La Flama del Canigó arribarà avui a 47 nuclis i municipis d'Osona

Festa a Coll d’Ares per celebrar la 50a edició | Malla, Muntanyola i Santa Maria de Besora s’incorporen a les rutes

Pere Pratdesaba
23 de juny del 2015
Actualitzat a la 13:48h
La Flama del Canigó, a coll d'Ares
La Flama del Canigó, a coll d'Ares | Adrià Costa

Txevi Rovira i Josep Costa, aquest dimecres a la presentació de la Flama del Canigó. Foto: Adrià Costa


Tradicat i Òmnium Cultural organitzen la 50a edició de la Flama del Canigó. Aquesta tradició que cada any encén les fogueres de Sant Joan simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida serà el coll d'Ares, des d'on sortiran les diverses columnes i on, enguany, es farà un acte especial per commemorar l’aniversari.

L’organització ha mantingut les rutes arreu i fins i tot les ha incrementat amb la incorporació  de Malla, Muntanyola i Santa Maria de Besora, a Osona, i la nova ruta del Vallès Oriental Figaró-Montmany i Tagamanent. Així doncs, la Flama del Canigó arribarà a la totalitat de pobles del Ripollès, 38 nuclis de població d’Osona (sense comptar Lluçanès), 10 del Lluçanès (nou d’Osona i un del Bages, Sant Feliu Sasserra), vuit del Moianès i quatre del Vallès Oriental. La gran majoria d’aquestes localitats organitzen activitats paral·leles i encenen fogueres amb la Flama, que la reben de mans de portadors de la Catalunya Nord.

La Flama es traslladarà des de Coll d’Ares a través de diverses rutes, entre les quals les d'Osona: ruta de Vic, de Camprodon a Vic; Osona Sud, la primera branca de Vic a Balenyà i la segona de Taradell a Calldetenes; Cabrerès, de Rupit a Tavertet; Manlleu, de Molló a Manlleu; i Lluçanès, de Sant Agustí de Lluçanès a Prats de Lluçanès, on arribarà en bicicleta. En total, 47 nuclis o municipis de la comarca.

Martí Cassany, al costat de la foguera, el 1966. Foto: Pere Riera

En aquests recorreguts, s’hi ha d’afegir la que repassarà tot el Ripollès, la del Moianès i la del Vallès Oriental. A banda de les rutes que aniran cap al sud, es manté la que es va crear l’any passat, de l'Alt-Vallespir i l'Empordà, amb 12 pobles d'ambdues vessants; i la de Pobla de Lillet.

Un aniversari especial

Per celebrar la 50a edició s’ha preparat un acte més especial que mai a Coll d’Ares. A més, l’organització prepara el Congrés Internacional de la Flama del Canigó-Focs de Sant Joan, que es farà el 2016 a Vic, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana.

 
El programa a Coll d’Ares arrencarà a les 12 del migdia amb un acte infantil, “La Flama amb ulls de nen”, amb la ninotaire Pilarín Bayés com a convidada d’honor, una actuació de l’animador infantil Jaume Barri, jocs amb Guixot de 8 i intervencions de l’alumnat de les escoles nord-catalanes Arrels i La Bressola, entre d’altres sorpreses. Llavors, es farà un dinar de germanor.

A partir de les 3 de la tarda, la comitiva vinguda des de Prats de Molló ballarà el contrapàs, i hi haurà sardanes amb la Cobla Cervianenca. Tot seguit, arribarà la Flama del Canigó, amb els portadors de Catalunya Nord, i es farà una ballada de la sardana simbòlica que supera la frontera imposada pels estats espanyol i francès des del Tractat dels Pirineus de 1659.

La commemoració continuarà amb els parlaments dels representants dels ajuntaments de Molló i Prats de Molló, la lectura de manifestos a càrrec de Tradicat i Òmnium Ripollès, i unes breus paraules de Daniela Grau, portadora del nord, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’acte es clourà a les 5 de la tarda, amb els himnes dels Països Catalans interpretats per Ramon Redorta, i els Grallers de Vic, i la sortida de les distintes caravanes per tal de repartir la Flama del Canigó.

El cartell de Toni Donada

El tema homenatjat aquest any a la postal commemorativa i els materials de difusió, és el cinquantè aniversari de la Flama al Principat, amb el “salt” passant la imposada frontera. El missatge nacional ha anat a càrrec de Nemesi Solà, membre històric de Tradicions i Costums. La part gràfica del cartell de Coll d’Ares, tríptic, postal i punt de llibre ha estat encarregada al dibuixant manlleuenc Toni Donada, on una foguera al peu dels Països Catalans resta envoltada d’una sardana de catalans de tots els temps i condicions socials.

La Flama del Canigó es pot fer gràcies a l’esforç conjunt de tota la societat civil implicada: associacions culturals, centres excursionistes, entitats esportives, ajuntaments, colles de diables... tots esdevenen equips de foc encarregats de transportar i rebre la Flama, amb la que s’encendran les fogueres de Sant Joan.
 

Tríptic amb els horaris de pas de les distintes rutes

Cartell de l’acte a Coll d’Ares

Manifest de la Flama del Canigó

Dossier de premsa

Recull de galeries de fotos de la Flama del Canigó