La Festa Verdaguer de Folgueroles arrenca amb la Festa de l'Arbre de Maig

La Quinzena Literària d'enguany està dedicada a les biografies del poeta | El Mercat Vell del Llibre de poesia i els ballets, actes destacats d'aquest diumenge

Redacció Osona.com
17 de maig del 2015
Actualitzat a les 10:43h
La Festa de l'Arbre de Maig, aquest dissabte
La Festa de l'Arbre de Maig, aquest dissabte | José M. Gutiérrez

La Quinzena Literària de Folgueroles, dedicada al poeta Jacint Verdaguer, s’ha iniciat aquest cap de setmana amb diverses propostes, entre les que destaca la Festa de l’Arbre de Maig, que ha tingut lloc dissabte. La celebració ha comptat amb la presència de molta gent, que han gaudit d'un temps esplèndid i molt assolellat.

La Festa de l’Arbre de Maig està organitzada per l’associació Amics de Verdaguer i té per objectiu retre homenatge a l’arbre a muntanya, recollint el llegat que va deixar Verdaguer. L’acte es va començar a fer l’any 1987 i consisteix en una sortida a la Font Trobada, on es talla un arbre i es porta fins al mig del poble, on es planta i presideix tota la Festa Verdaguer, ara Quinzena Literària.

Els actes de la Quinzena Literària 2015 s'allargaran fins al 31 de maig. Enguany, quan fa 150 anys que el poeta va triomfar als Jocs Florals de Barcelona de 1865, està centrada en les biografies del poeta. De biografies sobre Verdaguer al llarg dels anys se n’han publicat a desenes, la darrera “El Poeta del poble” d’Andreu Carranza que va guanyar el premi Josep Pla. En aquest sentit s'ha obert l’exposició “Biografies i biografisme de Verdaguer”, una aproximació als títols més destacats que es potveure a la sala de plens de l’Ajuntament de Folgueroles, del 15 de maig al 14 de juny.

En un any com el 2015, tan marcat en el passat i per al futur de Catalunya, el programa de la Festa Verdaguer té com a eix de treball la poesia “Apresa de cor”, que vol dir “de memòria”; però també vol dir posant-hi el més íntim d’un mateix, que és el cor. Els nens, des de l’escola, i els adults, des del taller de teatre, han assajat poemes de cor que els recitaran pels carrers del poble aquest diumenge 17 de maig (ja ho van fer divendres).

 

Festa de l'Arbre de Maig, aquest dissabte Foto: José M. Gutiérrez

Una festa del poble

Quan arriba la primavera, els diversos col·lectius de Folgueroles comencen a organitzar-se per la celebració de la Festa Verdaguer. Enguany s’han mobilitzat prop de 500 persones per participar en diversos actes: els nens de l’escola han après “poemes de cor” per recitar-los pels carrers del poble, el Cor d’homes han assajat unes peces per cantar a la presentació de Càntics, el grup de dansaires de totes les edats han preparat els passos dels ballets, el grup de teatre ha assajat poemes, els alumnes de l’aula de música han finalitzat  les peces que interpretaran, la banda ja té el repertori a punt i una colla de joves han programat el recital de poesia i música Flors del Desvari.

El primer cap de setmana de la Festa té com a actes centrals la presentació del llibre d’Albert Carranza, l’Arbre de Maig, i aquest diumenge, el Mercat del Llibre Vell de Poesia, els ballets i els parlaments institucionals, que aniran a càrrec de l’alcalde, Carles Baronet, i el periodista Xavier Grasset. El segon cap de setmana estarà marcat per Flors del Desvari, una trobada de lectures i improvisacions poètiques musicals, la caminada pels llocs verdaguerians i l’acte dedicat al Pi de les Tres Branques.

Destacar que enguany se celebra el Dia Internacional dels Museus, els dies 16, 17 i 18 de maig, amb l’entrada gratuïta a la Casa Museu Verdaguer i l’oferta Gastromuseu’s, que promocionen tots el museus de la comarca.
 

Dossier de premsa

Programa d'actes

 
---------------
  Galeries de fotos: