El TC també declara inconstitucionals els preparatius del 9-N

Els magistrats consideren que es vulnerava la competència de l'Estat en consultes que "afecten l'ordre constitucional"

Nació Digital
11 de juny del 2015
Actualitzat el 14 de juny a les 12:04h
El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat declarar inconstitucionals els actes de la Generalitat dirigits a preparar el procés de participació ciutadana del 9-N. Els magistrats consideren que es va vulnerar la competència exclusiva de l'Estat en la convocatòria de consultes que "afecten l'ordre constituït i el fonament de l'ordre constitucional".

El TC actua en resposta al recurs que l'advocat de l'Estat va presentar contra el 9-N alternatiu, un text que també va forçar-ne la suspensió perquè reclamava l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució mentre no es resolia la sentència. Al febrer el TC també va declarar per unanimitat inconstitucional la consulta original.

La sentència, de la que n'ha estat ponent la vicepresidenta del TC, Adela Asúa, assegura que malgrat que "no existeix un acte formal de la convocatòria" del 9-N alternatiu cal entendre les actuacions "materials" vinculades a la consulta "com un tot" i com a actes "imputables al Govern de la Generalitat de Catalunya".

Els magistrats conclouen que el Govern va anar més enllà de les seves competències perquè "una comunitat autònoma no pot convocar ni fer actuacions formalitzades o no jurídicament que afavoreixin la convocatòria d'una consulta popular, encara que no sigui referendària, que desbordi l'àmbit de les competències pròpies".

En aquest marc, els magistrats asseguren que quan la consulta que es vol sotmetre al criteri dels ciutadans incideixi sobre "qüestions fonamentals" sobre l'estructura de l'Estat, "l'única via que es pot utilitzar és la de la reforma de la Constitució en els termes en què ella mateixa preveu".
 

La consulta del 9-N a Osona