Najat El Hachmi guanya el Premi BBVA Sant Joan amb una obra ambientada a Vic

La novel·la planteja les diferències entre una mare immigrada de Marroc i la seva filla | El guardó està dotat amb 35.000 euros

Albert Segura
17 de juny del 2015
Actualitzat el 21 de juny a les 9:17h
Najat El Hachmi, a la seu de l'antiga Caixa Sabadell.
Najat El Hachmi, a la seu de l'antiga Caixa Sabadell. | Albert Segura

Najat El Hachmi, a la seu de l'antiga Caixa Sabadell. Foto: Albert Segura

 
L'escriptora d'origen marroquí Najat El Hachmi, que va viure molts anys a Vic, ha estat la guanyadora del 35è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana per l'obra "La filla estrangera". El Hachmi ha rebut el premi aquest dimarts a la tarda en un acte celebrat al Saló Modernista de l'antiga Caixa Sabadell, en un acte encapçalat per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. El guardó és el tercer millor dotat de la lliteratura catalana, amb 35.000 euros.
 
"La filla estrangera" narra la història d'una jove que ha crescut a Catalunya filla d’una mare nascuda al Marroc, i que es troba en una etapa vital de la seva vida, just en acabar l’institut. "La novel·la és un monòleg des de la perspectiva de la filla, fruit d'aquesta immigració en un moment molt concret de la seva trajectòria biogràfica", ha explicat l'autora.
 
El Hachmi destaca que la jove es troba en un moment en què ha de decidir què fa o deixa de fer i la vida que vol portar, i on la llengua “és una de les coses més importants de la novel·la, on cristal·litza el conflicte emocional amb la mare", afegeix. L’autora assegura que malgrat que no esmenta el nom de la localitat on transcorre la història, pel context i els noms de carrers o racons es pot identificar la localitat de Vic.
 
Pel que fa a la llengua, la fortalesa implícita amb la qual ha carregat el text se centra en la diferència de vocabulari de l'idioma atribuït a la mare amb el que utilitza per narrar la història. “És la manera com s’expressen, amb aspectes tan senzill com que la tetera del cafè o del te es poden dir de dues maneres diferents en l’idioma matern, però no en el seu”, exemplifica, afegint que "hi ha paraules que no tenen correspondència exacta amb la llegua amb la qual ella pensa, i de vegades genera un sentiment de desarrelament".
 
El llibre es publicarà el setembre
 
El Nachmi ha estat d'aquesta manera la guanyadora de la 35a edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, llibre que publicarà Edicions 62 durant la primera setmana de setembre. El jurat que ha triat l'obra està format per Jordi Coca, Melcior Comes, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Joan Carles Sunyer.
 
De les 55 obres presentades es va fer una primera selecció de 12, una segona de 4 i finalment l’elecció de la guanyadora, que es presentava amb el pseudònim d’Anaïs Noria.
 
Sobre l’autora
 
Va néixer a Beni Sidel, Marroc, el 1979. Es va traslladar a Vic quan tenia 8 anys, ciutat en la que va créixer. Va cursar Filologia Àrab a la Universitat de Barcelona. Ha fet de mediadora cultural a Vic i de tècnica d’acollida a Granollers. Va publicar el seu primer llibre el 2004,"Jo també sóc catalana" amb Columna.

El 2008 va guanyar el premi Ramon Llull amb "L’últim Patriarca", també premiada amb Prix Ulysse i finalista del Prix Méditerranée étranger 2009. Aquesta novel·la ha estat traduïda a deu llengües. El 2011 va publicar "La Caçadora de Cossos", que també ha estat publicada en castellà, anglès i italià.
Arxivat a