Unió abandona el Govern i Convergència dóna per trencada la federació

Ramon Espadaler i els consellers Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí deixen els seus càrrecs

Nació Digital
17 de juny del 2015
Actualitzat el 18 de juny a les 9:56h
Ramon Espadaler, anunciant la sortida d'Unió del Govern
Ramon Espadaler, anunciant la sortida d'Unió del Govern | Adrià Costa

Ramon Espadaler ha anunciat la sortida d'Unió del Govern. Foto: Adrià Costa



CDC ja dóna per trencada la federació de CiU després que el comitè de govern d'UDC anunciés aquest dimecres la sortida del Govern, que implica la renúncia del conseller d'Interior, el vigàtà Ramon Espadaler, i els altres dos consellers, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí. Ortega ja ha anunciat que quan deixi el càrrec abandonarà la política.

Espadaler, secretari general dels socialcristians, va argumentar la decisió pel fet que Convergència els hagués forçat a decidir en tres dies si se sumaven al full de ruta independentista. Després d'aquest anunci, els convergents van celebrar una reunió extraordinària de l'executiva en la qual van certificar el trencament de la federació, assumint que Unió no formarà part d'una llista que opti per la independència obertament. Ja abans de començar la reunió la portaveu Mercè Conesa va anunciar que no hi hauria cap pronunciament públic fins a la roda de premsa d'aquest migdia, a dos quarts de dues.

Els convergents assumeixen que es presentaran per separat a les properes eleccions del 27-S després que UDC hagi anunciat la sortida del Govern. De fet, ja estava previst que aquest dissabte Artur Mas anunciés les bases d'una "llista del president" que, difícilment, havia de comptar amb el nucli dur d'Unió.

Queda per veure quan el president de la Generalitat anunciarà els canvis al Govern i quines implicacions a nivell de grup parlamentari, tant al Parlament com al Congrés, té aquest trencament. Aquests canvis podrien afectar algun altre osonenc, com Francesc Homs. Així mateix, també falta configurar diputacions –on CDC té la paella pel mànec- i consells comarcals. El sector independentista d'UDC es va rebel·lar contra la decisió del comitè de govern i ja va anunciar que no abandonaria el Govern si no són destituïts per Mas.
 

Més informació i seguiment en directe del trencament de CiU, des de Nació Digital

 
Arxivat a