Incertesa a les alcaldies de Seva, Sant Hipòlit, Roda de Ter i Sant Vicenç de Torelló

Els resultats ajustats en aquestes poblacions obren diversos escenaris de pacte

Gil Vilarrasa (CiU), votant a Seva
Gil Vilarrasa (CiU), votant a Seva | Toni Carrasco
Pere Pratdesaba
26 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:27h

Les eleccions municipals han deixat algunes incògnites a grans municipis de la comarca, on encara no queda clar qui serà l’alcalde. Els casos més destacats són: Seva, Sant Hipòlit de Voltregà, Roda de Ter i Sant Vicenç de Torelló.

Seva, en mans d'Eduard Botey. A Seva, la llista més votada ha estat la d’ERC-AM, amb 837 vots (recompte final, modificat de les dades inicials del Ministeri de l’Interior) i cinc regidors, i amb Xavier Rierola com a cap de llista. La segona força, a molts pocs vots -699- ha estat CiU, que amb Gil Vilarrasa al capdavant s’ha recuperat de la marxa dels regidors del partit, a mitja legislatura. Recordem que en aquesta població, a les passades eleccions, va guanyar CiU, però la coalició entre CUP, UM i Progrés Municipal els va deixar fora del govern. Qui tindrà la clau de tot plegat serà Gent per Seva, la formació independent que també ha entrat amb un regidor, Eduard Botey, i que podria desfer l’empat.

En aquestes eleccions també s’ha escollit el president de la nova entitat municipal descentralitzada (EMD) de Sant Miquel de Balenyà. La victòria ha estat aclaparadora per a Èric Vila (UM), fins ara alcalde de Seva.

Sant Hipòlit de Voltregà perd el bipartidisme. Un altre ajuntament complicat és el de Sant Hipòlit de Voltregà, on la presència d’ERC-Som Voltregà ha trencat el bipartidisme PSC-CiU. En aquesta població ha tornat a guanyar l’actual alcalde Xavier Vilamala (PSC), que ha obtingut quatre regidors, però no ha reeditat la majoria absoluta d’anteriors comicis. Per tant, necessitarà pactes si vol continuar a l’alcaldia, ja sigui amb CiU, amb Joan Turró al capdavant, que ha obtingut també quatre regidors, una opció que a hores d’ara no sembla massa factible; o amb ERC-Som Voltregà, amb Hipòlit Serra, que ha tret tres regidors. Tampoc es descarta una coalició entre CiU i ERC, que deixaria fora el PSC de l’equip de govern. Les cartes estan sobre la taula.
 

Xavier Vilamala ha tornat a guanyar a Sant Hipòlit de Voltregà, però ha perdut la majoria. Foto: Adrià Costa


Roda de Ter repeteix empat. A Roda de Ter també hi ha hagut un empat entre els dos partits dominants, de la mateixa manera que als anteriors comicis. ERC-AM, ara amb Roger Corominas, ha mantingut el tipus després de la marxa de l’alcalde Jordi Serra i ha tornat a guanyar les eleccions, amb sis regidors i amb un centenar i escaig més de vots que IPR, que també ha tret sis regidors. Aquesta darrera formació s’ha desvinculat en aquestes eleccions del PSC i ha esdevingut independent, però continua encapçalada per Albert Serra, que també va quedar a les portes de l’alcaldia el 2011. La clau de tot aquest entramat la tindrà Antoni Escarabill, que és l’únic regidor que ha obtingut CiU (els convergents han perdut un regidor en relació a les anteriors eleccions).

Sant Vicenç de Torelló, renovació total. L’aritmètica més complexa la trobem a Sant Vicenç de Torelló, amb un triple empat a tres regidors entre tres formacions totalment renovades: ERC-AM, amb Èric Sabina, que ha guanyat es eleccions per només cinc vots; el Bloc Municipal, una candidatura sorgida de l’actual equip de govern liderada per Elisabet Oró, que s’ha quedat a les portes de la victòria; i CiU, amb Àlex Aragón. Els possibles pactes podrien donar diversos escenaris, que no tenen precedent al municipi.
 

Distribució de regidors a Osona, partit a partit


RESULTATS DE LES ELECCIONS MUNICIPALS