La gran majoria de corredors no s'alimenten ni s'hidraten correctament

Un estudi de la Universitat de Vic a l'Ultra Pirineu mostra que un 93% dels corredors analitzats tenen problemes gastrointestinals | El treball tindrà continuïtat aquest 2015

Redacció
21 de juny del 2015
Actualitzat el 22 de juny a les 9:28h
Participants a l'Ultra Pirineu 2014
Participants a l'Ultra Pirineu 2014 | Josep Maria Montaner

Participants a l'Ultra Pirineu 2014. Foto: Josep Maria Montaner


Un estudi realitzat per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) assegura que els esportistes que participen en proves d'alt rendiment no planifiquen el seu menú abans de cada cursa. El treball, dirigit pels professors Raimon Milà i Martí Noguerol i els estudiants voluntaris del grau de Nutrició Humana i Dietètica es va realitzar en el marc de l'Ultra Pirineu 2014 on es va seguir exhaustivament a una vintena de participants. L'estudi tindrà continuïtat ja que enguany el mateix grup universitari desenvoluparà la segona fase de la seva recerca. Concretament, volen examinar quin impacte té l'alimentació dels esportistes en el seu rendiment i determinar com afecta la cafeïna en la percepció de la fatiga. Aquest projecte estarà finançat pel doctor en Medicina i Catedràtic de Nutrició Lluís Serra Majem.

Resultats de la investigació de l'Ultra Pirineu

En la investigació que es va desenvolupar durant l'Ultra Pirineu 2014, els professors de la Uvic-UCC tenien com a objectiu avaluar com el tipus de menjar i la beguda consumida incidia en les pulsacions, la pressió arterial, la freqüència cardíaca, la temperatura corporal o el rendiment esportiu dels 20 corredors que van analitzar.

L'estudi va permetre demostrar que els corredors no planifiquen els seus menús abans de la cursa, la majoria dels corredors van seguir una dieta que contenia menys carbohidrats dels que haurien calgut, en canvi consumien masses greixos, que els exposaven a problemes digestius, rampes o mals de cap.

Durant la cursa els corredors tampoc van cobrir les seves necessitats correctament, els participants no van consumir els suficients líquids per evitar la falta d'hidratació, que es produeix al llarg del recorregut amb la conseqüència que van perdre el doble de pes del que estava previst. La combinació i la mala estratègia nutricional van generar problemes gastrointestinals en un 93% d'esportistes avaluats.

Els efectes dels hàbits alimentaris en els rendiments cognitius

En la investigació d'aquest any, Milá i Noguera volen conèixer com els hàbits alimentaris afecten el rendiment dels esportistes. Per aconseguir-ho dotze estudiants voluntaris del grau de Nutrició participen en aquest projecte i es repartiran en tres punts d'avituallament. En aquests punts es faran testos ràpids per avaluar els reflexos o la memòria immediata. Els resultats d'aquestes proves obren una línia de recerca que es vol portar a altres disciplines esportives, com el motor.