Som Voltregà-AM i PSC governaran junts a Sant Hipòlit de Voltregà

L’acord deixa CiU a l’oposició i a Xavier Vilamala com a alcalde durant quatre anys més

Pere Pratdesaba
09 de juliol del 2015
Actualitzat el 12 de juliol a les 9:57h

Signatura de l'acord entre Xavier Vilamala i Hipòlit Serra. Foto: Som Voltregà


Som Voltregà-AM, partit vinculat a ERC, i el PSC van formalitzar aquest dimecres un pacte de govern entre les dues formacions a Sant Hipòlit de Voltregà, que abasta el mandat 2015-2019. Els màxims representants dels dos partits, Hipòlit Serra i el socialista Xavier Vilamala, van signar l’acord a la sala de plens de l’Ajuntament.

D’aquesta manera, finalitza un serial que ha tingut un llarg recorregut, no exempt de polèmica. El guanyador de les passades eleccions va ser el PSC, que va obtenir quatre regidors, però no va reeditar la majoria absoluta i, per tant, necessitava algun tipus de suport per continuar governant. CiU, amb Joan Turró al capdavant, va treure quatre regidors, i SOM Voltregà, tres.

A l’hora de formar govern, es van fer diverses propostes: Turró va oferir a Som Voltregà compartir l’alcaldia, dos anys per a cada grup, i un pacte estable en les regidories per als quatre anys de legislatura; ERC, per la seva banda, proposava un govern d’unitat a tres bandes (ERC-PSC-CiU), amb responsabilitats compartides, en principi, amb Xavier Vilamala com a alcalde; i el PSC reclamava l’alcaldia com a força més votada.

Un cop investit Xavier Vilamala com a alcalde, les aigües s’han calmat i les converses han explorat noves possibilitats. Una d’elles, el pacte entre socialistes i republicans.

L'acord entre les dues formacions contempla que Vilamala sigui l’alcalde durant els quatre anys de legislatura. Pel que fa a la distribució del cartipàs, s’organitzarà amb dues grans àrees: Gestió i Ordenació, que engloba Hisenda, Salut Pública, Urbanisme i Medi Ambient, que assumirà el PSC; i Promoció Econòmica i TIC, que es quedarà Som Voltregà; i Atenció a les Persones, amb Benestar Social i Esports, per al PSC; i Governació i Participació Ciutadana, Educació i Joventut, per a Som Voltregà. Pel que fa a les tinences d’alcaldia, Som Voltregà n’assumirà dues, la primera i la tercera, però encara no estan definits els regidors que les ocuparan.

Entre els punts de l’acord, destaca que els dos partits tindran llibertat de vot i que s’assumirà el compromís amb el procés sobiranista, perquè, segons Serra, “la situació política actual no admet postures neutres per part dels consistoris i s’ha emplaçat a treballar en aquesta línia”. Així, entre d’altres, l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà continuarà adherit a l’Associació de Municipis per la Independència.

CiU proposa una consulta popular

A l’oposició hi restarà CiU, que ja ha criticat l’acord. Tot i això i tal com apareix escrit en el pacte, tant Serra com Vilamala han tornat a deixar la porta oberta a construir un govern d’unitat amb els convergents, si assumeixen el contingut de l’acord signat.

A hores d’ara, no sembla que hi hagi massa possibilitats que CiU s’integri a l’equip de govern, tal com ha assegurat el mateix Turró a Osona.com. A més, CiU Sant Hipòlit de Voltregà ha reclamat la convocatòria d’una consulta popular, apadrinada per l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) i Òmnium Cultural, per determinar si cal un pacte entre el SOM Voltregà i CiU perquè hi hagi un alcalde independentista a Sant Hipòlit de Voltregà, una proposta que tampoc sembla que pugui tenir massa recorregut.
 

Més informació de la proposta de consulta de CiU

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona