CiU i ERC pacten al Consell Comarcal i obren el govern a la resta de formacions

Tot apunta que PSC i els independents acceptaran la proposta, i que la CUP es quedarà fora | Joan Roca serà el president de l’ens i Àlex Garrido el del Consell d’Alcaldes

Pere Pratdesaba
23 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:00h
El darrer ple de la legisltatura del Consell Comarcal d'Osona
El darrer ple de la legisltatura del Consell Comarcal d'Osona | CCO

ERC i CiU, amb una majoria àmplia al Consell Comarcal d’Osona (25 dels 33 consellers), han arribat a un acord de governabilitat a l’ens per a la legislatura 2015-2019. El pacte, que es va lligar en una reunió aquest dilluns, 22 de juny, contempla obrir les portes de l’equip de govern a les altres forces polítiques: independents, PSC i la CUP.

Es dóna per fet que el PSC i els independents acceptaran la proposta. Els socialistes pretenen donar continuïtat a la tasca començada fa quatre anys, en un equip de govern que fins ara han configurat amb CiU i ERC; i els independents ja van mostrar la seva predisposició en el darrer ple del Consell Comarcal.

Pel que fa a la CUP, la seva incorporació sembla complicada. De moment, ningú els ha fet arribar cap oferta i, en cas de fer-se efectiva, l’estudiaran, però ho veuen “difícil”, segons un portaveu de la formació. La manca d’acords amb CiU i ERC en els diversos ajuntaments on la CUP hi té representació pesaran en les negociacions.

CiU, que ha estat la gran defensora d’aquest pacte obert a la resta de formacions, considera que el Consell Comarcal ja no té massa contingut polític i ha passat a ser un òrgan merament tècnic. En aquest marc, la tasca que s’ha de portar a terme es desempallega del debat polític i es concentra en la gestió. “Tenim una voluntat d’obertura, volem treballar plegats”, ha explicat a Osona.com un portaveu d’ERC.

Pel que fa al president del Consell Comarcal, si no hi ha canvis d’última hora, repetirà Joan Roca (CiU), alcalde de Gurb. L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido (ERC), presidirà el Consell d’Alcaldes, i Anna Seijas continuarà sent la gerent de l’ens.

El nou Consell Comarcal, sorgit de les eleccions municipals del 24 de maig i que es constituirà a principis de juliol, presenta dos canvis significatius: l’augment de regidors d’ERC i la desaparició de PxC i ICV. Així, l’ens a la nova legislatura queda composat de la següent manera: CiU té 13 consellers, els mateixos que en la legislatura passada; ERC-AM puja quatre consellers i se situa en 12; el PSC-CP perd dos consellers i es queda amb tres, els mateixos que el grup dels independents, que repeteix el mateix resultat que en l’anterior mandat; i la CUP augmenta un conseller i es queda amb dos.

Els nous consellers

Tots els partits, a excepció de CiU, ja tenen decidit qui seran els seus consellers al Consell Comarcal d’Osona. La formació està acabant de consensuar els darrers noms a Barcelona, en el marc de les negociacions entre CDC i UDC, després del trencament de la federació. En tot cas, es dóna per fet que hi haurà Joan Roca, com ja hem apuntat, Manel Romans, Carles Banús, Antoni Serrat, Marc Verdaguer i Benjamí Nieto, entre d’altres.

Pel que fa a ERC, els seus consellers seran els següents: Joan Carles Rodríguez, Josep M. Freixanet, Jordi Casals, Txevi Rovira, Isabel Vergés, Salvador Clot, Jaume Colomer, Roger Corominas, Montse Juvanteny, Àlex Montanyà, Àlex Garrido i Xavier Rierola (tres d'aquests consellers plegaran a meitat de la legislatura per donar pas a altres companys). Els independents, tal com ja va avançar Osona.com, seran Pere Medina, Albert Serra i Ramon Llorà. Els representants del PSC estaran liderats un altre cop per Miquel Arisa, que tindrà com a companys de legislatura a Antoni Poyato i Mila Martínez. Finalment, els representats de la CUP seran Katia Junks i Eudald Rifà.
 

La composició actual del ple del Consell Comarcal d'Osona

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona