Anna Erra governarà Vic en solitari i en minoria

CiU-RCat iniciarà el mandat amb un govern amb 9 dels 21 regidors del consistori | La coalició proposa un Pacte de Governança a la resta de partits que no tindrà massa recorregut

Anna Erra
Anna Erra | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
06 de juny del 2015
Actualitzat el 07 de juny a les 7:52h

Anna Erra. Foto: Adrià Costa


CiU-RCat governarà l’Ajuntament de Vic en solitari i en minoria, amb només nou dels 21 regidors del consistori. Així ho ha decidit la futura alcaldessa, Anna Erra, després d’una primera ronda de contactes amb la resta de forces polítiques, en els que no s’ha consensuat cap acord per tal de configurar un pacte estable de govern. L’anunci de Capgirem Vic de quedar-se a l’oposició, tal com ja va anunciar Osona.com, ha facilitat el camí, ja que descarta una possible majoria d’esquerres (Capgirem Vic, PSC, ERC-Som Vic i Vic per a Tots) que hauria deixat els convergents a l’oposició.

CiU va guanyar les eleccions a Vic celebrades el passat 24 de maig i va obtenir nou dels 21 regidors en joc, un més que a la passada legislatura. També van anar a l’alça ERC, que va assolir el seu rècord, amb cinc regidors; i Capgirem Vic, amb quatre edils. En aquesta legislatura, completaran el consistori vigatà PLVI, Vic per a Tots i PSC, tots amb un regidor.

CiU-Rcat té coll avall que el proper 13 de juny Anna Erra serà investida alcaldessa (només una votació conjunta de tots els partits d’esquerra a favor de Joan Ballana podria evitar-ho, la qual cosa és força improbable). La formació, però, és conscient que governar en solitari no serà fàcil i ha estès la mà a la resta de partits, menys la PLVI de Josep Anglada, per establir un Pacte de Governança per a tota la legislatura. En aquest acord s’hi inclouria el vot a favor o l’abstenció al primer ple del juliol en el punt on s’aprovarà el cartipàs municipal, que estarà format només per regidors de CiU-Rcat.

Els partits estan estudiant la proposta d’Anna Erra i en els propers dies li transmetran una resposta oficial. A hores d’ara, i després de les primeres declaracions, no sembla que el Pacte de Governança pugui tenir massa recorregut.

Una nova fórmula per trencar dinàmiques

El Pacte de Governança, a acordar entre CiU-RCat, ERC-Som Vic, Capgirem Vic, PSC i Vic per a Tots, es concreta en un document de tres pàgines que parteix de la base de "trencar amb la dinàmica de governs municipals a partir de pactes excloents de la pluralitat que s'han establert tradicionalment a l'Ajuntament de Vic". CiU-RCat proposa "una nova forma de govern per a la ciutat amb la voluntat que els objectius programàtics de totes les forces polítiques obtinguin la màxima consideració possible i, si s'escau, siguin aprovats i posats en pràctica".

El Pacte de Governança d'Anna Erra preveu la creació d'una Comissió de Projectes de Ciutat (CPC), un òrgan amb un regidor de cadascuna de les forces polítiques adherides a l'acord. Aquesta comissió discutiria iniciatives concretes dels diferents partits en funció de la seva representació. És a dir, CiU-RCat, en tenir nou regidors, aportaria nou projectes a la CPC; ERC, cinc; Capgirem, quatre; PSC, un i Vic per a Tots, un. Els 20 projectes en comú serien treballats i discutits per la CPC que, després d'aconseguir el suport d'un mínim de 12 regidors, serien elevats al ple per a la seva aprovació definitiva.

Aquest punt dels 12 regidors (un més que la majoria absoluta del consistori, que és d’11) no és banal i ja ha rebut les critiques d’alguns dels portaveus de les altres formacions, com Joan Ballana (ERC) o Arnau Martí (Vic per a Tots). La raó és simple: aquesta majoria tan àmplia farà necessari que sempre hi hagi, com a mínim, un regidor de CiU-RCat.

El Pacte de Governança també assegura la participació dels càrrecs electes als diferents organismes municipals, com ara l'Hospital de la Santa Creu, el Patronat de la Universitat de Vic, la Fundació L'Atlàntida, l'Ofim o les empreses municipals, entre altres. Aquest document inicial insisteix que "es basa en un compromís real amb la transparència, l'esforç col·lectiu per tirar endavant accions concretes i la millora de la gestió a partir de la pluralitat i la participació inclusiva".

 

Anna Erra, alcaldable de CiU-RCat a Vic, votant el 24 de maig a Vic. Foto: Adrià Costa

Les respostes contràries a aquest acord no s’han fet esperar, algunes de molt contundents, com la d’Arnau Martí: “La proposta de CiU és infumable i un menysteniment a la resta de grups municipals, a part d’il·legal. Un simple maquillatge perquè tot continuï igual. Vic necessita transparència de debò, no més enganys”. En la mateixa línia s’expressa Joan Ballana: “No aporta res de nou, ja hi ha representació de l’oposició als organismes municipals i hi ha altres mitjans per fer aportacions al ple, com les mocions”. El portaveu d’ERC-Som accepta que CiU-RCat vulgui governar amb minoria, però no comparteix la fórmula del Pacte de Governança: “Per qüestions d'ètica i transparència, considerem impossible obrir cap negociació a partir d'aquest document”.

Anna Erra, per la seva banda i en declaracions a Osona.com, ha assegurat que mantindrà la seva aposta de governar en minoria, encara que no trobi cap suport al Pacte de Governança. “Si no ho accepten, tornarem a la fórmula tradicional, amb acords puntuals”, ha reblat.

 

Pacte de Governança proposta per Anna Erra

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona


Arxivat a