Erra estén la mà a l'oposició en la seva investidura com a alcaldessa de Vic

CiU, que governarà en minoria, i els partits d’esquerra suavitzen el seu discurs en la constitució de l’Ajuntament | Josep Anglada, la nota discordant, alerta a la nova alcaldessa que la legislatura “serà llarga”

per Pere Pratdesaba , Vic, 13 de juny de 2015 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto de família amb tots els regidors del nou consistori. Foto: Adrià Costa


Anna Erra (CiU-RCat) ha estat investida aquest migdia nova alcaldessa de Vic amb els nou vots del seu partit. La resta de forces polítiques s’han votat a si mateix, excepte Arnau Martí, de Vic per a Tots, que ha optat per Joan Ballana (ERC-Som Vic). El resultat de la votació ha estat el següent: CiU-RCat, 9 vots; ERC-Som Vic, 6; Capgirem Vic, 4; PSC, 1; i PLVI, 1.

L’acte d’investidura s’ha celebrat a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, que s’ha omplert de gom a gom. A causa de l’aforament limitat s’ha habilitat al vestíbul del consistori una pantalla per tal de seguir l’esdeveniment. L’acte ha estat retransmès en directe a la portada d'Osona.com, via Twitter, vídeo i en la modalitat de "minut a minut".

La investidura ha tingut com a rerefons el nou panorama polític vigatà, que s’ha mogut en relació a l’anterior legislatura: desaparició de PxC i pujada dels partits d’esquerres, capitalitzada per ERC-Som Vic i Capgirem Vic, que haurien pogut configurar una majoria amb Vic per a Tots i PSC (11 dels 21 regidors) i fer fora CiU de l’alcaldia. Finalment, però, CiU-RCat governarà en solitari i en minoria, amb 9 dels 21 regidors del consistori.

 

Anna Erra ha rebut la vara de Josep M. Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Anna Erra, conscient que la governabilitat serà complicada, en el seu discurs d’investidura ha estès la mà a l’oposició i l’ha convidada a participar dels grans temes de ciutat. La nova alcaldessa ha proposat un diàleg “sincer i estable” on tothom hi pugui aportar les seves propostes. En el seu discurs, Erra ha reafirmat la seva aposta pel procés d’alliberació nacional de Catalunya, i ha avançat que pretén agilitzar les dinàmiques feixugues de l’administració municipal i que es replantejarà les dedicacions dels regidors. També ha reclamat a la resta de forces que el ple es converteixi en un vertader òrgan de debat, en clara al·lusió al detriment que s’ha patit en la darrera legislatura, amb picabaralles constants i alguna que altra barroeria.

Joan Ballana, (ERC-Som Vic),  que serà el cap de l’oposició, ha assegurat que treballaran amb “humilitat, fermesa i molta implicació” i que la seva política es basarà en dos anhels: la implicació de l’Ajuntament en la independència de Catalunya i la implantació d’una nova política social, basada en la transparència i l’ètica. El republicà ha lamentat que no hagi fructificat el possible govern d’esquerres, però ha dit que a partir d’ara posava el marcador un altre cop a zero, en relació implícita a Capgirem, amb qui les relacions han estat molt tenses.

 

Recompte dels vots. Foto: Adrià Costa

Joan Coma, portaveu de Capgirem Vic, tot i mantenir el to crític amb ERC, ha suavitzat el seu discurs i s’ha mostrat disposat a treballar amb els partits de l’oposició: “Tenim quatre anys per treballar junts per lligar complicitats per fer possible un canvi d’esquerres”. Coma ha assegurat que posaran “l’honestedat i el diàleg en primer pla de la política municipal” i que treballaran per eradicar la pobresa i les creixents divergències socials a la ciutat.

Arnau Martí, de Vic per a Tots, ha reclamat un consistori on predominin les bones formes i una ciutat sense corrupció, transparent, i més justa, que tingui en compte els més febles. L’ecosocialista també ha lamentat que no s’hagi pogut configurar una alternativa de govern d’esquerres, però ha advertit que continuarà persistint en intentar-ho.

Benjamí Dòniga, del PSC, ha estat breu i s’ha posat a disposició de la ciutadania per millorar la ciutat.

La nota discordant de la sessió l’ha donada Josep Anglada, portaveu de PLVI, que no ha amagat el seu enuig perquè Anna Erra l’ha deixat al marge en les seves primeres negociacions, qualificant-lo com a partit no democràtic (vegeu Pacte de Governança). Anglada ha felicitat la nova alcaldessa “per cortesia” però li ha advertit que “la legislatura serà llarga” i “plena de turbulències”, negant-li cap mena de suport. Anglada ha inclòs en el seu repertori algunes desqualificacions cap a Anna Erra, com “casta” i “poc qualificada”, que han estat rebudes amb xiulets per una part del públic assistent.

