Erra estén la mà a l'oposició en la seva investidura com a alcaldessa de Vic

CiU, que governarà en minoria, i els partits d’esquerra suavitzen el seu discurs en la constitució de l’Ajuntament | Josep Anglada, la nota discordant, alerta a la nova alcaldessa que la legislatura “serà llarga”

Anna Erra ha rebut la vara d'alcaldessa de Josep M. Vila d'Abadal
Anna Erra ha rebut la vara d'alcaldessa de Josep M. Vila d'Abadal | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
13 de juny del 2015
Actualitzat el 14 de juny a les 11:00h

Foto de família amb tots els regidors del nou consistori. Foto: Adrià Costa


Anna Erra (CiU-RCat) ha estat investida aquest migdia nova alcaldessa de Vic amb els nou vots del seu partit. La resta de forces polítiques s’han votat a si mateix, excepte Arnau Martí, de Vic per a Tots, que ha optat per Joan Ballana (ERC-Som Vic). El resultat de la votació ha estat el següent: CiU-RCat, 9 vots; ERC-Som Vic, 6; Capgirem Vic, 4; PSC, 1; i PLVI, 1.

L’acte d’investidura s’ha celebrat a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, que s’ha omplert de gom a gom. A causa de l’aforament limitat s’ha habilitat al vestíbul del consistori una pantalla per tal de seguir l’esdeveniment. L’acte ha estat retransmès en directe a la portada d'Osona.com, via Twitter, vídeo i en la modalitat de "minut a minut".

La investidura ha tingut com a rerefons el nou panorama polític vigatà, que s’ha mogut en relació a l’anterior legislatura: desaparició de PxC i pujada dels partits d’esquerres, capitalitzada per ERC-Som Vic i Capgirem Vic, que haurien pogut configurar una majoria amb Vic per a Tots i PSC (11 dels 21 regidors) i fer fora CiU de l’alcaldia. Finalment, però, CiU-RCat governarà en solitari i en minoria, amb 9 dels 21 regidors del consistori.

 

Anna Erra ha rebut la vara de Josep M. Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Anna Erra, conscient que la governabilitat serà complicada, en el seu discurs d’investidura ha estès la mà a l’oposició i l’ha convidada a participar dels grans temes de ciutat. La nova alcaldessa ha proposat un diàleg “sincer i estable” on tothom hi pugui aportar les seves propostes. En el seu discurs, Erra ha reafirmat la seva aposta pel procés d’alliberació nacional de Catalunya, i ha avançat que pretén agilitzar les dinàmiques feixugues de l’administració municipal i que es replantejarà les dedicacions dels regidors. També ha reclamat a la resta de forces que el ple es converteixi en un vertader òrgan de debat, en clara al·lusió al detriment que s’ha patit en la darrera legislatura, amb picabaralles constants i alguna que altra barroeria.

Joan Ballana, (ERC-Som Vic),  que serà el cap de l’oposició, ha assegurat que treballaran amb “humilitat, fermesa i molta implicació” i que la seva política es basarà en dos anhels: la implicació de l’Ajuntament en la independència de Catalunya i la implantació d’una nova política social, basada en la transparència i l’ètica. El republicà ha lamentat que no hagi fructificat el possible govern d’esquerres, però ha dit que a partir d’ara posava el marcador un altre cop a zero, en relació implícita a Capgirem, amb qui les relacions han estat molt tenses.

 

Recompte dels vots. Foto: Adrià Costa

Joan Coma, portaveu de Capgirem Vic, tot i mantenir el to crític amb ERC, ha suavitzat el seu discurs i s’ha mostrat disposat a treballar amb els partits de l’oposició: “Tenim quatre anys per treballar junts per lligar complicitats per fer possible un canvi d’esquerres”. Coma ha assegurat que posaran “l’honestedat i el diàleg en primer pla de la política municipal” i que treballaran per eradicar la pobresa i les creixents divergències socials a la ciutat.

Arnau Martí, de Vic per a Tots, ha reclamat un consistori on predominin les bones formes i una ciutat sense corrupció, transparent, i més justa, que tingui en compte els més febles. L’ecosocialista també ha lamentat que no s’hagi pogut configurar una alternativa de govern d’esquerres, però ha advertit que continuarà persistint en intentar-ho.

Benjamí Dòniga, del PSC, ha estat breu i s’ha posat a disposició de la ciutadania per millorar la ciutat.

La nota discordant de la sessió l’ha donada Josep Anglada, portaveu de PLVI, que no ha amagat el seu enuig perquè Anna Erra l’ha deixat al marge en les seves primeres negociacions, qualificant-lo com a partit no democràtic (vegeu Pacte de Governança). Anglada ha felicitat la nova alcaldessa “per cortesia” però li ha advertit que “la legislatura serà llarga” i “plena de turbulències”, negant-li cap mena de suport. Anglada ha inclòs en el seu repertori algunes desqualificacions cap a Anna Erra, com “casta” i “poc qualificada”, que han estat rebudes amb xiulets per una part del públic assistent.

 

Josep Anglada ha carregat fort contra l'alcaldessa Anna Erra Foto: Adrià Costa

Per ‘imperatiu legal’

Tots els regidors menys Josep Anglada, han promès el seu càrrec per imperatiu legal. Els edils d’ERC-Som Vic i CiU-RCat, a més, s’han posat a disposició del nou Parlament de Catalunya sortint de les eleccions del 27 de setembre, el qual defensen que ens ha de portar cap a la independència.

L’acte s’ha clos amb el cant de Els Segadors i amb el ball de l’Àliga, a la plaça del Pes. Hi han assistit, entre d’altres personalitats, la diputada Marta Pascal, l’exalcade Pere Girbau, el rector de la UVic-UCC Jordi Montaña i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau.

Pacte de Governança proposat per Anna Erra

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona



 
Arxivat a