Els 50 ajuntaments nous d'Osona es constitueixen aquest dissabte

Manlleu i Vic estrenen alcalde, mentre Centelles, Tona, Taradell i Torelló repeteixen | Encara queden per desvetllar les incògnites de Sant Vicenç de Torelló, Roda de Ter i Viladrau

Redacció
12 de juny del 2015
Actualitzat el 13 de juny a les 11:43h
Els 50 ajuntaments nous d’Osona, sorgits de les eleccions municipals del 24 de maig, es constituiran aquest dissabte, 13 de juny. La majoria dels actes estan programats a les 12 del migdia, com a Roda de Ter, Centelles, Sant Quirze de Besora o Prats de Lluçanès, tot i que hi ha algunes excepcions, com Tona, a la 1, o Sant Hipòlit de Voltregà, a les 5 de la tarda. A Vic, la constitució de la corporació municipal tindrà lloc a la Sala de la Columna de l’Ajuntament, a les 12 hores, i serà retransmesa en directe per Osona.com, des de la portada i via vídeo, Twitter i “minut a minut”.

La constitució dels consistoris encara es presenta amb algunes incògnites que s’hauran de resoldre a última hora: Roda de Ter, Viladrau i Sant Vicenç de Torelló. A Sant Hipòlit de Voltregà tot apunta que l’alcalde continuarà sent el socialista Sergi Vilamala.

Les dues ciutats de la comarca estrenen alcalde: Anna Erra (CiU-RCat) a Vic i Àlex Garrido (ERC) a Manlleu. Als principals municipis, a excepció de Roda de Ter, on Jordi Serra ha abandonat la política, l’alcaldia no presenta cap canvi, i repetiran: Santi Vivet (CiU) a Torelló, Miquel Arisa (PSC) a Centelles, Lluís Verdaguer (CiU) a Taradell i Josep Salóm (CiU) a Tona.

Els passos per constituir els ajuntaments

Per constituir les corporacions municipals, tal com estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral, es constituirà una mesa d'edat, integrada pels candidats elegits de més i menys edat. Un cop creada, els seus membres comprovaran les credencials dels electes tramitades per la Junta Electoral de Zona.

Fet aquest pas i si la majoria absoluta dels regidors electes concorre a l'acte, la mesa declararà constituït l'ajuntament i es procedirà a la votació per escollir l'alcalde. En el cas que no es donin aquestes condicions, se celebrarà una sessió dos dies més tard en la qual es formarà la corporació independentment del nombre de regidors presents. 

Aquest és el procediment per triar l'alcalde:

- Poden ser candidats tots els regidors que encapçalin les llistes. Als municipis que tinguin entre 100 i 250 habitants aquesta opció s'amplia a tots els candidats.

- Si un dels regidors aconsegueix la majoria absoluta dels vots serà proclamat alcalde.

- Si cap d'ells no obté majoria, el batlle serà qui encapçali la candidatura més votada. En cas d'empat entre dues candidatures (empat a vot el dia de les eleccions, un cas que no s'ha donat a Osona en aquests comicis) se celebrarà un sorteig.
 

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona