Òmnium i l'ANC organitzen el 1r Debat Constituent d'Osona

La iniciativa, oberta a tothom, posarà sobre la taula vuit matèries per definir com hauria de ser la república catalana

Redacció Osona.com
04 de juliol del 2015
Actualitzat el 06 de juliol a les 18:24h

Presentació del 1e Debat Constituent d’Osona, amb Sebastià Sardiné, membre de Reinicia; Eva Marichalar, responsable de la dinàmica de la jornada; i Berta Rierola, de l’organització del debat


Osona començarà a debatre com pot ser la futura república catalana el proper dissabte 11 de juliol. En el marc del projecte “Reinicia Catalunya”, Òmnium Cultural i l’ANC d’Osona promouen el 1r Debat Constituent d’Osona. Es tracta d’un espai obert a tothom que posarà sobre la taula fins a vuit matèries per debatre en grups de treball. La jornada, que es farà a les instal·lacions de la UVic-UCC al Campus Torre dels Frares, l’11 de juliol, l’han presentada Sebastià Sardiné, membre de Reinicia, de Juristes per la Independència i reconegut historiador de la Catalunya del segle XVIII; Eva Marichalar, responsable de la dinàmica de la jornada; i Berta Rierola, de l’organització del debat. La jornada es preveu que duri unes quatre hores, des de dos quarts de 10 del matí fins a dos quarts de 2 del migdia.

El 1r Debat Constituent d’Osona parteix d’un escenari en què la independència ja és un fet pràcticament inevitable i en què cal afrontar un seguit de decisions vitals per construir el nou estat català. Les vuit matèries que es plantejaran són: educació, llengua i cultura, agricultura i medi ambient, acció social, salut, model econòmic, empresa i ocupació, esports i organització territorial.

Sardiné ha subratllat que jornades com aquesta són importants per a la futura redacció de la Constitució catalana. Avisa que “les institucions han d’entendre que la Constitució i les lleis les vol fer el poble” i, per això, defensa l’aportació d’idees dels ciutadans abans de la redacció definitiva. Des de Reinicia, aposten per una “convenció constitucional mixta”, en què les idees dels ciutadans tinguin més pes que els polítics. Finalment, la Constitució se sotmetria a referèndum.

Rierola ha explicat que aquest 1r Debat Constituent d’Osona s’ha plantejat després de veure “la necessitat de debatre quin país volem” abans de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. “Estem a menys de tres mesos del 27-S i ens interessa molt aquest debat, perquè creiem que ens podem acostar a aquella gent que encara no s’ha mobilitzat i ara poden trobar algun aspecte que els interessa per construir un país millor”, ha destacat.

Les inscripcions per participar al debat es poden fer a través del correu [email protected] o bé trucant al 93 889 31 19. Cadascú cal que s’apunti a una de les matèries, però amb la possibilitat de poder canviar durant la matinal. I és que la jornada, que és gratuïta, està concebuda de manera que l’intercanvi d’opinions sigui “molt àgil, amb una gran mobilitat entre els grups”, ha explicat Marichalar, que ha dissenyat una dinàmica específica per aquest debat per tal que “tothom hi vingui a dir la seva”. Per això, s’ha cuidat molt el disseny de l’espai i tampoc hi haurà moderadors, sinó relators que, “com si fos un joc, donaran consignes i ajudaran a activar el debat”. Cadascun dels vuit espais debatran durant un parell d’hores i, al final de la jornada, es recollirà el que s’ha dit en cada matèria en un acte a l’Aula Magna de la UVic.

El 1r Debat Constituent d’Osona s’organitza sota el paraigües de “Reinicia”, una iniciativa que aglutina diverses iniciatives per coordinar-les, impulsar-les i mostrar el potencial que té la participació política de la ciutadania per dissenyar un nou estat.

La jornada es podrà seguir en streaming pel canal de la UVic, i destaca la presència de piuladors que també traslladaran el debat a les xarxes.
Arxivat a