Demostració de força de Capgirem Vic

La formació omple de gom a gom el Cinema Vigatà, a l’acte final de campanya | El míting ha tingut com a grans protagonistes David Fernàndez i la monja Teresa Forcades

El Cinema Vigatà, ple de gom a gom
El Cinema Vigatà, ple de gom a gom | José M. Gutiérrez
Redacció
21 de maig del 2015
Actualitzat el 22 de maig a les 12:16h

Acte central de Capgirem Vic. Foto: José M. Guiérrez.


Vuit-centes persones han assistit a l'acte final de campanya que Capgirem Vic, la candidatura formada per la CUP i Procés Constituent, ha celebrat aquest dimecres al vespre al Cinema Vigatà de la capital d'Osona. Fins al moment, possiblement l'acte més concorregut de tots els celebrats arreu del país. Entre el ponents, a més dels candidats de la llista, liderada per Joan Coma, també hi havia el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, David Fernàndez, i la monja Teresa Forcades.

Ple absolut, amb la mateixa escenografia que utilitza la CUP a nivell nacional: faristol roig amb forma d'estelada, palets de fusta amb coixins, banderes roges, liles, de l'arc de Sant Martí, i set persones sobre l'escenari.

Després d'algunes intervencions de membres de la llista, l'actual regidor de la CUP, Nil Puigivila, s'ha dirigit a l'auditori per capitalitzar algunes de les propostes que la formació ha titllat d'èxits durant aquests anys al consistori. Entre les més destacades, Puigivila ha assenyalat la targeta de crèdit de l'Ajuntament de Josep Maria Vila d'Abadal, o el fet d'aconseguir que els supermercats de Vic no llencin menjar en bones condicions a les escombraries i el donin a entitats socials.

Durant el seu torn, Joan Coma ha desgranat els principals aspectes de la proposta "rupturista" que representa la formació i que té la voluntat "d'entrar amb molta força a l'Ajuntament". Coma ha explicat que volen ser l'esperança de la reivindicació i del canvi "real" en un ajuntament governat per CiU des de fa més de 30 anys.
 

David Fernàndez, Joan Coma Roura i Teresa Forcades a l'acte central de Capgirem Vic. Foto: José M. Gutiérrez.


L'alcaldable ha explicat el codi ètic de la formació que han signat els diferents membres de la llista i que va encaminat a la transparència en la gestió i l'ètica. Entre les principals propostes de la Capgirem Vic hi ha elaborar uns pressupostos "realment" participatius i la remunicipalització de serveis bàsics com l'aigua, una "necessitat" en una ciutat que en l'època del franquisme es va fer una concessió a 99 anys a Aigües Vic, "una empresa amb beneficis anuals de 400.000 euros". "Si ciutats com París o Berlín ho han aconseguit, no veiem per què Vic, amb 42.000 habitants, no pot remunicipalitzar l'aigua", ha destacat.

Un altre dels focus del discurs de Joan Coma ha anat dirigit a Anglada i la seva formació que destaca per la discriminació positiva cap "als de casa". Coma ha assenyalat que "a Vic cap persona és il·legal", i ha promès que s'aconseguirà superar el "malson" dels últims anys. "Anglada mai més enlloc ni contra ningú", ha llançat l'alcaldable a un públic entregat que ha respost a crits de "fora feixistes de l'Ajuntament".

 

Teresa Forcades, a l'acte central de Capgirem Vic. Foto: José M. Gutiérrez.

Les patums

La monja i impulsora de Procés Constituent, Teresa Forcades, ha explicat que per la seva implicació política "no he tingut cap advertiment ni cap pressió per deixar la meva activitat". Si bé ha recordat que l'any 2009 va rebre "un toc d'atenció" per la seva lluita activa a favor de l'avortament, la seva implicació ara amb el procés no ha estat motiu de cap pressió. La seva situació contrasta amb la d'una altra monja, Sor Lucía Caram, qui ha denunciat aquest dimarts pressions rebudes per part del govern espanyol per tenir un discurs, segons ella, "que no agrada al poder".

Per la seva banda, el diputat de la CUP, David Fernàndez, ha assenyalat que en l'actualitat s'està discutint molt sobre símbols, i en especial símbols rellevants pel país com són el model d'immersió lingüística, les urnes o l'estelada als balcons consistorials. Per Fernàndez, però, aquest discurs simplement és la crònica "de la impotència i la derrota" per part de l'Estat.

En aquest sentit, Fernàndez ha explicat que el municipalisme és la "millor arma" que hi ha per lluitar contra tot això, i ha afegit que les eleccions del 24-M serviran "de palanca" per iniciar un canvi social i polític que transformi el país i el converteixi "en un país normal".

A les acaballes del seu parlament, Fernández ha volgut recordar que aquest mes de maig s'han celebrat setanta anys de l'alliberament dels presos en els camps de concentració nazis: "Som els fills i les filles, els néts i les nétes d'aquells supervivents dels camps nazis que el 8 de maig de 1945 van formular una consigna i una divisa que avui també ressona i retruny a Vic: mai més, enlloc, contra ningú".

Després d'aquestes paraules, el públic ha començat a aplaudir. Fernández, notant l'escalf de persones que omplien el recinte, ha exclamat: "A tots ells, als feixistes, als racistes i als xenòfobs els enviem de dret a la paperera de la història, que formen part del pou sense fons de la misèria humana".

 

Candidatures de Vic a les eleccions municipals de 2015

Seguiment electoral a Vic des del twitter de @Vic_Eleccions

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Vic, el 2007 i el 2011



Intervenció final de David Fernàndez

 
Arxivat a