 

Josep Anglada ha carregat fort contra l'alcaldessa Anna Erra Foto: Adrià Costa

Per ‘imperatiu legal’

Tots els regidors menys Josep Anglada, han promès el seu càrrec per imperatiu legal. Els edils d’ERC-Som Vic i CiU-RCat, a més, s’han posat a disposició del nou Parlament de Catalunya sortint de les eleccions del 27 de setembre, el qual defensen que ens ha de portar cap a la independència.

L’acte s’ha clos amb el cant de Els Segadors i amb el ball de l’Àliga, a la plaça del Pes. Hi han assistit, entre d’altres personalitats, la diputada Marta Pascal, l’exalcade Pere Girbau, el rector de la UVic-UCC Jordi Montaña i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau.

 13:19 
L'acte finalitza amb el Cant dels Segadors.

 13:18 
Anna Erra diu que farà tot el que calgui durant els propers quatre anys per assolir la independència de Catalunya i dóna per oberta la legislatura.

 13:18 
Anna Erra s’acomiada donant les gràcies a Josep M. Vila d’Abadal, “de qui ha après moltes coses”, dels alcaldes Pere Girbau i Jacint Codina. L’alcaldessa s’emociona quan recorda el seu pare.

 13:14 
Anna Erra creu que s’ha de replantejar el ple, perquè sigui un veritable espai de debat, i de l’estructura de l’Ajuntament, que hauria de ser més àgil, i on també es replantejarà la dedicació dels regidors.

 13:13 
Anna Erra estira la mà a l’oposició a participar en el govern i en els grans temes de ciutat.

 13:12 
Anna Erra, conscient que està en minoria, proposa un diàleg “sincer i estable” amb les forces de l’oposició.

 13:11 

Josep Anglada ha carregat fort contra l'alcaldessa Anna Erra. Foto: Adrià Costa

 13:09 
Anna Erra: “Malgrat no disposar de majoria absoluta, la posició de CiU és més forta que en els darrers anys"

 13:08 
La nova alcadessa Anna Erra clou els parlaments institucionals.

 13:07 
Joan Ballana: “Avui posem el marcador a zero. Caldrà molta generositat”, diu a les altres forces polítiques.

 13:06 
Joan Ballana: “No ha estat possible bastir un govern fort, d’esquerres. Nosaltres ho hem intentat

 13:05 
Els dos anhels de Joan Ballana en aquesta legislatura: la implicació de l’Ajuntament en la independència de Catalunya i una nova política social, basada en la transparència i l’ètic.

 13:02 
Joan Ballana (ERC) assegura que treballaran amb “humilitat, fermesa i molta implicació

 13:01 
Joan Coma: “Posarem l’honestedat i el diàleg en primer pla de la política municipal"

 12:59 
Joan Coma, de Capgirem Vic: “Tenim quatre anys per treballar junts per lligar complicitats per fer possible un canvi d’esquerres

 12:56 
Joan Coma, de Capgirem Vic, qualifica els nivells de pobresa i les diferencies socials, com a “intolerables.

 12:56 
Benjamí Dòniga, del PSC, ha estat breu en el seu discurs i s’ha posat a disposició de la ciutadania.
 

 12:54 
FOTO: Josep Maria Vila d'Abadal ha lliurat la vara a Anna Erra.
 

 12:54 
Josep Anglada acaba el mandat augurant a Anna Erra un mandat de “turbulències”. Xiulets i crits

 12:48 
Josep Anglada qualifica CiU d’Anna Erra com a partit de la casta i recrimina a la nova alcaldessa que hagi titllat la seva formació com a no democràtica.

 12:47 
Josep Anglada comença fort. Felicita “de cortesia” Anna Erra i li recrimina que encara no l’hagi trucat per parlar de la legislatura. L’adverteix que la legislatura serà llarga. Xiulets entre els assistents.

 12:43 
Arnau Martí lamenta que no s’hagi pogut crear una alternativa de govern d’esquerres, però adverteix que continuarà persistint en intentar-ho.

 12:41 
Arnau Martí aposta per una ciutat sense corrupció, transparent, i més justa, que tingui en compte els més “desfavoreguts"

 12:39 
Arnau Martí, cap de llista de Vic per a Tots, reclama un consistori on predominin les bones formes, per respecte a la ciutadania que els ha votat.

 12:39 
Tot seguit tots els portaveus dels diferents partits polítics que conformaran el consistori vigatà faran un discurs institucional i, finalment, el nou cap del consistori pronunciarà unes paraules. Primer, Arnau Martí, de Vic per a Tots.

 12:38 

 12:31 
Anna Erra, ja com a nova alcaldessa, posa la venera a tots els nous regidors.

 12:28 
Anna Erra rep la vara de l'alcalde en aquesta legislatura Josep M. Vila d'Abadal.

 12:22 
No hi ha hagut sorpreses. Anna Erra, investida amb 9 vots, per majoria simple. Tots els partits han votat el seu alcalde menys Vic per a Tots que ha votat Joan Ballana (ERC-Som Vic): Anna Erra 9 vots, Joan Ballana 6, Joan Coma 4, Benjamí Dòniga 1 i Josep Anglada 1

 12:18 

 12:17 
L'Ajuntament de Vic queda constituït. Aplaudiments. Ara es passa a la votació de l'alcaldessa.
 

 12:17 
Benjamí Dòniga promet per imperatiu legal. Josep Anglada jura fidelitat als ciutadans de Vic i treballar per als ciutadans de casa. Arnau Marti, promet per imperatiu legal.

 12:14 
Tots els regidors de Capgirem prometen per  imperatiu legal sotmesos a la voluntat popular dels veïns i veïnes de Vic, amb alguns matisos.

 12:13 
Tots els regidors d’ERC-Som Vic prometen el càrrec per imperatiu legal i es posen a disposició del Parlament de Catalunya sortint del 27-S per exercir l’autodeterminació del nostre poble i declarar la independència.

 12:12 
Tots els regidors de CiU-RCat prometen el càrrec per imperatiu lega i resten a disposició del Parlament de Catalunya

 12:09 
Josep Maria Vila d'Abadal i Anna Erra, abans de començar la sessió.

 12:08 
Ana Erra promet per imperatiu legal i es posa a disposició del nou govern i Parlament de Catalunya sortit de les eleccions del Parlament del 27-S
 

 12:06 
El president de la mesa prendrà jurament o promesa d’acatament a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya a tots els regidors, individualment.

 12:04 
Toni Serrat recorda que avui és el dia del seu sant i comparteix amb els presents que fa uns anys, el mateix dia, va ser donant de ronyó.

 12:03 
A l’acte hi assisteixen, entre d’altres personalitats, la diputada Marta Pascal, l’exalcade Pere Girbau, el rector de  UVic-UCC Jordi Montaña.

 11:59 
Comença l'acte, puntual. La secretària crida el regidor de CiU Antoni Serrat (12/10/1955), el més gran, i el  regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas (24/06/1987), per constituir la mesa d'edat.

 11:56 
Tan bon punt s'acabi l'acte publicarem una extensa galeria de fotos d'Adrià Costa.

 11:55 
A l'acte també hi assisteix Josep M. Vila d'Abadal, que s'acomiada com a alcalde, càrrec que ha ocupat durant vuit anys.

 11:55 
Van arribar els regidors i les regidores, amb familiars i amics. Tots vesteixen de 21 botons.

 11:47 
La Sala de la Columna estarà plena de gom a gom. A causa de l’aforament limitat s’ha habilitat al vestíbul del consistori una pantalla per tal de seguir l’esdeveniment.

 11:46 
Podeu llegir el procés que se seguirà per a la constitució del consistori i l'elecció de l'alcadessa, en aquest enllaç.

 11:45 
El nou consistori escollirà Anna Erra (CiU-RCat) com a nova alcaldessa de la ciutat. La formació governarà en minoria i en solitari, amb 9 dels 21 regidors de l'Ajuntament.

 11:44 
Tot a punt per a la constitució del nou Ajuntament de Vic. L'acte se celebra a la Sala de la Columna i començarà a les 12 hores.

Pacte de Governança proposat per Anna Erra

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona


Actualitza dades
Eleccions Municipals 2015
PartitVots%Regidors
CiU 5.26435,419
ERC- SOM VIC-AM 3.08820,775
CAPGIREM VIC-CUP-PA 2.51716,934
PSC-CP 1.0036,751
PLVI 8365,621
VIC PER A TOTS - E 7525,061
PP 4703,160
SI-Solidaritat 2761,860
w 2741,840
PxC 1060,710
SOM CATALANS 560,380
PDxC 000
Cens total:26.434
Escrutat100%
Vots comptabilitzats:15.00456,76%
Abstencions:11.43043,24%
Vots nuls:1370,91%
Vots en blanc:2251,51%

 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació