CiU tensa la corda a Sant Hipòlit en una alcaldia que es decanta cap al PSC

Joan Turró ofereix a ERC-Som Voltregà un pacte de govern, amb l’alcaldia compartida | Els republicans reclamen un govern d’unitat i, si no és possible, s’abstindran i permetran que Xavier Vilamala torni a assumir el càrrec

Pere Pratdesaba
04 de juny del 2015
Actualitzat el 05 de juny a les 9:46h
Joan Turró, en la roda de premsa que ha ofert aquest dijous a Sant Hipòlit de Voltregà
Joan Turró, en la roda de premsa que ha ofert aquest dijous a Sant Hipòlit de Voltregà | CiU Sant Hipòlit de Voltregà

Les negociacions per escollir l’alcalde a Sant Hipòlit de Voltregà es compliquen, tal com ja va avançar Osona.com. Els tres partits implicats han mogut una xic les seves peces però no el suficient per consensuar cap proposta viable, ja que les posicions continuen sent molt distants. Tot apunta que, si no hi ha cap més moviment, la balança es podria inclinar cap a l’actual alcalde, Xavier Vilamala (PSC), que ha estat la força més votada a les eleccions municipals del passat 24 de maig.

El marc en aquestes eleccions és sensiblement diferent al d’altres comicis, ja que la presència d’ERC-Som Voltregà ha trencat el bipartidisme PSC-CiU. En aquesta població del Voltreganès ha tornat a guanyar Vilamala, que ha obtingut quatre regidors, però no ha reeditat la majoria absoluta. Per tant, necessitarà algun tipus de suport si vol continuar a l’alcaldia, ja sigui amb CiU, amb Joan Turró al capdavant, que ha obtingut també quatre regidors, una opció que a hores d’ara no és factible; o amb ERC-Som Voltregà, amb Hipòlit Serra, que ha tret tres regidors.

Després d’una setmana intensa de negociacions a diverses bandes, avui CiU ha ofert una roda de premsa on ha explicat fil per randa el contingut de les mateixes, i la seva proposta final. Turró ha ofert a ERC-Som Voltregà compartir l’alcaldia, dos anys per a cada grup, i un pacte estable en les regidories per als quatre anys de legislatura. Aquesta és la resposta a la darrera conversa mantinguda amb el cap de llista d’ERC, que continuava proposant un govern d’unitat a tres bandes (ERC-PSC-CiU), amb responsabilitats compartides, en principi, amb Xavier Vilamala com a alcalde. En tot cas, Serra s’oferia per assumir l’alcaldia per facilitar el pacte amb les tres forces del consistori.

La postura de CiU vers la proposta d’ERC-Som Voltregà és contundent, tal com explica la formació en una nota (llegiu a sota): “El nostre posicionament vers el pacte unitari que es proposa constantment des d’ERC és absolutament inviable, tal i com hem manifestat reiteradament, per dos punts innegociables. El primer és que el PSC no comparteix el full de ruta cap a la independència que recolzarem a les urnes el proper 27-S i el segon és que tenim fonamentats indicis que la gestió del grup municipal del PSC no ha estat honrada”.

ERC-Som Voltregà, però, no ho veu de la mateixa manera i insisteix que si no hi ha acord unitari optaran per l’abstenció en la investidura, la qual cosa convertiria automàticament Vilamala en alcalde, ja que és la força més votada. Tot i això, la decisió encara no és ferma i s’haurà de ratificar en una assemblea de la formació, la propera setmana.

Per la seva banda, el PSC reclama l’alcaldia, com a força més votada, però no vol fer públics els seus posicionaments. “No farem declaracions fins que estigui tot ben lligat”, va apuntar Vilamala a Osona.com fa uns dies. “Cal ser molt discret”, va reblar.

--------------------
COMUNICAT GRUP MUNICIPAL DE CiU REFERENT A LES CONVERSES I NEGOCIACIONS AMB LA RESTA DE GRUPS MUNICIPALS DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ DEL PSC i SOM VOLTREGÀ-ERC


El grup municipal de CiU fa pública la seva proposta de conformar amb SOM Voltregà-ERC un equip de govern sobiranista, compartint l’alcaldia, dos anys per a cada grup, i un pacte estable en les regidories per als quatre anys de legislatura. Aquesta és la resposta a la darrera conversa mantinguda amb el cap de llista d’ERC que proposava: l’alcaldia per a SOM Voltregà els quatre anys de legislatura, en un govern d’unitat amb la participació de PSC i CiU.

El nostre posicionament vers el pacte unitari que es proposa constantment des d’ERC és absolutament inviable, tal i com hem manifestat reiteradament, per dos punts innegociables. El primer és que el PSC no comparteix el full de ruta cap a la independència que recolzarem a les urnes el proper 27-S i el segon és que tenim fonamentats indicis que la gestió del grup municipal del PSC no ha estat honrada i que, a banda de ser investigats per l’Oficina Antifrau de Catalunya, tenim testimonis d’actuacions que podrien ser constitutives de delictes de prevaricació i tràfic d’influències (el darrer cas fa referència a la contractació de personal per al casal d’estiu) i que posarem en coneixement de les autoritats judicials si, un cop formem part del consistori i tinguem accés a tota la informació, es confirmen.

