ERC, PSC i Vic per a Tots critiquen amb duresa la posició de Capgirem Vic

Les tres formacions qualifiquen com “oportunitat històrica perduda” la negativa a investir alcalde el republicà Joan Ballana | El nou mapa polític vigatà obligarà CiU a “fer gestos”

Pere Pratdesaba
12 de juny del 2015
Actualitzat el 14 de juny a les 12:06h

Marc Barnolas i Nil Puigivila, regidors de la CUP, parlant amb Joan Ballana (ERC), en el darrer ple municipal. Foto: Adrià Costa


No hi ha hagut sorpreses d’última hora, tal com ja va informar Osona.com. Anna Erra (CiU-RCat) serà investida alcaldessa de Vic aquest dissabte, 13 de juny, i governarà en solitari i en minoria, amb només nou dels 21 regidors del consistori. Capgirem Vic va refermar dilluns la seva intenció de restar a l’oposició durant aquesta legislatura, i va descartar la proposta, que havia revifat en els darrers dies, que li havien fet els grups d’esquerra de votar Joan Ballana (ERC-Som Vic) a la investidura. Els seus vots favorables haurien donat l’alcaldia al republicà, que ja tenia assegurat el suport del PSC i Vic per a tots.

ERC-Som Vic, Vic per a Tots i PSC han lamentat públicament la postura de Capgirem Vic i l’han qualificada com la pèrdua d’una “oportunitat històrica de canviar els 36 anys de govern de CiU a la ciutat”. Els tres partits també han rebutjat el Pacte de Governança que els oferia CiU, per participar en el govern des de l’oposició.

ERC-Som Vic ha emès un comunicat de premsa on explica fil per randa com han anat les negociacions a totes bandes. Els republicans expliquen que en tot moment han intentat bastir ponts de diàleg i confiança amb Capgirem Vic per tal de fer possible un canvi real a Vic, “basat en la transparència i en una nova manera de fer política”. ERC-Som Vic diu que respecta però lamenta la decisió de Capgirem. “En tot cas, ERC-Som Vic liderarà l’oposició i treballarà amb més fermesa i convicció que mai per esdevenir una alternativa real de govern, capaç de configurar una majoria progressista i independentista a la ciutat de Vic”, conclou la formació a la nota.

 

Benjamí Dòniga, regidor del PSC. Foto: Adrià Costa

Benjamí Dòniga, l’únic regidor del PSC a l’Ajuntament, ha trencat el seu silenci en totes aquestes negociacions i ha declarat a Osona.com que Capgirem Vic no ha tingut mai intenció d’arribar a cap pacte amb les esquerres, i que tot són “excuses”. El socialista creu que s’ha perdut una “oportunitat històrica” però ara emplaça totes les forces de l’oposició a treballar d’una manera constructiva i a CiU, que està en minoria, “a fer gestos”: “La ciutadania no es perdonaria que ara estanquéssim la governabilitat, això ens passaria factura”. I ha reblat: “Cal establir ponts de diàleg amb CiU, des del primer dia”.

Per últim, Arnau Martí, candidat de Vic per a Tots, ha ofert una roda de premsa on ha lamentat que no es pogués formalitzar el pacte d’esquerres, que era totalment “legítim”, ja que comptava amb 7.000 vots davant dels només 5.000 de CiU. L’ecosocialista s’ha mostrat “decepcionat” per la negativa del Capgirem Vic i els ha retret que no es presentin per governar. Amb l'oportunitat perduda de formar un govern d'esquerres, Arnau Martí ha fet "corresponsables" a Capgirem per haver situat Anna Erra a l'alcaldia.

 

Anna Erra serà investida alcaldessa dissabte. Foto: Adrià Costa

Un Pacte de Governança efímer

Pel que fa al Pacte de Governança, que CiU havia proposat a totes les forces de l’oposició, menys la PLVI de Josep Anglada, els quatre partits de les esquerres vigatanes s’hi han posicionat ràpidament en contra. Aquest acord, segons CiU, hagués facilitat a l’oposició presentar projectes i hauria garantit la seva presència als òrgans municipals. Per contra, els signants es comprometien a aprovar el cartipàs municipals, en el ple del proper mes de juliol, que estarà format només per regidors de CiU-Rcat.

“La proposta de CiU és infumable i un menysteniment a la resta de grups municipals, a part d’il·legal. Un simple maquillatge perquè tot continuï igual. Vic necessita transparència de debò, no més enganys”, diu Arnau Martí. En la mateixa línia s’expressa ERC-Som Vic en el seu darrer comunicat: “Redueix el paper de la resta de formacions polítiques presents a l’Ajuntament a un rol de simples comparses, imposant uns criteris de funcionament que només es podien entendre com a l’exigència d’atorgar a CiU-RCat un xec en blanc per al conjunt del mandat”. Capgirem Vic considera que la proposta de CiU-RCat és “enganyosa”, ja que tot i admetre en teoria la realització de projectes de l’oposició, a la pràctica suposa concedir-los “un dret de veto a qualsevol proposta que no sigui del seu gust o que plantegi una lògica veritablement transformadora de la realitat”. Pel que fa a Benjamí Dòniga, aquest pacte “no s’aguanta per enlloc”, ja que “no es poden invertir les competències del ple, no és ètic ni equilibrat”.

 

Pacte de Governança proposat per Anna Erra

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona


Arxivat a