La nova consellera de Governació anima el Lluçanès a participar al 26-J

"Els alcaldes podran decidir el model de consell comarcal que vulguin", assegura Meritxell Borràs a la trobada a Prats de Lluçanès per definir els detalls del procés participatiu

Pere Pratdesaba
17 de juliol del 2015
Actualitzat a les 12:36h
Meritxell Borràs amb els alcaldes del Lluçanès, als jardins de l'Ajuntament de Prats
Meritxell Borràs amb els alcaldes del Lluçanès, als jardins de l'Ajuntament de Prats | Pere Pratdesaba

Els alcaldes del Lluçanès s’han reunit aquest dijous al matí a Prats de Lluçanès amb la nova consellera del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Meritxell Borràs, per tal d’acabar de definir alguns temes pràctics del al procés participatiu del 26 de juliol, on els ciutadans del territori decidiran si volen que el Lluçanès esdevingui la 43a comarca de Catalunya. A la trobada també hi ha assistit el nou secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer, i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau. La consellera ha ratificat alguns dels detalls (i n’ha matisat alguns d’altres) que ja es van acordar la setmana passada en una reunió a la seu de Governació, de la qual ja se’n va fer ressò Osona.com.

Tant els alcaldes com la conselleria s’han fixat un mínim d’un 35% de participació per tal de donar validesa a la consulta, tant pel que fa al global com a als municipis. La nova consellera de Governació ha animat els ciutadans a participar a la consulta i ha expressat que ha pogut copsar que tant els alcaldes com els ciutadans del Lluçanès estan molt il·lusionats.

Pel que fa a la possibilitat que algun o alguns municipis no arribin en aquest mínim o guanyi el “no” a la comarca, la consellera ha fixat tres supòsits. Cal recordar que el resultat del procés participatiu no és vinculant. El que és vinculant és l’acord del ple que es prendrà posteriorment i que, en teoria, es correspondrà al que hagin decidit els veïns del municipi a la consulta. En cas d’un resultat negatiu a la consulta, per lògica, la comarcalitat ja no s’hauria ni tan sols de portar al ple. En aquest marc, la consellera ha explicat que “no hi ha pressa” i que el procés de validació als respectius plens municipals es podria iniciar pel setembre, després de les vacances.

 

Meritxell Borràs, atenent els mitjans de comunicació a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès. Foto: Pere Pratdesaba

Els dos primers escenaris que ha desgranat Borràs són els següents: si el municipi on no ha prosperat la consulta forma part de la frontera exterior del Lluçanès amb altres comarques (Berguedà, Bages o Osona), la comarca del Lluçanès es constituirà igualment i el municipi en qüestió restarà a la comarca on ja pertanyia; si el municipi és interior, o sigui, el seu terme municipal no toca amb cap altre comarca, la decisió la prendrà el Parlament a posteriori (seria el cas de Perafita, Prats de Lluçanès, Olost i Sant Martí d’Albars).

Un darrer escenari se situa en un resultat on hi hagi més d’un municipi que no aprovi la comarca. En aquest supòsit, el Lluçanès tirarà endavant sempre que hi hagin donat suport dues terceres parts dels municipis i la meitat de la població, o dues terceres parts de la població i la meitat dels municipis.

Tal com ja va avançar aquest diari, en cas de guanyar el “sí” es fixarà un procés de transició. Si els ciutadans i els respectius plens municipals decideixen que el Lluçanès esdevingui comarca, el Parlament redactarà la llei corresponent i es crearà un Consell d’Alcaldes provisional, que regirà la comarca durant el procés de transició, en un ens que serà la prolongació real de l’actual Consorci del Lluçanès. El consell comarcal definitiu, que substituirà el Consell d’Alcaldes, es crearà a partir de les eleccions municipals de 2019.

Un consell comarcal adaptat al territori

Borràs també ha fet referència a la creació d’un consell comarcal adaptat a la realitat econòmica i social del territori, tal com els alcaldes van pactar en l'Acord de Santa Creu. O sigui, es pretén integrar els serveis que es puguin assumir, i oferir-los d’una manera territorialitzada (ambulant), tal com ja fa actualment el Consorci.  “Els alcaldes tindran potestat per crear el consell comarcal que hagin decidit”, ha assegurat la consellera.

La capital del Lluçanès serà Prats de Lluçanès, però la consellera no ha volgut entrar a valorar on s’ubicarà el Consell d’Alcaldes, primer, i el Consell Comarcal del Lluçanès, que en un principi sembla que es podrien ubicar a Santa Creu de Jutglar, en terme municipal d’Olost, en l’actual seu del Consorci. “No ho hem entrat a valorar, en tot cas, serà decisió dels alcaldes”, ha apuntat Borràs.