Àlex Garrido serà el nou alcalde de Manlleu

Amb la renúncia de la CUP i ICV-EUiA a formar part de cap equip de govern, ERC té assegurada la investidura | Ara haurà de decidir si governa en solitari o no

Àlex Garrido
Àlex Garrido | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
02 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:42h

Àlex Garrido. Foto: Adrià Costa


Àlex Garrido (ERC-JFM-AM) serà el nou alcalde de Manlleu, si no hi ha cap terrabastall inesperat d’última hora. L’anunci de la CUP, amb quatre regidors, que restarà a l’oposició, i la més que probable mateixa postura del regidor d’ICV-EUiA-E, Miquel Sánchez, fan molt complicades les aritmètiques del consistori perquè el republicà no sigui investit alcalde el proper 13 de juny.

ERC-JFM-AM va guanyar les eleccions municipals a Manlleu, amb set regidors, dos menys que en la passada legislatura. Els republicans han resistit la marxa de l’alcalde Pere Prat i han obtingut la majoria, tot i que simple, en un consistori que ha quedat molt fragmentat. En segona posició va quedar la candidatura de CiU, liderada per Benjamí Nieto, amb cinc regidors; i en tercera, una sorprenent CUP, encapçalada per Albert Generó, que ha entrat al consistori amb quatre regidors. En quarta posició, el PSC de Marta Moreta, que es manté amb tres regidors. Completen el consistori el MÉS, amb Dolors Collell, i ICV-EUiA-E, amb Miquel Sánchez, amb un regidor cadascun.

ICV-EUiA-E decidirà aquesta tarda en una assemblea la seva postura en aquesta legislatura. Tot apunta que els ecosocialistes passaran a l’oposició, tal com ha confirmat a Osona.com el mateix Sánchez.

Per altra banda, Garrido sembla que s’ha guanyat la confiança del MÉS, amb qui “hi ha molt bona sintonia” i amb qui s’està negociant per tal de temptejar la possibilitat d’establir un pacte d’esquerres, on no es descarta que fins i tot hi pogués entrar el PSC. En tot cas, el que si sembla assegurat és que Garrido tindrà el vot de Dolors Collell en la investidura, tal com ha confirmat a Osona.com: “Estem parlant i no hi ha res tancat. La nostra prioritat és un pacte de progrés i tenim clar, com és lògic, que l’alcalde ha de ser el candidat de la força més votada”. Marta Moreta, per la seva banda, assegura que continuen les negociacions, que tot està obert, però que la seva primera opció passa per “entrar a l’equip de govern, en un pacte d’esquerres”, una possibilitat que ERC veuria amb bons ulls, segons la cap de llista del PSC.

Més allunyada queda un possible coalició CiU-PSC, amb la que s’havia especulat els darrers dies i que, amb el suport de MÉS a Garrido i la renúncia d’ICV-EUiA a entrar en qualsevol equip de govern, ja no té massa recorregut: aconseguirien com a màxim vuit regidors, els mateixos que ERC-MÉS, la qual cosa decantaria la balança a favor dels republicans, que han estat la força més votada.

CiU, però, es resisteix a quedar-se a l’oposició i no descarta entrar en un equip de govern amb ERC, si els republicans canvien la seva actitud en relació a la passada legislatura, segons ha argumentat Nieto. “La ciutat demana canvis, tal com ha demostrat en les eleccions. Nosaltres estem disposats a entrar en un equip de govern si és beneficiós per a Manlleu. El més important és un canvi de dinàmica i l’impuls del teixit industrial i productiu de la ciutat”, defensa el candidat convergent.

En aquest marc, sembla que ja hi ha totes les cartes tirades a sobre la taula, i qui té tots els trumfos és Àlex Garrido. Ara, ERC haurà de moure fitxa i decidir amb qui vol governar. Hi ha diverses opcions: en solitari (es podria incorporar algú al llarg de la legislatura), amb pactes puntuals; un pacte d’esquerres, amb MÉS i/o PSC; i fins i tot un govern amb CiU, que sembla el més improbable.
 

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona


Arxivat a