La Junta Electoral Central ordena retirar les estelades dels edificis públics

Societat Civil Catalana va denunciar 30 estelades a Osona -entre un total de 323 municipis- per "vulnerar la neutralitat política" durant la campanya

Redacció Osona.com
14 de maig del 2015
Actualitzat el 15 de maig a les 14:04h

Anna Erra i Toni Serrat, lligant l'estelada al balcó de l'Ajuntament de Vic. Foto: Albert Alemany

 
La Junta Electoral Central ha dictaminat que s'ordeni la retirada de totes les estelades d'edificis públics durant la campanya electoral. La decisió respon a la demanda realitzada per Societat Civil Catalana que va denunciar la presència de 30 ensenyes independentistes hissades en espais públics d'Osona i 323 arreu de país.

L'entitat espanyolista considera que “es podria estar vulnerant la neutralitat política durant la campanya” i, per aquest motiu, va instar l'administració electoral a actuar. L'informe, elaborat a partir de “col·laboració ciutadana”, inclou la ubicació d'estelades d'un total de 323 municipis del país.

Fa unes setmanes que Societat Civil va anunciar que aprofitaria la campanya electoral per forçar la retirada d'ensenyes independentistes. Ho va fer després que un jutjat de Barcelona desestimés la petició de l'entitat unionista de fer treure la de Sant Cugat del Vallès. En la sentència es considerava que formava part de la llibertat d'expressió però els instava a recórrer a la Junta Electoral aprofitant la campanya de les municipals.

Llavors l'entitat va complir amb l'amenaça i va presentar un informe on denuncien estelades a 323 municipis. Tot i això, algunes han estat retirades i ja no es troben a la ubicació que figura al llistat, com la de l'Ajuntament de Vilanova de Sau, entre altres.

Primera reacció a Vic

A l'Ajuntament de Vic ja hi ha hagut reacció i es retiraran totes les estelades ubicades en edificis públics i es tornaran a hissar de nou la nit del 24 al 25 de maig, després de les eleccions, segons ha explicat l'alcalde, Josep M. Vila d'Abadal, a Osona.com.

L'alcalde ha declarat que "les decisions de la Junta Electoral s'han de respectar perquè és qui garanteix la legitimitat i validesa de tot el procés electoral. No passa res, estic tranquil i el procés d'independència segueix i seguirà endavant".
 

Resolució de la Junta Electoral Central sobre les estelades en espais públics (PDF)

Llista completa de les estelades denunciades per Societat Civil Catalana (PDF)
 

Estelades d'Osona denunciades per Societat Civil Catalana
Prats de Lluçanès: Ajuntament

Balenyà: Ajuntament

El Brull: plaça de l'ajuntament

Calldetenes: Ajuntament

Centelles: entrada del poble, accés sud

Folgueroles: entrada del poble

Gurb: rotonda de l'Esperança

Montesquiu: carretera a Ripoll

Roda de Ter: carrer Roda de Ter,1

Rupit: punt elevat del municipi

Sant Boi de Lluçanès: plaça de l'Ajuntament

Sant Hipòlit de Voltregà: carrer Sant Martí, 21

Sant Julià de Vilatorta: entrada del poble

Sant Martí de Centelles: Ajuntament

Sant Pere de Torelló: plaça de l'Ajuntament

Sant Quirze de Besora: turó del repetidor

Seva: Ajuntament

Taradell: Ajuntament i entrada del poble

Tona: Ajuntament, rotonda de l'entrada nord i rotonda de l'entrada sud

Torelló: entrada del poble

Vic: plaça de l'Ajuntament, carretera de Roda (C-153, quilòmetre 1,5), plaça de Lluís Companys i seu del Consell Comarcal d'Osona

Vilanova de Sau: entrada del poble

Espinelves: torre del campanar

Viladrau: Ajuntament

 
 
 
Arxivat a