Benito Urban trasllada a Sallent el seu centre logístic i d'operacions

L’empresa abandonarà completament Sant Bartomeu del Grau, tot i que la part administrativa i comercial restarà en algun altre indret d’Osona

Pere Pratdesaba
08 de maig del 2015
Actualitzat el 13 de maig a les 18:25h
La nau de Benito Urban a Sant Bartomeu del Grau, fa uns mesos
La nau de Benito Urban a Sant Bartomeu del Grau, fa uns mesos | Adrià Costa

La nau de Benito Urban a Sant Bartomeu del Grau, fa uns mesos. Foto: Adrià Costa


L'empresa de mobiliari urbà Benito Urban, tal com ja va avançar Osona.com, traslladarà el seu centre logístic i d'operacions al polígon industrial els Plans de la Sala a Sallent (Bages), un indret més ben comunicat, per tal de facilitar la logística. Concretament, l'empresa s'instal·larà al Logis Bages, una de les plataformes logístiques de distribució més grans de Catalunya, que compta amb una nau modulada de 53.000 metres quadrats, dels quals n'ocuparà 29.000, propietat de CIMALSA, una empresa pública de la Generalitat.

D'aquesta manera, Benito Urban traslladarà cinquanta del seus treballadors a Sallent. La resta de treballadors, uns vuitanta, es mantindran a Osona, tot i que es buscarà una nova ubicació perquè abandonarà completament la nau de Sant Bartomeu del Grau. D'aquesta manera, mentre a Sallent es trasllada el centre de muntatge, operacions i logística, a Osona s'hi quedarà l'equip d'administració, finances i comercial. Fonts properes a la companyia han explicat que un dels llocs que es tempteja és Tona.

L’empresa començarà el trasllat a principis del mes de juliol. Així ho han explicat en roda de premsa el director general adjunt de l'empresa, Xavier Salleras, i el director d'operacions, Eduard Sánchez. Fins ara, la companyia estava ubicada a un nau de 80.000 metres quadrats a Sant Bartomeu del Grau, però, com ha explicat Sánchez, "no era un lloc idoni per desenvolupar activitats de logística" per les característiques de la nau. El trasllat a Sallent permetrà a Benito Urban "afrontar una etapa de creixement", ha apuntat el director d'operacions.

Un punt d'inflexió en la crisi

Benito va viure un període d’or amb el boom immobiliari, quan va aconseguir facturar fins a 102 milions d’euros l'any 2007. En els darrers exercicis, a causa de la crisi, l'empresa ha vist com es reduïa dràsticament la facturació, sobretot a l’Estat espanyol. La firma té com a principals clients les administracions, que han retallat de manera important els seus pressupostos.

Fa tres anys, l’empresa va patir un canvi d’accionariat , amb l’entrada majoritària del grup d'inversions industrials belga Groupe Bruxelles Lambert (GBL), una operació que es va canalitzar a través d’Ergon Capital, ara denominada Urbe Group. El grup va adquirir la totalitat de l'empresa el passat estiu, amb la compra del 13% del capital restant a la família Carandell. L’estratègia dels nous propietaris passava per reduir despeses i afrontar plans de creixement, sobretot en els mercats internacionals.

El pla de l’empresa durant aquests tres anys ha inclòs, entre altres mesures, una retallada de sous i el trasllat de la seu central de Manlleu a Sant Bartomeu del Grau , a les antigues naus de Puigneró, on també es porta a terme una part de la producció. En total, l’empresa té uns 130 treballadors.

En aquests moments, el pla d’expansió internacional ha funcionat en llocs com França, on ja es factura una gran part del total de la producció de l’empresa. En tot cas, la dràstica caiguda de la demanda interna ha fet estralls i la firma ha presentat pèrdues en els últims anys. En aquest darrer exercici, però, s'ha notat un canvi de tendència, i l'empresa ha augmentat en un 15% la seva facturació, que s'ha situat al voltant dels 40 milions d'euros. Una xifra que s'espera superar en aquest 2105.
Arxivat a