Les despeses de campanya dels partits que es presenten a Vic

Gràfic
Gràfic | J.M. Gutiérrez
Elvira Vilardell / José M. Gutiérrez
22 de maig del 2015
Actualitzat el 26 de maig a les 14:12h
El proper 24 de maig concorren a les eleccions de Vic 11 candidatures. La transparència és un dels eixos centrals en la majoria dels programes, els quals prometen no ser opacs en la gestió del consistori ni en la del seu partit.

Osona.com ha demanat a vuit de les formacions que es presenten les seves despeses electorals en campanya. A continuació es mostren els pressupostos de CiU, Vic per a Tots, ERC, Via Vic, Capgirem Vic i Solidaritat Catalana per la Independència. El PP no ha volgut cedir les dades, mentre que el PSC no ha contestat la sol·licitud.



Cal tenir en compte que aquesta dada és difícil d'afinar, ja que molts partits barregen el pressupost de precampanya amb el de campanya. En aquest sentit, l'única formació que ha desglossat la seva despesa diferenciant ambdues etapes ha estat Vic per a Tots, tal com es pot veure en el gràfic.

Pel que fa al finançament, tots els partits han detallat dues fonts: les aportacions del grup nacional de cada formació i les de la militància.

El finançament dels partits segons la llei electoral

La Llei orgànica del règim electoral general estipula que el "límit de les despeses electorals és la que resulta de multiplicar per 0,11 el nombre d'habitants corresponent a les poblacions on cada formació presenti les seves candidatures".

Aquest còmput, però, no es fa localment sinó a escala global. És a dir, el resultat s'obté de multiplicar 0,11 per al nombre d'habitants de totes les poblacions on concorre un partit.

Si una formació es presenta a 10 municipis catalans en què en total hi ha 140.500 persones empadronades la seva despesa podrà ser de 15.455 euros (140.500 x 0,11= 15.455). D'altra banda, la llei també estableix per demarcacions que els partits que presentin candidatura almenys al 50% dels seus municipis, es podran gastar 150.301,11 euros més.
Arxivat a