Iban Lapeira: «No volem adjudicacions a dit, tolerància zero al caciquisme»

L'alcaldable de Solidaritat Catalana per la Independència respon les preguntes dels lectors d'Osona.com

Redacció Osona.com
20 de maig del 2015
Actualitzat el 21 de maig a les 10:58h
Iban Lapeira, a Vic
Iban Lapeira, a Vic | Adrià Costa

Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa


- Creu que han anat bé els pressupostos participatius? Pensen introduir-hi algun canvi de cara a la legislatura vinent?

- Si hem de valorar la participació, tenint en compte altres pressupostos participatius que s’han dut a terme en municipis de població similar i que és la primera vegada que es fan a Vic, podem estar més que satisfets. Evidentment s’ha de treballar per augmentar-ne la participació. El llistó és superar el 5% amb escreix el proper mandat. Amb la quantitat i sobretot amb la qualitat de propostes també estem satisfets, ja que s’han consensuat entre la ciutadania que ha participat, i no ha estat “que hay de lo mío” ni una carta als reis. S’ha prioritzat el bé comú, les propostes de ciutat, moltes d’elles d’alt contingut social.

- Si fos alcalde, quin tant per cert destinaria als pressupostos participatius?

- Un percentatge important dels pressupostos municipals ja està compromès i aquell que arriba des de Generalitat i Diputació moltes vegades ho fa amb la destinació de la despesa ja adjudicada. Creiem que podem assumir perfectament l’1%, prop de 400.000 euros del pressupost ordinari, tanmateix no descartem obrir a la participació ciutadana el pla d’inversions, sempre supeditat l’obtenció dels recursos per executar-lo. La manera correcte de fer-ho, al nostre entendre, és progressivament i fins a assolir l’1% del pressupost ordinari al final del mandat.

- Com valora el seu pas per l'Ajuntament de Vic?

- La valoració entenc que es refereix a l’activitat com a grup. Si haguéssim de posar-nos nota, ens dono un notable. Hem de reconèixer que l’aritmètica del consistori ens ha permès tenir més visibilitat de la que hauríem tingut si l’equip de govern hagués tingut majoria absoluta. Aquest context i la voluntat de fer oposició constructiva és el que ha motivat que un regidor hagi aconseguit molt més que altres grups amb major representació, més centrats en debats estèrils, ideològics i buscant el rèdit electoral. Podem presumir de ser el grup municipal que ha executat més propostes seves, algunes d’elles força significatives.

- Estan disposats a destapar irregularitats de l’equip de govern?

- Solidaritat Catalana per la Independència sempre s’ha caracteritzat per denunciar qualsevol tipus d’actuació que creiem incorrecte. Una mostra d’això ha estat la denúncia feta al ple de l’Ajuntament sobre l’incompliment del plec de clàusules administratives del servei de neteja de la ciutat, adjudicat a Vialnet. També hem mostrat el nostre desacord en com s’adjudiquen les obres menors a la ciutat, al nostre entendre amb un clar beneficiat, el soci privat de l’empresa mixta RasesVic. A més, pensem que no és ètic que empreses vinculades a regidors de l’equip de govern facturin a l’Ajuntament sense que hi hagi hagut un concurs públic. No ens agrada l'adjudicació a dit. Al caciquisme tolerància zero, aquesta pràctica és més pròpia d’una república “bananera” que d’un país europeista. 

- Pactarien amb CiU o ERC per entrar a l’equip de govern? En cas afirmatiu, pensa que mostrar-se disposat a pactar repercuteix positivament a la imatge del seu partit? 

- Descartant una possible majoria absoluta d’alguna formació -fet que creiem evident-, el pròxim govern de la ciutat estarà format per una opció majoritària, CiU o ERC, o potser altre cop per tots dos. S’han de valorar resultats i veure quina és la tendència dels vigatans i vigatanes. Qualsevol acord hauria de ser ratificat pels adherits i simpatitzants de Solidaritat per la Independència de Vic. Això sí, és difícil que entrem a l'equip de govern si no sortim reforçats i aconseguim més d'un regidor. No farem de masovers com han fet altres per la cadira. Ens presentem a unes eleccions per obtenir l’alcaldia i participar activament de la política. Volem que la gent ens vegi com opció de govern. Quan diem que estem disposats a assumir responsabilitats, no ens oferim a pactar i tampoc ho fem pensant en els rèdits electorals. Ens presentem a unes eleccions municipals amb un projecte propi el qual pensem que és el millor per a la ciutat.

- Què opina que la CUP hagi posat pals a les rodes als pressupostos participatius?

- L'actitud de la CUP amb relació al procés dels pressupostos participatius per mi no ha estat bona. Pel que sembla, la paternitat de la proposta ha condicionat molt el seu compromís. Crec, sincerament, que ha estat una decisió política, potser d’estratègia.Tot i això, segurament la seva implicació no hauria variat gaire els resultats pel que fa a la participació i les propostes. Els pressupostos participatius són una proposta de ciutat, no de partit. Alguns han intentat vincular el projecte a Solidaritat i han desitjat que fracassés, s’han equivocat.
 

Candidatures de Vic a les eleccions municipals de 2015

Seguiment electoral a Vic des del twitter de @Vic_Eleccions

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Vic, el 2007 i el 2011

Arxivat a