Joan Turró: «Sant Hipòlit no pot tenir un alcalde espanyolista, això és innegociable»

Les negociacions per pactar govern i alcalde es preveuen complicades

Pere Pratdesaba
28 de maig del 2015
Actualitzat el 30 de maig a les 10:08h
L’elecció de l’alcalde a Sant Hipòlit de Voltregà serà complicada. Les negociacions entre els tres partits implicats encara no han començat però tots parteixen des de posicions molt distants. La tibantor entre els caps de llista de les dues forces més votades -Xavier Vilamala (PSC) i Joan Turró (CiU)- tampoc hi ajuda massa.

El marc en aquestes eleccions és sensiblement diferent al d’altres comicis, ja que la presència d’ERC-Som Voltregà ha trencat el bipartidisme PSC-CiU. En aquesta població del Voltreganès ha tornat a guanyar l’actual alcalde Xavier Vilamala, que ha obtingut quatre regidors, però no ha reeditat la majoria absoluta. Per tant, necessitarà pactes si vol continuar a l’alcaldia, ja sigui amb CiU, amb Joan Turró al capdavant, que ha obtingut també quatre regidors, una opció que a hores d’ara no sembla massa factible; o amb ERC-Som Voltregà, amb Hipòlit Serra, que ha tret tres regidors.

Els escenaris que s’obren a partir d’ara són diversos. El PSC reclama l’alcaldia, com a força més votada, però no vol fer públics els seus posicionaments. “No farem declaracions fins que estigui tot ben lligat”, ha apuntat Vilamala a Osona.com. “Cal ser molt discret”, ha reblat.

ERC-Som Voltregà, per la seva banda, proposa un escenari força inversemblant: una coalició d’unitat, amb els tres partits del consistori. “Nosaltres no volem cap càrrec, ni l’alcaldia. Hem de tenir en compte que som la força menys votada”, argumenta Serra. “El que volem és fer una bona legislatura per tornar-nos a presentar amb un bon projecte a les properes eleccions”, afegeix. En relació a la possibilitat que CiU els donés el vot a la sessió d’investidura per evitar que el PSC aconseguís l’alcaldia, ho té clar: “No volem abraçades d’ós ni regals enverinats”.

No és de la mateixa opinió Joan Turró, que considera que Vilamala no pot repetir a l’alcaldia. “La setmana que ve començarem les reunions, però el que està clar és que el dia 13 hi ha d’haver una estelada penjada a l’Ajuntament de Sant Hipòlit. Nosaltres no donarem mai suport a un alcalde espanyolista, això es innegociable”, argumenta el candidat de CiU.

Els convergents veurien bé una coalició amb ERC-Som Voltregà, però si això no fos possible fins i tot es plantegen votar a favor dels republicans en la sessió d’investidura. En aquest hipotètic cas, quedaria per veure com respon ERC-Som Voltregà que, com ja s’ha explicat, no té intenció d’assumir l’alcaldia. “Si fan alcalde un socialista espanyolista és responsabilitat seva. ERC-Som Voltregà va signar el compromís de l’ANC, de la mateixa manera que CiU”, es lamenta Turró.

 

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona