La UVic-UCC investeix Anna Veiga com a Doctora Honoris Causa

La biòloga i directora del Banc de Línies cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona ha rebut la distinció del centre, en un acte que s'ha realitzat per primer cop a Manresa

Redacció Osona.com
08 de maig del 2015
Actualitzat el 10 de maig a les 12:24h
Anna Veiga, a Manresa
Anna Veiga, a Manresa | UVic-UCC

Anna Veiga entre autoritats polítiques i universitàries. Foto: UManresa


La biòloga i directora del Banc de Línies cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, Anna Veiga, ha estat investida aquest dijous, 7 de maig, com a Doctora Honoris Causa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). L'acte s'ha dut a terme al Campus Manresa i ha estat el primer de la nova universitat a la capital del Bages. Anna Veiga és també la primera dona investida amb aquest reconeixement de la UVic-UCC. 

En el seu discurs, la doctoranda ha defensat la importància de la divulgació científica assegurant que "es tracta d'una faceta inherent a la meva professió i l'he incorporada i la desenvolupo gustosament com a part de la meva activitat. És del tot imprescindible posar a l'abast de la societat la informació sobre temes científics i mèdics i els professionals som el vehicle que n'ha de permetre la transmissió".

Veiga també s'ha referit ha assegurat sentir-se com una "privilegiada" per poder participar en la recerca en cèl·lules mare, que pot suposar "un canvi de paradigma en medicina". 

El rector de la universitat, Jordi Montaña, ha destacat "el gran servei a la causa de la investigació científica catalana en dotar-la d'una figura femenina emblemàtica, que obre nous objectius i perspectives per a les joves estudiants amb vocació científica que s'emmirallen en la seva obra i en els seus assoliments en un món que, fins no fa gaires anys, era gairebé exclusiu dels homes". Montaña l'ha definit com "un model per a la comunitat d'estudiants, professorat i professionals de la nostra universitat". 

Investigació d'impacte amb la bioètica com a brúixola

Ha estat la doctora i directora dels estudis de Ciències de la Salut d'UManresa-FUB, Carlota Riera, qui ha apadrinat la doctoranda. En la seva breu intervenció, Riera ha posat de relleu "l'impacte de la tasca investigadora d'Anna Veiga en els avenços de la ciència per a la millora de la salut i el benestar de les persones" tant per a la fecundació in vitro com a l'avenç de la medicina regenerativa, "actualment una font d'esperança en moltes malalties incurables".

La padrina de la nova doctora honoris causa ha assenyalat també els seus "valors i actituds que, sens dubte, són els que voldríem ser capaços de transmetre a tots els nostres estudiants: l'interès per explorar camps professionals de forma pionera, el coratge de sortir de la zona de confort per donar un gir a la pròpia trajectòria professional i acadèmica, l'esforç posat al servei de la societat i de la millora del benestar col·lectiu cercant cures i remeis actualment inexistents, el compromís amb el rigor científic i amb la societat. Tot plegat amb la bioètica com a brúixola essencial per fer el camí".

La professora i investigadora de la Facultat de Ciències i Tecnologia del Campus UVic, Malu Calle, ha fet la laudatio de la nova doctora honoris causa. Calle ha destacat la vinculació d'Anna Veiga a dos avenços científics "pioners i molt transcendents per a tota la societat: la fecundació in vitro i la investigació en cèl·lules mare". Ha recordat com, amb només 27 anys, va assumir la direcció del nou laboratori de reproducció assistida de l'Institut Dexeus i com, un any després, aconseguia fer realitat la primera fecundació in vitro a Espanya, que va culminar amb el naixement de Victòria Anna el juliol de 1984. També ha posat de relleu el seu treball en la implantació de tècniques innovadores de micromanipulació, que va permetre implantar embrions genèticament sans en casos de malalties hereditàries. La laudatio de Malu Calle ha posat també l'accent en les iniciatives impulsades en el camp de la investigació en cèl·lules mare, que genera una gran expectativa en medicina a través de la medicina cel·lular per regenerar teixits danyats o òrgans concrets d'un malalt. 

En la seva intervenció, Calle ha volgut notar que els dos camps de recerca d'Anna Veiga "se situen en un espai on els avenços científics plantegen qüestions ètiques importants" i ha destacat que Anna Veiga sempre s'ha implicat en "trobar un equilibri entre les necessitats dels investigadors i les expectatives de la societat en relació a la recerca científica". 

Una universitat en xarxa per a una xarxa de ciutats

Montaña, per la seva banda, ha aprofitat el seu parlament per explicar la significació d'aquesta recent realitat universitària. Una realitat que ha definit com "una universitat en xarxa per a una xarxa de ciutats que conformen la ciutat territorial que, sense l'àrea metropolitana, compta amb uns tres milions d'habitants". Segons el rector, aquesta ciutat territorial compta amb tres universitats fortes: la Rovira i Virgili a Tarragona-Reus, les de Girona i de Lleida. La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, amb seus a Manresa i Vic, s'ha incorporat a aquesta universitat en xarxa, donant servei a la resta del territori, en el qual hi viuen cap a un milió d'habitants. 

A més de destacar el fet territorial, el rector ha apuntat altres aspectes definitoris de la UVic-UCC, com la presència de representants tant de la Universitat, com del Govern i i el teixit empresarial en els patronats de la institució, la seva voluntat de contribució a la vertebració territorial i la implicació en projectes vinculats a l'entorn. 

Breu currículum d'Anna Veiga

Anna Veiga va néixer a Barcelona l'any 1956, es va llicenciar i doctorar en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és senior clinical embryologist per la European Society for Human Reproduction and Embryology i especialista en reproducció humana i embriologia clínica per la Asociación para el Estudio de la Biología de la Reproducción. En l'actualitat exerceix com a professora associada al departament de Ciències Experimentals de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra i dirigeix el Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i el Servei de Medicina de la Reproducció de l'Hospital Universitari Quirón-Dexeus. És fundadora i coordinadora del Màster en Biologia de la Reproducció i Tècniques de Reproducció Assistida de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha publicat més de 200 articles científics en revistes nacionals i internacionals, a més de 65 capítols de llibre i ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (2004), el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica (2006), la Medalla Narcís Monturiol al Mèric Científic i Teconlògic (2005) i la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya (2013)

Cinquè acte d'investidura de la UVic-UCC

Aquest serà el cinquè acte d'investidura de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Els quatre anteriors es van atorgar a Emili Teixidor, Valentí Fuster, Federico Mayor Zaragoza i Henry Chesbrough i es van celebrar al campus UVic de la institució universitària federada.
Arxivat a