¿Què deien els diaris de l'època sobre la batalla d'Alpens de 1873?

L’Ajuntament recrea les informacions a la premsa, separades per tendències liberals i carlines

batalla d'Alpens, diari
batalla d'Alpens, diari
Redacció Osona.com
12 de juny del 2015
Actualitzat a les 12:36h
La Fira del Jovent d’Alpens recorda, cada dos anys, una de les batalles de la Tercera Guerra Carlina, que va tenir com a escenari principal el territori de la Catalunya interior. L’acció, que va tenir lloc el 9 de juliol de 1873, és coneguda històricament com la batalla d’Alpens.

En aquesta escomesa va resultar mort Josep Cabrinetty i Cladera, un brigadier del bàndol liberal, que defensava els interessos del govern. Allotjats al mas Graell hi havia el germà del pretendent Carles, l’infant Don Alfons, i la seva muller, donya Maria de las Nieves de Braganza de Borbón.

Cabrinetty es trobava a Prats de Lluçanès i va ser informat de la presència d’Alfons i donya Blanca en terres alpensines, per la qual cosa va decidir venir al poble a donar-los mort. Tanmateix, la informació que va rebre formava part d’una emboscada... Savalls l'esperava a Alpens.

La Fira del Jovent, que es va  celebrar fa unes setmanes a Alpens, va posar en marxa dues iniciatives destacables. Per un costat, es van obrir les portes del Centre d’Interpretació de la batalla d’Alpens de 1873, al local sociocultural de la Fàbrica Vella. L’exposició contextualitza els fets i els personatges que van intervenir en la batalla.

Per una altra, l’Ajuntament va editar la recreació d’un diari a partir de notícies aparegudes a la premsa d’aquells dies de la batalla, el 1873, separades en funció de la tendència liberal o carlina de l’editorial. La podeu llegir íntegra.
 

Recreació dels diaris de l’època sobre la batalla d’Alpens (PDF)


Galeries de fotos:

- Trobada de forjadors d'Alpens (J.M. Gutiérrez)
- Fira i batalla d'Alpens, 2013  (Roger Baulenas)
Vermut d'època i batalla d'Alpens, 2012   (Adrià Costa)
- XI trobada de forjadors, 2012   (Adrià Costa)
- Fira i batalla d'Alpens, 2011 (diumenge) (Xevi Mas i Lurdes López)
- Fira del Jovent, 2011  (Xevi Mas i Lurdes López)
- Fira i batalla d'Alpens, 2010 (Xevi Mas)
- Trobada de forjadors i Fira del Jovent, 2010 (Adrià Costa)
- Trobada de forjadors, 2009 (Xevi Mas)
- Fira del Jovent 2008 (Lluçanès.com)
 

Recreació de la batalla d'Alpens. Foto: Adrià Costa