De coll d'Ares a Osona, una històrica ruta per a la Flama del Canigó

Pilarín Bayés, a la festa de la 50a edició | El foc de la Catalunya Nord arriba a 47 nuclis i municipis de la comarca | Malla, Muntanyola i Santa Maria de Besora s'apunten a la iniciativa

Pere Pratdesaba
24 de juny del 2015
Actualitzat el 25 de juny a les 8:33h
Revetlla de Sant Joan, a la plaça Major de Vic
Revetlla de Sant Joan, a la plaça Major de Vic | Adrià Costa
 

Revetlla de Sant Joan a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa


Tradicat i Òmnium Cultural han organitzat la 50a edició de la Flama del Canigó. Aquesta tradició que cada any encén les fogueres de Sant Joan simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida és el coll d'Ares, des d'on han sortit les diverses columnes i on, enguany, s'ha fet un acte especial per commemorar l’aniversari.

 

La Flama del Canigó, a coll d'Ares, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

L’organització ha mantingut les rutes arreu i fins i tot les ha incrementat amb la incorporació  de Malla, Muntanyola i Santa Maria de Besora, a Osona, i la nova ruta del Vallès Oriental Figaró-Montmany i Tagamanent. Així doncs, la Flama del Canigó ha arribat enguany a la totalitat de pobles del Ripollès, 38 nuclis de població d’Osona (sense comptar Lluçanès), 10 del Lluçanès (nou d’Osona i un del Bages, Sant Feliu Sasserra), vuit del Moianès i quatre del Vallès Oriental. La gran majoria d’aquestes localitats han organitzat activitats paral·leles i encès fogueres amb la Flama, que la reben de mans de portadors de la Catalunya Nord.

La Flama s'ha traslladat des de Coll d’Ares a través de diverses rutes, entre les quals les d'Osona: ruta de Vic, de Camprodon a Vic; Osona Sud, la primera branca de Vic a Balenyà i la segona de Taradell a Calldetenes; Cabrerès, de Rupit a Tavertet; Manlleu, de Molló a Manlleu; i Lluçanès, de Sant Agustí de Lluçanès a Prats de Lluçanès, on arribarà en bicicleta. En total, 47 nuclis o municipis de la comarca.
 

Pilarín Bayés, a l'acte dels 50 anys de la Flama del Canigó a coll d'Ares, aquest dimarts al matí. Foto: Adrià Costa
 

La Flama del Canigó, a coll d'Ares, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

 
En aquests recorreguts, s’hi ha d’afegir la que repassa tot el Ripollès, la del Moianès i la del Vallès Oriental. A banda de les rutes del sud, es manté la que es va crear l’any passat, de l'Alt-Vallespir i l'Empordà, amb 12 pobles d'ambdues vessants; i la de Pobla de Lillet.

Un aniversari especial

Per celebrar la 50a edició s’ha celebrat un acte més especial que mai a Coll d’Ares. A més, l’organització prepara el Congrés Internacional de la Flama del Canigó-Focs de Sant Joan, que es farà el 2016 a Vic, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana.

 
El programa a coll d’Ares ha arrencat a les 12 del migdia amb un acte infantil, “La Flama amb ulls de nen”, amb la ninotaire Pilarín Bayés com a convidada d’honor, una actuació de l’animador infantil Jaume Barri, jocs amb Guixot de 8 i intervencions de l’alumnat de les escoles nord-catalanes Arrels i La Bressola, entre d’altres sorpreses. Llavors, s'ha fet un dinar de germanor.

A partir de les 3 de la tarda, la comitiva vinguda des de Prats de Molló ha ballat el contrapàs, i hi hagut sardanes amb la Cobla Cervianenca. Tot seguit, ha arribat la Flama del Canigó, amb els portadors de Catalunya Nord, i s'ha fet à una ballada de la sardana simbòlica que supera la frontera imposada pels estats espanyol i francès des del Tractat dels Pirineus de 1659.

La commemoració ha continuat amb els parlaments dels representants dels ajuntaments de Molló i Prats de Molló, la lectura de manifestos a càrrec de Tradicat i Òmnium Ripollès, i unes breus paraules de Daniela Grau, portadora del nord, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’acte s'ha clos a les 5 de la tarda, amb els himnes dels Països Catalans interpretats per Ramon Redorta, i els Grallers de Vic, i la sortida de les distintes caravanes per tal de repartir la Flama del Canigó.

El cartell de Toni Donada

El tema homenatjat aquest any a la postal commemorativa i els materials de difusió, és el cinquantè aniversari de la Flama al Principat, amb el “salt” passant la imposada frontera. El missatge nacional ha anat a càrrec de Nemesi Solà, membre històric de Tradicions i Costums. La part gràfica del cartell de Coll d’Ares, tríptic, postal i punt de llibre ha estat encarregada al dibuixant manlleuenc Toni Donada, on una foguera al peu dels Països Catalans resta envoltada d’una sardana de catalans de tots els temps i condicions socials.

La Flama del Canigó es pot fer gràcies a l’esforç conjunt de tota la societat civil implicada: associacions culturals, centres excursionistes, entitats esportives, ajuntaments, colles de diables... tots esdevenen equips de foc encarregats de transportar i rebre la Flama, amb la que s’encenen les fogueres de Sant Joan.
 

Tríptic amb els horaris de pas de les distintes rutes

Cartell de l’acte a Coll d’Ares

Manifest de la Flama del Canigó

Dossier de premsa

Recull de galeries de fotos de la Flama del Canigó


Totes les notícies de Sant Joan 2015 a Nació Digital
 

Especial Sant Joan 2015 a Nació Digital

VÍDEO: Com fer una coca de Sant Joan, pas a pas

La tradició de les fogueres de Sant Joan  

Consells per disminuir els riscos dels petards per Sant Joan  

Quin petard serà el rei de la nit de Sant Joan?  

Els pastissers preveuen vendre per Sant Joan 1,6 milions de coques  

La Flama del Canigó celebra la 50a edició més viva que mai


Trànsit del pont de Sant Joan

445.000 vehicles marxaran de Barcelona per l'operació sortida de Sant Joan

Incidències de trànsit a les carreteres de Catalunya, en directe


Revetlla de Sant Joan a la plaça Major de Vic, Foto: Adrià Costa


La celebració de la 50a edició de la Flama del Canigó, a coll d'Ares. Foto: Adrià Costa
 

L'acte dels 50 anys de la Flama del Canigó a coll d'Ares, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa