ERC trepitja els talons a CiU a Osona, mentre PxC desapareix del mapa

Els convergents obtenen 163 regidors i els republicans, 160 | CiU guanya a Vic, Torelló, Tona i Taradell, i ERC a Manlleu | El PSC cau estrepitosament però manté els feus de Centelles i el Voltreganès

Pere Pratdesaba
25 de maig del 2015
Actualitzat el 29 de maig a les 19:02h
Celebració a la seu de CiU a Vic
Celebració a la seu de CiU a Vic | CIU

Empat tècnic entre CiU i ERC a les eleccions municipals a Osona, un feu on els convergents sempre havien vençut amb solvència. CiU continua com a número 1 de la comarca, però amb un marge molt estret sobre els republicans. CiU ha obtingut 163 dels 448 regidors d’Osona, mentre ERC ha arribat fins als 160. Pel que fa a les victòries totals, CiU s’ha emportat 20 municipis per 15 d’ERC.

L’altre titular de la jornada és la desaparició total de PxC, que no ha obtingut ni un sol regidor a la comarca. A les eleccions municipals de 2011, la formació, encara liderada per Josep Anglada, va treure 13 regidors, amb representació a Vic, Torelló, Manlleu, Taradell i Roda de Ter. Precisament, Anglada s’ha salvat de la patacada en presentar-se amb Plataforma Vigatana, que ha obtingut un regidor, molt per sota les seves expectatives.

El tercer lloc del rànquing de regidors l’ocupen els independents, amb 67 escons. Aquestes formacions desvinculades dels partits tradicionals han aconseguit la victòria en 10 municipis, alguns tan importants com Balenyà o Folgueroles, amb Anna Magem i Carles Baronet respectivament.

El PSC, per la seva banda, ha reduït considerablement el nombre de regidors i s’ha quedat amb 31. Manté, però, quatre dels seus feus inexpugnables, on ha obtingut la victòria: Miquel Arisa, a Centelles; els dos germans Vilamala, al Voltreganès; i Joan Riera, a Vilanova de Sau.

La CUP ha aconseguit un total de 16 regidors, una xifra sensiblement superior a la de 2011. La formació ha entrat amb força a les tres grans ciutats: quatre regidors a Vic i Manlleu, i tres a Torelló.
 

Un col·legi electoral a Vic Foto: Adrià Costa


Mals resultats per ICV, que s’ha quedat amb cinc regidors, i ha perdut representació a llocs tan importants com Torelló; i també per a Solidaritat, que ha perdut el regidor de Vic i només ha mantingut el de Taradell. El PP, en la seva línia dels comicis municipals, no ha obtingut ni un sol regidor.

Com a novetats, els quatre regidors del Moviment Demòcrata Català a Vidrà, i el de MÉS a Manlleu, amb Dolors Collell.
 

Distribució de regidors a Osona, partit a partit


Els grans municipis

CiU ha vençut amb comoditat a Vic, on ha obtingut nou regidors, mentre que ERC i Capgirem Vic s’han quedat amb cinc i quatre regidors respectivament. Les tres formacions donaran un perfil clarament independentista al consistori vigatà, amb 18 dels 21 regidors. Completaran els ascons de l’Ajuntament PLVI, Vic per a Tots (que ha entrat pels pèls) i el PSC.

Més fragmentat i complicat ha quedat Manlleu, on ERC ha repetit victòria però amb menys regidors, set, i necessitarà suports per governar. CiU continuarà com a segona força del consistori, amb cinc regidors, i la CUP ha sacsejat la correlació de forces, entrant per primer cop amb quatre regidors. El PSC aguanta, amb tres edils, i completen el consistori MÉS i ICV-EUiA, amb un cadascun.

També ha quedat molt fragmentat el consistori de Torelló on el gran vencedor ha estat CiU, amb set regidors. ERC, els seus socis de govern fins ara, se situen en segona posició, amb tres regidors, els mateixos que una sorprenent CUP. L’Entesa d’Independents d’Osona i el PSC es reparteixen la resta d’escons, amb dos regidors cadascun. ICV i PxC s’han quedat fora del consistori.

Pel que fa als principals municipis osonencs, destacar les majories absolutes que han obtingut els actuals alcaldes Miquel Arisa (PSC), Josep Salom (CiU) i Lluís Verdaguer (CiU), a Centelles, Tona i Taradell respectivament. Més complicada serà la composició de govern a Roda de Ter, on ERC i els independents han empatat a sis regidors.

 
 

Primeres votacions al col·legi Guillem de Montrodon de Vic. Foto: Adrià Costa