Albert Generó: «Ens sentim preparades per governar, no ens fa por»

El candidat de la CUP a Manlleu respon les preguntes dels lectors d'Osona.com

Albert Generó, a Manlleu
Albert Generó, a Manlleu | Adrià Costa
Redacció
20 de maig del 2015
Actualitzat a les 18:40h

Albert Generó. Foto: Adrià Costa


- Volen governar? Pactarien amb ERC o s’estimen més estar a l’oposició?

- Ens presentem després d'haver madurat el projecte durant molt temps treballant tant des del carrer com fent un seguiment continuat de la política institucional: ens sentim preparades i no ens fa por governar. Una segona reflexió a fer és que no som de la cultura del pacte, entès aquest com un intercanvi de quotes de poder amb motiu d'unes eleccions. El nostre àmbit principal d'actuació són els moviments socials i el teixit de Manlleu i les aliances les teixim i fem dia a dia amb la gent amb qui compartim espais i lluites. En el cas d'ERC, en aquests espais no hi hem coincidit i a més hem tingut posicionaments molt diferents en temes que considerem importants. Enumero aquestes discrepàncies: primer, creiem que l'Ajuntament havia de tenir un paper actiu en aconseguir les reivindicacions de l'acampada de la PAH Osona davant del BBVA de Manlleu. Segon, vam fer una campanya per aconseguir uns plens municipals participatius i l'equip de govern (ERC i ICV) es va negar a treballar les propostes fetes. Tres, no s'hauria d'haver prorrogat la gestió de l'aigua amb Sorea per 20 anys l'any 2012 i hauria d'haver-se portat a terme un debat públic sobre aquesta qüestió. Quatre, vam demanar que es revisés l'ordenança de civisme, ja que contempla sancions que criminalitzen i estigmatitzen la pobresa com per exemple rentar-se en fonts públiques o agafar aliments dels contenidors i no es va fer res. A banda d'aquests, podríem parlar d'altres exemples com els sous i les dietes dels càrrecs electes de l'Ajuntament o que no s'hagi sancionat cap banc, tot i haver-hi una moció aprovada del febrer de 2014. No obstant això, després del 24 de maig debatrem els possibles escenaris en assemblea i d'acord amb un programa i un codi ètic clars.

- Quants regidors pensen obtenir?

- No som gaire de fer travesses. Considerem que sense ser a l'Ajuntament hem pogut incidir-hi i un cop dins la intenció és continuar treballant i incidir-hi encara més. Per altra banda, creiem essencial continuar amb la feina que estem fent des del carrer i en tots els àmbits de Manlleu. Cal trencar amb la idea que la política és només el que passa a les institucions: sense el treball del carrer no és possible tirar endavant cap transformació.

- Faran possible que els ciutadans puguem votar sobre temes concrets del poble? En el cas que la resposta sigui afirmativa, com pensen implantar aquesta mesura (votacions presencials, online...)?

- Al programa proposem diferents mesures de participació: plens participatius, pressupostos participatius, mecanismes participatius en l'àmbit de barri, així com referèndums i consultes populars en qüestions claus per a Manlleu. En aquest sentit, ens comprometem a realitzar com a mínim un referèndum cada legislatura: vinculant i acompanyat d'un procés previ de debat i pedagogia. Pel que fa a si ha de ser presencial o no, caldrà decidir-ho, però d'entrada som més partidàries dels processos participatius presencials i de l'activació de la gent, que no pas de la participació telemàtica.

- La seva llista té diverses persones que formen part del Casal Boira Baixa, organitzadors de la Festa Jove. Pensen fer alguna cosa per reduir els comportaments incívics que, de vegades, acompanyen aquesta celebració?

- El model participatiu i assembleari de la Fes-te Jove per nosaltres és un exemple. Ens consta que s'estan realitzant molts esforços per fer pedagogia i millorar comportaments no desitjats. Un exemple podria ser la campanya contra les actituds sexistes a les festes populars que està portant a terme. Un altre és que l'organització de la Fes-te Jove posa al recorregut del Cantabars lavabos en diferents punts. Pensem que des de l'Ajuntament també cal facilitar recursos i mitjans (lavabos, neteja, etc.) perquè les festes populars es puguin desenvolupar amb el mínim de molèsties a les veïnes i veïns. En qualsevol cas és una qüestió en la qual s'ha de continuar treballant.

- On puc trobar el pressupost del Casal Boira Baixa?

- La CUP Manlleu no podem parlar en nom d'un altre col·lectiu i aquesta pregunta s'hauria d'adreçar al Casal Popular Boira Baixa.

- Considera acceptable l'ús polític que es fa de determinats actes públics al municipi?

- Els actes públics del municipi han de deslligar-se dels partits polítics i tenir un objectiu públic on el protagonisme el tinguin les entitats i la mateixa població.

- Presumeixen de prendre les decisions a través d’assemblees. Es comprometen a traslladar aquest mètode a l’Ajuntament?

- Per aconseguir una societat solidària, col·lectiva i comunitària cal que les maneres de funcionar de tots els àmbits empenyin en aquesta direcció. Pel que fa a l'Ajuntament creiem que és necessari un model més horitzontal de presa de decisions i no tan vertical i gerencial, com al que s'ha tendit últimament.

- Seguireu utilitzant la festa major amb voluntat política?

- La CUP Manlleu no organitzem la festa major. I en tot cas defensem un model de festes (festa major, Festa del Serpent, Fes-te Jove) autogestionades i autoorgantizades pels propis manlleuencs i manlleuenques i per les entitats socials i culturals del municipi.
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Manlleu, el 2007 i el 2011

Arxivat a