Prats serà la capital del Lluçanès però el consell comarcal s'ubicarà a Santa Creu

Els alcaldes es reuneixen amb Governació per tal de perfilar els serrells del procés participatiu del 26 de juliol i els passos posteriors, si s’acaba aprovant la comarca

Pere Pratdesaba
09 de juliol del 2015
Actualitzat a les 12:43h
Reunió dels alcaldes del Lluçanès amb Joaquim Ferrer, a la seu de Governació
Reunió dels alcaldes del Lluçanès amb Joaquim Ferrer, a la seu de Governació | Facebook Isaac Peraire

Els alcaldes del Lluçanès es van reunir aquest dimecres al matí a la conselleria de Governació de la Generalitat amb el nou secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer. A la trobada, es van aclarir alguns dels serrells que quedaven pendents de cara al procés participatiu del 26 de juliol , on els ciutadans del territori decidiran si volen que el Lluçanès esdevingui la 43a comarca de Catalunya.  Us els expliquem, punt per punt:

Control. La conselleria de Governació designarà en breu el responsable del Govern per coordinar la consulta.

Què passa si en algun municipi guanya el “no”. El resultat del procés participatiu no és vinculant. El que és vinculant és l’acord del ple que es prendrà a posteriori i que, en teoria, es correspondrà al que hagin decidit els veïns del municipi a la consulta. En cas d’un resultat negatiu a la consulta, per lògica, la comarcalitat ja no s’hauria ni tan sols de portar al ple. En aquest supòsit, si aquest municipi forma part de la frontera exterior del Lluçanès amb altres comarques (Berguedà, Bages o Osona), la comarca del Lluçanès es constituirà igualment i el municipi en qüestió restarà a la comarca on ja pertanyia. Si el municipi és interior, o sigui, el seu terme municipal no toca amb cap altre comarca, la decisió la prendrà el Parlament (seria el cas de Perafita, Prats de Lluçanès, Olost i Sant Martí d’Albars).

Mínim de participació. Tant els alcaldes com la conselleria s’han fixat un mínim d’un 35% de participació per tal de donar validesa a la consulta.

Procés de transició. Si els ciutadans i els respectius plens municipals decideixen que el Lluçanès esdevingui comarca, el Parlament redactarà la llei corresponent i es crearà un Consell d’Alcaldes provisional, que regirà la comarca durant el procés de transició, en un ens que serà la prolongació real de l’actual Consorci del Lluçanès. El consell comarcal definitiu, que substituirà el Consell d’Alcaldes, es crearà a partir de les eleccions municipals de 2019.

Un consell comarcal adaptat. El consell comarcal que es crearà estarà adaptat a la realitat econòmica i social del territori, tal com els alcaldes van pactar en l’Acord de Santa Creu. O sigui, s’integraran els serveis que es puguin assumir, i s’oferiran d’una manera territorialitzada (ambulant), tal com ja s’ofereixen actualment al Consorci. En aquest marc, el Lluçanès es va posar a disposició a la Generalitat per esdevenir una prova pilot de cara a la formació de futurs consells comarcals amb unes característiques semblants.

Capitalitat. La capital del Lluçanès serà Prats de Lluçanès, però el Consell d’Alcaldes, primer, i el Consell Comarcal del Lluçanès, després, s’ubicaran a Santa Creu de Jutglar, en terme municipal d’Olost, en l’actual seu del Consorci. “La capitalitat no significa res. Nosaltres el que necessitem és l’eina de la comarca per a tots els municipis. Ni Prats s’entén sense el Lluçanès, ni el Lluçanès s’entén sense Prats”, argumenta Isaac Peraire, alcalde de Prats de Lluçanès.