Hi ha qui confon “fer poble” i “buscar la concòrdia i l’harmonia” en tancar els ulls. La transparència i l’honradesa són valors irrenunciables. Amistat no vol dir amiguisme. No s’hi val a actuar des de la casa de tots amb sectarisme. Això s’ha acabat. No hi haurà més els meus i els teus, els bons i els dolents, ni santhipolitencs de primera i de segona. Des del paper que ens toqui exercir en el nou Ajuntament vetllarem perquè aquests valors siguin absolutament respectats: honradesa i transparència. Nosaltres estenem la mà a tothom qui respecti aquests valors.

La independència és el nostre gran repte com a comunitat i una lluita democràtica que només aconseguirem si la recolza la majoria de la ciutadania. A Sant Hipòlit ho hem expressat clarament a les urnes aquest passat 24 de maig donant suport majoritari als grups municipals que la defensem. La nostra lectura dels resultats és evident, Sant Hipòlit reclama -amb un 58% dels vots emesos- un alcalde que defensi la independència de Catalunya.

Reunió amb el PSC, dissabte 30 de maig

- Es deixa clara de nou la posició de no pactar amb un grup espanyolista que és contrari a la independència. Aquest condicionant fa insalvable qualsevol acord per a l’alcaldia.

- CiU exposa el seu malestar perquè des de l’entorn del PSC se’ls ha acusat d’estar al darrera de pintades i destrossa de cartells del PSC i de relacionar la candidatura amb persones alienes al grup municipal “Estimem Sant Hipòlit”.

- Es deixa clar el posicionament absolutament contrari a qualsevol acte vandàlic.

- Els fem públic que tenim testimoni -d’un extreballador de l’Ajuntament- de la seva conducta reprobable i punible de, presumptament, fer pública a terceres persones de la informació tendenciosa del passat d’un ciutadà de Sant Hipòlit, quan van tenir constància que estava preparant candidatures de REAGRUPAMENT per a les eleccions municipals de Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà.

- També es va parlar de coincidències en opcions de futur de poble. Veuen opcions d’acord en substituir la Casa del Mallol per l’Escola Sagrats Cors en el pla de Barris, també estaven disposats a estudiar la nostra proposta de variant del Pilar amb acord amb Generalitat i Diputació de Barcelona i també van manifestar no estar disposats a “comprar” la nostra proposta d’instal·lar un tanatori al municipi.

- No es concreta cap altra trobada, perquè el posicionament en referència a l’alcaldia és innegociable.

Reunió amb Som Voltregà- ERC, dilluns 1 de juny

- Els expliquem la campanya que s’ha fet contra CiU de responsabilitzar-nos d’uns fets que condemnem i lamentem profundament. Detallem els orígens del conflicte i en fem responsables a l’entorn del grup municipal del PSC. El vandalisme fa massa temps que existeix al poble, la única mesura que s’ha pres ha estat l’adquisició de mobiliari urbà reforçat!

- Els recordem que els alcaldes del PSC de Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà estan sent investigats per l’Oficina Antifrau i els detallem altres casos de presumpta prevaricació i tracte de favor que haurien comés des d’aquestes alcaldies, el més recent relacionat amb els casals d’estiu.

- Els anunciem que revisarem totes les contractacions fetes en les dues darreres legislatures per portar, si s’escau, tot el material als jutjats i interposar la corresponent denúncia.

- Que davant la gravetat dels fets i les sospites, descartem qualsevol acord amb el PSC i amb qui els doni suport per activa o per passiva.

- Els recordem que han signat un compromís amb l’ANC que implícitament suposa donar suport a l’elecció d’un alcalde independentista.

- ERC insisteix en que l’alcalde sigui el socialista Xavier Vilamala. Perquè si es fa llista unitària, tot i l’empat de regidors amb CiU, és el més votat i diuen que li pertocaria i en cas de no acord unitari optaran per l’abstenció, el que comportaria també que tot i l’empat de vots acabi Vilamala amb l’alcaldia perquè la llei electoral així ho especifica, per haver obtingut més vots el 24 de maig.

- No hi ha acord en la interpretació dels resultats electorals. La nostra lectura és que la majoria de santhipolitencs ha optat pel canvi i ells diuen que el resultat és una mostra que el poble vol govern unitari.

- Davant el seu enroc i com fan bandera que les decisions de SOM Voltregà es consensuaran al màxim amb la ciutadania, els proposem una CONSULTA POPULAR - apadrinada per l’ANC- i que es demani als santhipolitencs si estan a favor o en contra del pacte sobiranista CiU-ERC.

- Els recordem també quin és el model de gestió del PSC, la darrera mostra el caos de circulació a partir de les obres del carrer Domènec Serrabou. Volem acostar posicions referents al programa electoral, però tenen pressa per tancar la reunió i es deixa per a posteriors trobades.

- Ens emplacem al resultat de la reunió que ells celebren l’endemà dimarts a les 9 del vespre, per si hi ha voluntat de seguir en les negociacions.

Trucada de Som Voltregà - ERC, dimecres 3 de juny

- El cap de llista de SOM Voltregà ens fa una trucada el dimecres pel matí i diu que es va acordar rebutjar la CONSULTA POPULAR, tota vegada que la ciutadania ja va passar per les urnes fa pocs dies i, segons la seva interpretació, els resultats justifiquen la seva renovada proposta d’optar per un govern de concentració amb els tres grups municipals i, per evitar friccions entre CiU i PSC, s’ofereixen per fer-se càrrec de l’alcaldia els quatre anys de legislatura.

- El mateix dimecres al vespre ens reunim els membres del grup municipal de CiU “Estimem Sant Hipòlit” i concretem la nostra resposta que els hem traslladat aquest dijous al matí, abans de la roda de premsa de presentació d’aquest comunicat.

 

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona