bon estat. Foto: ACN

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació