Alcaldes de majoria absoluta

Els batlles de Balenyà, Calldetenes, Centelles, Taradell i Tona arrasen a les seves poblacions | Miquel Arisa (PSC) encara la seva sisena legislatura al capdavant de l'Ajuntament | La desaparició de Tona Futur trenca el bipartidisme a Tona

Pere Pratdesaba
25 de maig del 2015
Actualitzat el 26 de maig a les 16:25h
Miquel Arisa, votant a Centelles
Miquel Arisa, votant a Centelles | Toni Carrasco

Les eleccions municipals celebrades a Osona han deixat resultats clars en algunes poblacions importants. Ens fixem en aquelles on els actuals alcaldes s’han consolidat amb majories absolutes.

El cas més simptomàtic és el de Miquel Arisa (PSC), que porta 20 anys governant amb cinc majories absolutes a Centelles. El socialista continuarà quatre anys més governant en solitari, després de guanyar les eleccions per sisena vegada. En aquest cas, però, el resultat ha estat el més ajustat de tota la seva carrera, i Arisa disposarà de set regidors, dos menys que en la passada legislatura. A l’oposició hi trobem una sorprenent Ara junts per Centelles-AM, que ha obtingut cinc regidors, i CiU, amb un.

També ha aconseguit vèncer amb relativa comoditat un altre alcalde, Josep Salom (CiU), a Tona, que s’ha emportat vuit dels 13 regidors del consistori. Aquesta serà la tercera legislatura encapçalada pel convergent. Salom ja tenia la majoria absoluta, en un consistori que ha estat marcat durant els últims anys pel bipartidisme de CiU i Tona Futur, una situació que s’ha trencat en aquests comicis, amb la desaparició de la formació independent. Un bon grapat de vots de Tona Futur els ha recollit Pere Senyé (ERC), que entra a l’Ajuntament amb quatre regidors. Completa el panorama electoral ICV-EUiA, que ha obtingut per primera vegada un regidor. PP s'ha tornat a quedar fora del consistori.

L’actual alcaldessa de Balenyà, Anna Magem (JpB), continuarà quatre anys més al càrrec, ara però amb un regidor més (sis), que li permetrà governar amb majoria. Les altres forces han reduït els seus vots i el PSC s’ha quedat amb tres regidors, i ERC i CiU, amb un cadascun.

Una altra alcalde que ha aconseguit una victòria aclaparadora ha estat Lluís Verdaguer (CiU), que recupera la majoria absoluta a Taradell. Verdaguer encara la seva tercera legislatura com a alcalde amb les mans lliures, després d’obtenir vuit dels 13 regidors del consistori. L’acompanyaran ERC, que repeteix els quatre regidors dels anteriors comicis, i Solidaritat Catalana per la Independència, que ha obtingut el seu únic regidor de la comarca a Taradell, amb Jacint Casadevall.

Per últim, victòria contundent de l’alcalde Marc Verdaguer (CiU) a Calldetenes, on ha aconseguit set dels 11 regidors. D’aquesta manera, els convergents recuperen la majoria absoluta en aquesta població i Verdaguer podrà governar en solitari, després de l’aventura de govern amb PeM-CUP en aquesta legislatura que es tanca. Aquesta formació ha obtingut dos regidors, els mateixos que ERC.
 

Distribució de regidors a Osona, partit a partit


RESULTATS DE LES ELECCIONS MUNICIPALS