Lluís Casellas: «Hi ha un interès ocult en deixar morir el Mercat Municipal»

L’alcadable de Via Vic respon les preguntes dels lectors d'Osona.com

Lluís Casellas, a Vic
Lluís Casellas, a Vic | Adrià Costa
Redacció Osona.com
19 de maig del 2015
Actualitzat el 20 de maig a les 7:05h

Lluís Casellas. Foto: Adrià Costa


- Com faran real la participació ciutadana? Quin paper jugaran les associacions de veïns en el seu projecte participatiu?  De veritat faran referèndums i consultes per preguntar al poble?

- Proposem que la participació real sigui  a través de consells sectorials (cultura, urbanisme, educació, gestió, mercats etc...) per a cada àrea de funcionament de l’Ajuntament, i per a tractar temes i decidir partides pressupostàries des del primer moment, no per opinar un cop tancats els projectes, sinó per debatre tractant amb tota la informació des del principi, per després decidir.
Als consells sectorials han de ser-hi presents els agents de cada sector (comerç, veïns, comunitat educativa etc...) a més dels veïns, representants polítics, experts, professionals i tècnics, segons correspongui als assumptes a tractar i resoldre.
Crearem una regidoria que coordini els assumptes de participació, i que sigui l’interlocutor directe amb els veïns, entitats, etc., dotant-la dels recursos adequats per a donar a l'assumpte de participació l’estatus necessari per a que sigui efectiu, designant un únic responsable administratiu per a coordinar la relació veïnal i l'Ajuntament. Les associacions de veïns han d’intervenir en tots els aspectes de la ciutat.
Revisió del Pla Director de Barris definint els barris de forma clara i racional, i creant un consell de veïns i veïnes de totes les associacions d’on haurien de sortir els representants als consells sectorials. Increment de la participació dels veïns i veïnes en totes les àrees d’actuació de l’Ajuntament a través de les diferents Taules Sectorials.
Els temes de gran transcendència per a tota la ciutat podrien ésser referendats mitjançant referèndums o consultes a  tota la ciutadania.

- Quines són les propostes de Via Vic per al Mercat Municipal?

- Creiem que hi ha un interès ocult en deixar morir el Mercat Municipal. Potser per interessos especulatius ?
La inversió a realitzar per fer un nou Mercat Municipal, traslladant-lo de la ubicació actual i més adequat a les necessitats d’avui en dia no és tan gran, i més tenint en compte que els comerciants estan disposats a invertir al voltant del 50% del cost total de la remodelació. A més, la ciutat disposaria d’un espai de 2.800 metres quadrats per a l'ús que es cregui oportú, no necessàriament especulatiu.
No s’entén la negativa per part del govern de CiU i ERC a remodelar el Mercat Municipal a no ser que molesti un mercat de proximitat en una zona on sembla ser que s’hi vol fer promoció de vivendes  “Premium". És que CiU-ERC el govern de la ciutat, han  de retornar favors? Proposem un canvi radical:
Construir un nou Mercat Municipal a la zona de les Adoberies, acompanyat d’un supermercat de producte no-fresc, aprofitant que també és zona pròxima al centre, i que disposa d'espais per a aparcaments gratuïts que facilitarien l’accés a gent de la comarca i de tot Vic. Dotar d’aquests serveis una zona que pot necessitar una gran inversió de la ciutat, permetria que d’alguna manera aquesta  inversió anés retornant en forma d’espai de serveis i de moviment econòmic  i comercial, a més del seu valor patrimonial que de per sí ja té aquesta zona.
Mentre això es vagi duent a terme, cal realitzar la remodelació de l’actual Mercat Municipal,  potenciant-ne els productes de proximitat, ecològics i de km 0, que afavoreix el nostre projecte central de ciutat educadora en els aspectes de valors i de la  cultura de valorar el que ens és més pròxim, a banda de la contribució social que es pot fer i es fa en base a la coneixença i relacions que es creen en espais com aquests.
El que de sobres sabem que funciona i molt bé, en molts municipis, no té perquè no fer-ho a Vic. Apostem per això.

- Considera legítim utilitzar la imatge corporativa de la Via Catalana per la Independència per al seu partit?

- En relació a aquesta pregunta voldríem dir que la imatge corporativa de la Via Catalana per la Independència i la de la candidatura de Via Vic no s’assemblen en res. Si que en les dues imatges corporatives es fa servir el terme "via" que segons el diccionari té diferents definicions.
Per nosaltres Via significa:
1  Espai apte a transitar-hi, que cal recórrer per a anar d'un lloc a un altre, camí. (Font: diccionari.cat). Nosaltres volem recorre un camí per ajudar a que la ciutadania de Vic millori el seu benestar. Volem anar de l'estat actual a un Vic millor.
2 via de comunicació (Font: diccionari.cat). La nostra candidatura vol seu una via de comunicació entra la política de ciutat i la ciutadania, vol ser el canal de comunicació perquè a la ciutat es faci el que es consideri més necessari en benefici de la majoria, i no d'uns quants.
3 via pública DR CIV Lloc transitable obert al públic, carrer, plaça, etc. (Font: diccionari.cat). Som una candidatura oberta a la participació, al diàleg i a la transparència i a més volem que la ciutat sigui aquell lloc on la ciutadania s'hi senti bé.
4 via romana (o simplement via) HIST A l'antiga Roma, nom donat a cadascuna de les línies terrestres establertes que constituïen la xarxa de comunicació amb tots els punts principals de l'imperi Romà. (Font: diccionari.cat). Vic esta assentada sota les runes d'una ciutat romana. Tothom sap la importància que tenen les vies de comunicació, i que van ser determinats per l’expansió de Roma en el món antic.
El nom de via per nosaltres és tot això i molt més i sí, també volem ser una via cap a la independència d'aquest país perquè creiem que sent independents i independentistes ajudarem a construir per a tots un futur millor.
Finalment volem fer via, volem anar ràpid cap a una millor ciutat cap a un ajuntament que faci el Vic que tu vols.
I sí, considerem legítim utilitzar la paraula "via" perquè compartim el mateix esperit que la Via Catalana per la Independència.
Nosaltres som Via Vic.

- Que faran a la zona del Graell?

- Adaptar aquest espai com a zona lúdica recreativa, amb zones adaptades per a barbacoes, espais poliesportius, càmping municipal (serveis basics i mínims), espai per a concerts o espectacles diversos (circs, atraccions, etc.). No ha d’implicar gran inversió: el suficient per a esdevenir un espai d’ús immediat sense que hipotequi futures necessitats de creixement de la ciutat. Veiem que hi ha necessitat d’espais de lleure a la ciutat: parcs amb instal·lacions bàsiques per a la pràctica de l’esport, cistelles de bàsquet, pistes etc...  Amb això ampliaríem les zones verdes de la ciutat i donaríem ús a un espai a hores d’ara no accessible a la ciutadania.

- Tenen propostes concretes per a la gent gran de Vic?

- Crearem una oficina mòbil per a tràmits on-line per a qui tingui desconeixement o be no tingui accés a Internet. Portarem l’administració a casa pels casos de dependència i gent gran. Ampliarem els espais d’aparcament per a les persones amb mobilitat reduïda, ja sigui circumstancial o definitiva. Ampliarem el marge perquè si puguin acollir persones amb discapacitats més lleus, però que també els suposa problemes de desplaçaments. Mantindrem i millorarem les línies d’actuació existents pel que fa a la gent gran, la gent amb dependència.

- Què enteneu per liberalització administrativa? No seria contraproduent per al petit comerç?

- Facilitar tota la informació per als emprenedors: normatives i legalització de negocis, comerços, empreses, etc., permetent l’inici d’activitats de forma immediata sense la necessitat prèvia de tenir les resolucions o les respostes posteriors a les corresponents inspeccions o revisions. Les comprovacions, necessàries i obligatòries, es realitzaran amb posterioritat a l'obertura o posada en marxa de l'activitat, amb l’objectiu de no demorar per causa de tràmits administratius i burocràtics l’inici d’activitats econòmiques. Creació de la finestra única, des d’on realitzar tota la tramitació requerida sense haver d’anar d’un lloc a un altre.

- Agent de barri, exactament què significa aquesta figura? S’interpreta com un augment de l’estat policial?

- Cal dotar de presencia d'agents de la guàrdia urbana als barris, en acció preventiva i neutralitzadora de les actituds incíviques, delictives o transgressores de la normalitat, així com cercar la interrelació i coneixença amb la ciutadania. L'agent de barri ha de ser una persona coneixedora de les especificitats del barri, de la seva problemàtica, que permeti anticipar-se als problemes habituals i resoldre'ls sense limitar-se a posar multes.
Per això caldrà dotar la Guàrdia Urbana de més agents, però també alliberant-los de tasques que estan realitzant i que podrien ser dutes a terme per agents cívics, per exemple, o altre tipus de personal que es contractarà a través de plans d’ocupació. També cal mes coordinació i comunicació entre les àrees de l’Ajuntament i Guàrdia Urbana per evitar solapament  d’actes i activitats que generen problemes.

- Significa que no parareu la privatització de la sanitat?

- Aquesta qüestió no és quelcom que pertoqui a l’Ajuntament gestionar-ho, però apostem per una millora de l’oferta assistencial global, i de manera específica a l’atenció al servei d’urgències de l’Hospital Universitari de Vic. Volem establir un Pla Municipal de Salut per vetllar per la salut, la millora de la qualitat de vida i la prevenció de les malalties, i una Xarxa Municipal de Salut entre tots els agents implicats que es coordini per, dins les possibilitats de l'Ajuntament, millorar l'assistència sanitària a la ciutat de Vic.
Arxivat a