Capgirem Vic descarta investir Joan Ballana i facilita l'alcaldia a Anna Erra

El possible pacte de les esquerres a Vic, que havia revifat en els darrers dies, no fructifica | CiU-RCat governarà en solitari i en minoria

Pere Pratdesaba
09 de juny del 2015
Actualitzat el 11 de juny a les 10:47h

Joan Coma Roura, en una assemblea de Cagirem Vic. Foto: J.M. Gutiérrez


No hi hagut sorpreses d’última hora. Capgirem Vic, en una assemblea celebrada aquest dilluns, ha refermat la seva intenció de restar a l’oposició durant aquesta legislatura, i ha descartat la proposta, que havia revifat en els darrers dies, que li havien fet els grups d’esquerra de votar Joan Ballana (ERC-Som Vic) a la investidura del proper dissabte. Els seus vots favorables haurien donat l’alcaldia al republicà, que ja tenia assegurat el suport del PSC i Vic per a tots. D’aquesta manera, es confirma, tal com ja havia anunciat Osona.com, que Anna Erra (CiU-RCat) governarà en solitari i en minoria, amb només nou dels 21 regidors del consistori.

Un cop Capgirem va decidir quedar-se a l’oposició, ara fa uns dies, la proposta d’ERC-Som Vic, Vic per a Tots i PSC passava per donar suport a la investidura d’un govern tripartit, format per aquestes tres formacions, lligades a l’establiment d’un acord de governabilitat per tal de garantir la viabilitat d’un govern de només set regidors.

“L’esquerra cal construir-la, dia a dia, tant a les institucions com al carrer, colze amb colze amb els moviments socials, i sempre des de la base, basant-nos en el pensament crític, activisme social i lluita al carrer. En aquest sentit, considerem que els propers quatre anys han de ser vistos com una molt bona oportunitat per seguir construint l’esquerra forta i lluitadora que Vic necessita”, argumenta Capgirem en una nota (llegiu a sota), per explicar el seu vot contrari a la proposta. “En el context polític actual, la teòrica suma de les esquerres no suma per manca de cohesió interna, ni ofereix cap mena de possibilitat de formar un equip de govern prou fort per tal d’impulsar d’una manera sòlida les polítiques transformadores que es pugui proposar. Així doncs, pensem que un govern feble i mancat de cohesió”, afegeix. Per tant, la coalició de la CUP i Procés Constituent ha optat per fer una oposició “constructiva, rupturista i transformadora”.

 

Anna Erra. Foto: Adrià Costa

No al Pacte de Governança amb CiU

Pel que fa al Pacte de Governança, que CiU havia proposat a totes les forces de l’oposició, menys la PLVI de Josep Anglada, Capgirem també s’hi ha posicionat en contra, de la mateixa manera que ja han fet Vic per a Tots i ERC-Som Vic. Aquest acord, segons CiU, hagués facilitat a l’oposició presentar projectes i hauria garantit la seva presència als òrgans municipals. Per contra, els signants es comprometien a aprovar el cartipàs municipals, en el ple del proper mes de juny, que estarà format només per regidors de CiU-Rcat.

Capgirem Vic considera que la proposta de CiU-RCat és “enganyosa”, ja que tot i admetre en teoria la realització de projectes de l’oposició, a la pràctica suposa concedir-los “un dret de veto a qualsevol proposta que no sigui del seu gust o que plantegi una lògica veritablement transformadora de la realitat”. A més, entenen que “la proposta pretén treure el debat del ple”,  fet que troben “especialment greu”.

-------------------------------------------
COMUNICAT DE CAPGIREM VIC


El passat 29 de maig l’Assemblea de CAPGIREM VIC va decidir treballar els propers quatre anys des de l’oposició. Des d’aleshores, CiU d'una banda i ERC i Vic per a tots de l’altra ens han plantejat diferents propostes de cara al nou mandat.

En primer lloc vam rebre la proposta d’un Pacte de Governança formulada pel grup de CiU, en la qual pretesament se’ns oferia una certa obertura. El mateix document presentat per CiU posa de manifest que, realment, tots els seus governs han destacat per la manca de receptivitat envers les propostes de l’oposició i per la marcada opacitat en la gestió del dia a dia dels assumptes de l’Ajuntament. Tanmateix, són les circumstàncies actuals de feblesa en què es troba el grup de CiU, en un context en què al ple hi existeixen d’altres majories possibles, les que fan que CiU presenti aquesta proposta de pacte.

Després d’escoltar-la, considerem que la proposta no ens ofereix més que engrunes i que no dóna garanties que a través d’aquest Pacte de Fovernança tirin endavant projectes que posin en qüestió les seves polítiques neoliberals, antisocials i generadores de desigualtat i d’exclusió. Considerem que és una proposta enganyosa, ja que tot i admetre en teoria la realització de projectes de l’oposició, a la pràctica suposa concedir-los un dret de veto a qualsevol proposta que no sigui del seu gust o que plantegi una lògica veritablement transformadora de la realitat. Alhora, entenem que la proposta pretén treure el debat del ple, fet que trobem especialment greu ja que és precisament al ple on hi ha d’haver el debat públic respecte als diferents projectes que puguin ser presentats pels diferents grups i la contraposició ideològica. Entenem que les preteses bones intencions d’obertura i més transparència són un mandat democràtic que caldrà complir sense necessitat que l’oposició quedi lligada a la suposada nova manera de fer del grup de CiU. No acceptem que allò que per sentit democràtic ens correspon sigui utilitzat com a moneda de canvi per garantir l’estabilitat d’un eventual govern en minoria per part de CiU.

Així mateix, Capgirem Vic ha rebut també insistents propostes dels grups de l’esquerra institucional. ERC i Vic per a tots han insistit en la possibilitat de formar un govern quadripartit. Malgrat haver-ho descartat el passat 27 de maig, l’Assemblea ha tornat a considerar aquesta proposta. Per altra banda, des d’aquestes mateixes organitzacions se’ns ha plantejat l’opció de romandre a l’oposició, tal com ja havíem decidit, però donant suport a la investidura d’un govern tripartit, format per ERC, PSC i Vic per a tots. Aquesta darrera proposta anava lligada a l’establiment d’un acord de governabilitat entre el tripartit i nosaltres per tal de garantir la viabilitat d’un govern de només 7 regidors. Ens sembla important fer notar que per part d’ERC aquesta proposta arriba després que CiU els hagi tancat la porta a repetir la coalició dels darrers governs.

L’Assemblea de CAPGIREM VIC ha debatut amb deteniment i atenció aquestes propostes, i ha arribat a les conclusions següents:

1.- Se’ns ofereix una entesa des de les cúpules i als despatxos. Tanmateix, considerem que la veritable confluència transformadora de l’esquerra cal construir-la, dia a dia, tant a les institucions com al carrer, colze amb colze amb els moviments socials, i sempre des de la base, basant-nos en el pensament crític, activisme social i lluita al carrer. En aquest sentit, considerem que els propers quatre anys han de ser vistos com una molt bona oportunitat per seguir construint l’esquerra forta i lluitadora que Vic necessita. És a partir d’experiències i confiances compartides que serem capaços de vertebrar el canvi transformador que volem per a Vic, no a corre-cuita i tancats en despatxos.

2- La suma d’esquerres no es troba en una posició de fortalesa. En el context polític actual, la teòrica suma de les esquerres no suma per manca de cohesió interna, ni ofereix cap mena de possibilitat de formar un equip de govern prou fort per tal d’impulsar d’una manera sòlida les polítiques transformadores que es pugui proposar. Així doncs, pensem que un govern feble i mancat de cohesió no és l’instrument vàlid per dur a terme polítiques que resultin fidels al nostre compromís. Pretendre imposar aquestes polítiques des d'aquesta posició deixaria en permanent risc de defraudar les expectatives de la ciutadania.

3- Volem fer oposició constructiva, rupturista i transformadora. L’Assemblea segueix convençuda que el millor per a la ciutat i per al projecte que defensa és que els seus quatre regidors i regidores treballin els propers quatre anys des de l’oposició, sense donar suport a cap de les propostes que se’ns han plantejat. Restar fidels amb el nostre compromís i amb el nostre programa ja que, molt a desgrat nostre, el nostre substanciós creixement electoral no ens ha donat encara un resultat prou sòlid per bastir una proposta transformadora viable.

4- Actitud de treball en allò que puguem confluir amb l’oposició. No obstant això, restarem disposats a treballar, colze amb colze, amb totes les forces polítiques democràtiques. Especialment, és clar, amb aquelles formacions polítiques que puguin resultar-nos més pròximes ideològicament, en els punts on puguem confluir, amb l’horitzó d’aplegar, tant com sigui possible, les forces necessàries per tal de transformar de soca-rel la corcada política conservadora que, des de fa tants anys, patim a la ciutat de Vic.

Finalment, volem posar de manifest que aquesta decisió ha estat presa per l’Assemblea de Capgirem Vic, després d'un intens debat intern i sent molt curosos amb la necessitat de respectar el mandat expressat a les urnes pels 2.517 vigatans i vigatanes que han dipositat la seva confiança en el nostre projecte rupturista. El nostre projecte ve de molt lluny i va molt més enllà. Seguirem treballant per bastir sòlidament la majoria d’esquerres que Vic es mereix per capgirar-ho tot. Tenim el convenciment que la ventada transformadora que s’apropa podrà convertir l’Ajuntament de Vic en una institució molt més útil i més pròxima als veïns i veïnes de la ciutat en un futur proper. El vostre suport és la nostra força.

Capgirem Vic,
Dimarts 9 de juny del 2015
 

Pacte de Governança proposat per Anna Erra

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona


Arxivat a