Ada Colau enterra el projecte dels Jocs Olímpics d'hivern

El nou consistori creu que l'esdeveniment, que hauria pogut servir per desencallar el desdoblament del tren, no és "prioritari" | Els alcaldes del Pirineu volen reunir-se amb l'alcaldessa | Xavier Trias critica la retirada

Redacció
17 de juny del 2015
Actualitzat el 19 de juny a les 14:33h

Ada Colau, amb la vara d'alcaldessa. Foto: Ivan Jiménez


El primer tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal d'Ada Colau, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest dimecres que l'Ajuntament de Barcelona retira la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2026 perquè no gaudeix del "consens popular suficient". Després de la primera reunió de la comissió de govern i a preguntes dels periodistes, Pisarello ho ha fet públic tot deixant clar que el nou consistori no considera aquesta mena d'esdeveniments "prioritaris". La seva aposta, ha explicat, passa per "l'esport de base" i un caràcter "mediterrani". Tot i això, el responsable municipal ha assenyalat que seguiran mantenint "converses" amb el territori.

Fa uns dies l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar que la candidatura Barcelona-Pirineus pels Jocs Olímpics d'Hivern del 2026 es podria mantenir, sempre i quan tingués "el consens de tot el sector esportiu". Tanmateix, dies després la situació s'ha clarificat i el nou equip ha enterrat definitivament un projecte que va arrencar amb Jordi Hereu.

De fet, Colau va destituir ahir el director el director de la candidatura olímpica, Òscar Grau, qui va informar personalment del cessament. Després d'aquesta acció, el diari Regió 7 ha informat aquest dimecres que diversos alcaldes del Pirineu viatjaran a Barcelona per reunir-se amb Colau.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, volen sol·licitar a l'alcaldessa que aposti per la candidatura olímpica. Batalla ha explicat que "per a Colau pot ser que la candidatura dels Jocs no és una prioritat però li volem explicar que per a nosaltres es tracta d'un projecte interessant i principal". Per la seva banda, Piñeira ha cridat a participar a la reunió a tots els alcaldes de les capitals del Pirineu. 

Des de les institucions i partits del territori, especialment des de les comarques per on circula la C-17, s'havia apostat per la candidatura –que tenia com a seus Barcelona i la Cerdanya- per la possibilitat que servís per desencallar el reivindicat desdoblament del tren.

Trias critica la retirada del projecte

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha criticat la retirada de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern i ha assegurat que "és una mala notícia perquè la capital del país dóna l'esquena als pobles i ciutats de Catalunya". Segons Trias, els Jocs Olímpics d'Hivern eren una "aposta de país" a favor del futur del Pirineu i els seus habitants. "I en cas van en contra de l'esport de base", ha sentenciat l'exalcalde de la capital catalana a través de Twitter.