La sequera i les altes temperatures posen en risc la collita de cereal a Osona

Els pagesos alerten que si no plou la producció es podria reduir al 50%

per Pere Pratdesaba , 13 de maig de 2015 a les 10:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un camp de cereals afectat per la sequera, aquest dimarts a Calldetenes. Foto: Adrià Costa


La manca de pluges i les altes temperatures dels darreres dies, inhabituals per a l’època, estan posant en risc la collita de cereal de secà, ordi, blat i colza principalment, a Catalunya. El sector no recorda un inici de maig amb unes condicions meteorològiques tant adverses, que han provocat un escurçament del cicle vegetatiu de la planta sense que el gra de cereal s'hagi pogut desenvolupar plenament.


Els sindicats agraris ja van alertar fa un setmana que la producció es podria reduir fins al 50% si no plovia. Malauradament, tampoc es preveuen previsions d'aigua intensa a curt termini.

La pèrdua de collita per culpa de la falta d'aigua i la calor varia segons la zona i la precipitació caiguda durant l'hivern. A la plana de Lleida, per exemple, la situació és altament preocupant.


A Osona, ja s’ha perdut part de la collita en alguns indrets amb terres poc profundes, on el cereal no ha pogut arrelar amb força, sobretot a llocs com Torelló i Sant Martí Sescorts, on ja es poden observar alguns camps totalment grocs. “En d’altres terres amb més fondària encara aguanta. Però si no plou els propers dies, la collita la podem donar per morta”, explica Lluís Muntal, alcalde de Malla i portaveu d’Unió de Pagesos. “Ara és un moment molt important, perquè és quan el cereal posa el gra. Cal que plogui i les temperatures es normalitzin”, afegeix.

Els agricultors osonencs tenen previst collir el cereal a finals de juny i principis de juliol. En alguns camps, però, si continua la sequera, alguns pagesos podrien optar per segar abans, sense esperar que el gra es fes més gran, i barrejar-lo amb la palla.
 

Un camp de cereals afectat per la sequera, aquest dimarts a Calldetenes. Foto: Adrià Costa

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació