La Generalitat veu de mal administrar el resultat del Lluçanès

Representants de Governació es reuniran aquest dimarts amb els alcaldes per "reconduir" la situació i destaquen que repetir la la votació als pobles on ha guanyat el "no" seria l'última opció

Redacció
27 de juliol del 2015
Actualitzat el 28 de juliol a les 18:03h

La consulta a Prats de Lluçanès, Foto: Adrià Costa


El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha advertit que el resultat del Lluçanès "complica la gestió de com s'ha de veure el futur" de la comarca. "El resultat ha estat complex i és de difícil administració perquè l'òptim és que tot el territori vagi a una", ha reconegut Ferrer en una atenció als mitjans.

Després que el 'no' s'imposés a cinc dels tretze municipis cridats a les urnes, el Govern ha demanat als alcaldes que facin una anàlisi "racional i freda" i ha desaconsellat celebrar una nova consulta "en el curt termini". Representants de Governació es reuniran després de vacances amb els batlles per mirar de "reconduir" la situació.

L'executiu català ha felicitat els veïns del Lluçanès per l'alt índex de participació registrat aquest diumenge -que va ser del 55,15%- perquè, en paraules de Joaquim Ferrer, demostra la "implicació" de la ciutadania en el futur del seu territori. Ara bé, no ha amagat la seva sorpresa pels resultats obtinguts en el procés participatiu celebrat aquest diumenge al Lluçanès. Cinc dels tretze municipis convocats van votar majoritàriament en contra de la constitució de la nova comarca, mentre que en algunes de les poblacions favorables a crear la nova estructura supramunicipal, el 'sí' s'ha imposat per un estret marge de diferència.

Davant d'aquest escenari, el Govern ha apostat per obrir un període de reflexió. "Quan algú manifesta discrepància, és un tema que s'ha de valorar i posar en fred, s'han d'asseure tots els alcaldes -tant els del 'sí' com els del 'no'- i posar sobre la taula una anàlisi racional i freda de què passat, com ha anat i els passos a seguir a partir d'ara", ha explicat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat. 

Una vegada els alcaldes s'hagin reunit per analitzar la situació, representants del departament dirigit per Meritxell Borràs es trobaran amb els batlles per mirar de "reconduir" la situació i extreure "conclusions" sobre què fer amb Lluçanès. L'objectiu és trobar "entre tots la millor fórmula de consens perquè els ciutadans puguin gaudir dels serveis que ofereix l'Administració", ha opinat Ferrer. Aquesta reunió podria celebrar-se, com a tard, en tornar de les vacances d'estiu. "El més normal és reunir-nos en breu perquè la situació no s'enquisti", ha remarcat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat.

El procés participatiu s'haurà de validar als plens municipals de cadascun dels pobles que conformen el Lluçanès. Tenint en compte els resultats, alguns dels municipis on ha triomfat el 'sí' a la nova comarca, podrien despenjar-se i fer-se enrere en la decisió, segons el Govern: "en funció dels resultats o de si tothom no segueix el camí, pot passar que algun municipi variï la seva posició".

En qualsevol cas, però, l'executiu català no és partidari de tornar a celebrar la consulta, almenys "en el curt termini". "Repetir-ho seria el cas final", ha avisat Ferrer, tot recordant que la constitució del consell comarcal del Lluçanès no es faria efectiva fins a les properes eleccions municipals, previstes per al 2019. "No caldria córrer, sinó donar l'oportunitat a tot el territori de conèixer algun aspecte que, per la premura del temps, no ha calat entre la població", ha afegit a preguntes dels periodistes
 

Galeria de fotos de la consulta del Lluçanès