La marina grega, desbordada

Unes 200 persones van arribar aquest dilluns a l'illa grega de Kos amb petites embarcacions des de la costa turca | Nova crònica de Sergi Cámara per a Nació Digital sobre el drama dels refugiats sirians

Arribada de refugiats sirians a l'illa grega de Kos
Arribada de refugiats sirians a l'illa grega de Kos | Sergi Cámara
Sergi Càmara
24 de juny del 2015
Actualitzat a les 8:31h
La marina grega es va veure desbordada aquest dilluns amb l'arribada de més de sis embarcacions a Kos, una illa a només quatre quilòmetres de Turquia. Una vegada detectades, els militars van sortir a buscar-los per tal d'evitar un nou drama al Mediterrani.

Un militar controla un grup de sirians interceptats en una petita embarcació al mar. Foto: Sergi Cámara


Una d'aquestes barques no va ser interceptada i va arribar fins a una de les platges turístiques de l'illa de Kos cap a les sis de la matinada. Eren un grup de 60 persones procedents de Síria que van poder complir el seu somni de trepitjar terra europea.

Encara que el seu periple no acabi aquí, tenen clar que és el moment de celebrar que la travessia ha anat bé. Molts d'ells el primer que fan és desenfundar el mòbil, embolicat amb desenes de capes de film de plàstic per tal que no se'ls mulli. Un cop acabat de desembolicar posen la bateria i truquen a familiars i amics per dir-los que ha anat bé.

Un grup de pakistanesos esperen a ser identificats al port de l’illa de Kos Foto: Sergi Cámara


Ja a terra es dirigeixen a comissaria per tal de quedar registrats. Els que tenen diners van a un hotel mentre que els que no en disposen acudeixen al campament instal·lat a l'hotel abandonat Capitan Elias. En aquesta ocasió, però, la policia no registra a ningú i la consigna és que tornin l'endemà. El govern grec ha decidit enviar més efectius a Kos per tal d'agilitzar els registres de les persones arribades i, d'aquesta manera, com més aviat millor, enviar-los cap a Atenes amb vaixell per descongestionar l’illa.

Hi ha comerciants que no els agrada tenir grups de sirians davant de les seves botigues ja que consideren que espanten la clientela. Sovint, a més, els fan fora de mala manera -alguns creuen que la situació dóna mala imatge per al turisme-. Ara bé, el grup d'empresaris hotelers de l'illa entrega fons per tal que es pugui repartir menjar entre els internats a l'hotel Capitan Elias.

Un grup de 60 sirians arriben amb una zodíac a una platja de l’illa de Kos. Foto: Sergi Cámara

 

Els vigilants de la nit

Hi ha grups de persones que es dediquen a vigilar les arribades de les barques a la platja i amb prismàtics ressegueixen l'horitzó. El seu objectiu és quedar-se amb el motor pels refugiats que arriben a l'illa de Kos.

“Si és un motor gran en podem treure uns quants diners, els sirians vénen amb barques amb motor, que acostumen a ser bons. Els pakistanesos, però, no cal ni anar-hi perquè arriben amb barques amb rems”, comenta un grec que espera en la foscor que es faci de dia per poder utilitzar els prismàtics. Cada matinada diversos cotxes ressegueixen la costa a la recerca de la barques amb motor. 

Un grup de pakistanesos esperen a ser identificats al port de l’illa de Kos. Foto: Sergi Cámara

 

Començar la vida amb una maleta, reportatge de Sergi Cámara des de l'illa de Kos

Sirians, el llarg camí cap a Europa: reportatge de Sergi Cámara des de Melilla


Un grup de sirians acabats d’arribar a Kos truquen als seus familiars Foto: Sergi Cámara


Unes dones sirianes esperen ser identificades per la policia grega. Foto: Sergi Cámara


Una família siriana espera a ser identificada al port de Kos. Foto: Sergi Cámara