La UVic-UCC tindrà una càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris

Marta Guadalupe Rivera serà la directora de la desena càtedra del centre

Erik Marin
30 de juny del 2015
Actualitzat a la 13:10h
La comissió executiva del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, l'òrgan gestor de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (Vic-UCC), va aprovar el passat divendres, 26 de juny, la creació de la nova càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris a la universitat. La nova càtedra neix amb l’objectiu de generar, difondre i transferir coneixement sobre sistemes alimentaris alternatius que permetin transformar la societat i tenir un medi rural més viu. Per això, la càtedra fomentarà l’agroecologia, la co-generació del coneixement, l’economia solidària i les innovacions socials. Marta Guadalupe Rivera, investigadora “Ramón y Cajal” de la UVic-UCC, en serà la directora.

La nova càtedra, que serà la desena que incorpora la universitat, pretén aglutinar tots els estudis vinculats a l’anàlisi dels sistemes alimentaris i de recuperació del patrimoni rural que actualment té la UVic-UCC. La integraran investigadors de totes les facultats del centre a través de quatre grups de recerca, així com l’Ecomuseu del Blat. Aquesta transversalitat li permetrà complir amb l’objectiu de vincular el seu esperit general i global amb l’àmbit més local i de proximitat.

Una càtedra vinculada amb l’entorn social

El naixement de la nova càtedra es produeix en un context de molta sensibilització pel que fa a l’alimentació mundial. L’any 1996 fou assenyalat per la Conferència Mundial de l’Alimentació com l’any que s’havia d’haver reduït la fam a la meitat. El 2015, lluny d’haver-se aconseguit aquell objectiu, creix la necessitat d’un canvi de paradigma i de transició cap a sistemes agroalimentaris que permetin donar resposta a l’actual crisi multidimensional (social, ecològica i econòmica).

La càtedra serà un punt de trobada pels diferents actors en l’àmbit dels sistemes agroalimentaris i fomentarà la col·laboració amb els col·lectius i entitats agroalimentàries del territori, per promoure projectes i iniciatives de recerca i polítiques d'actuació que afavoreixin la producció agroecològica i els sistemes alimentaris alternatius.

Finalment, la càtedra pretén establir un nou model de relació entre la ciutadania i el seu sistema alimentari mitjançant la promoció dels circuits curts de comercialització, la promoció del consum crític i responsable i el dret a l’alimentació.
Arxivat a