La festa major de Vic encara la recta final amb la conferència balmesiana

Salvador Cardús parla de “L’opinió com a ofici” | La jornada castellera, el concurs sardanista, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i la Contracrida, actes destacats del cap de setmana

Salvador Cardús conversa amb l'alcaldesa Anna Erra i el bisbe Romà Casanova, al finalitzar la conferència
Salvador Cardús conversa amb l'alcaldesa Anna Erra i el bisbe Romà Casanova, al finalitzar la conferència | José M. Gutiérrez
Redacció Osona.com
10 de juliol del 2015
Actualitzat el 11 de juliol a les 7:35h

Salvador Cardús conversa amb l'alcaldesa Anna Erra i el bisbe Romà Casanova, al finalitzar la conferència balmesiana. Foto: José M. Gutiérrez


La Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir aquest dijous, 9 de juliol, al vespre la tradicional conferència commemorativa de la mort de Jaume Balmes, l’acte acadèmic més important de la festa major. Enguany, el convidat a pronunciar la conferència balmesiana va ser el sociòleg i periodista Salvador Cardús.

Cardús, en una xerrada que portava per títol “L’opinió com a ofici”, va posar de relleu la necessitat de conèixer la realitat per opinar, i va defensar que des d'aquí, a través de l’empatia i la llibertat, es pot emetre una opinió de forma responsable. D’altra banda, i en el transcurs del seu discurs, també va exposar el perill de les xarxes socials com a “converses de la taverna radiades” amb manca de responsabilitat i construcció. Finalment Cardús va expressar “el valor de la recerca permanent de la veritat, difícil de trobar; però la lluita i el combat per trobar-la és fonamental; tot i ser conscients de la dificultat d’aconseguir-la”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va manifestar els valors de seny i sentit comú que Balmes ja predicava en el seu temps i que en el context actual que vivim cal emfatitzar. Erra va remarcar la importància de buscar la veritat amb responsabilitat.

Salvador Cardús i Ros és llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat professor visitant del Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge el 1993, i investigador visitant de l’Institute for European Studies de la Univesritat de Cornell (EUA) el 2005 i del Queen Mary College de la Universitat de Londres el 2006. És professor titular de Sociologia i imparteix cursos d’Epistemologia i Sociologia de la Comunicació. Ha estat degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB entre el 2009 i 2011.

Com a investigador ha treballat en el camp de la sociologia de la religió i de la cultura, l’anàlisi dels mitjans de comunicació i també de les identitats nacionals. Cardús ha publicat nombroses publicacions, ha col·laborat en diverses obres col·lectives. En el camp del periodisme va crear i dirigir la revista Crònica d’Ensenyament (1987-1988) i ha estat subdirector del diari Avui (1989-1991). Col·labora regularment a la premsa –Ara, La Vanguardia, Diari de Terrassa, Deia- i en mitjans audiovisuals com Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya, entre altres.

Des del març del 2013 és membre del Consell Assessor de la Transició Nacional del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Tres dies de gresca i xerinola

La conferència balmesiana marca l’inici de la recta final de la festa major de Vic, que va començar el 26 de juny i que finalitzarà el proper diumenge, 12 de juliol. Aquest cap de setmana, el programa encara ofereix propostes molt atractius.

L’acte més destacat d’aquest divendres és el Pollastre Jove, que enguany s’ha inclòs en la programació de la festa major. La gresca arrencarà a les 5 de la tarda a la plaça Gaudí, amb jocs i inflables i continuarà a la plaça de la Catedral, on hi haurà concursos, concerts i el sopar popular. Avui també hi ha un plat fort al teatre L’Atlàntida, amb l’actuació de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

El dissabte, diverses propostes més tranquil·les, com una cursa popular d’orientació a la Guixa, un campionat de botifarra o el 90è concurs de colles sardanistes, a la plaça Major, a partir de les 10 del vespre. Molt a prop, una hora més tard, a la rambla del Passeig, ball de tornaboda amb l’Orquestra Moonlight.

El darrer dia de la festa major, diumenge, arrenca al matí amb la diada castellera a la plaça Major, i continua amb força a la tarda: l’obra “Temps”, de Quim Masferrer a L’Atlàntida; la Cridòria, a les 7 de la tarda a la plaça Major; el concert de festa major a l’Orfeó i el tradicional castell de focs. La Contracrida, amb Ventall Teatre, posarà el punt i final a la xerinola, a les 22:45 hores a la plaça Gaudí.
 

Recull de galeries de fotos de la festa major de Vic

Programa de la festa major (PDF)


Salvador Cardús ha pronunciat la conferència balmesiana. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a