La pota sud entra de ple al debat electoral de Vic

Els veïns obliguen els partits a mullar-se | Gairebé totes les formacions accedeixen a treballar per paralitzar el projecte del vial, que ha d’enllaçar la C-17 i l’Eix, a través de Vic i Santa Eugènia

Redacció
09 de maig del 2015
Actualitzat el 10 de maig a les 6:47h
Signatura del manifest de la pota sud
Signatura del manifest de la pota sud | Adrià Costa

Acte d'adhesió al manifest de la pota sud. Foto: Adrià Costa


La pota sud, el vial que hauria de connectar la C-17 i l’Eix Transversal a través de Vic i Santa Eugènia de Berga, amb l'objectiu de facilitar el trànsit dels vehicles pesants a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga i permetre evitar el pas de camions pel sud del nucli urbà de Vic, ha entrat de ple en el debat electoral. El projecte topa amb la resistència de diverses associacions de veïns de Vic, i fins i tot algunes de Santa Eugènia de Berga, que consideren que la infraestructura seria massa agressiva i que no és necessària.

Aquest moviment veïnal opositor s’ha organitzat i, aprofitant les eleccions municipals de Vic, han reclamat a les diferents formacions que es presenten als comicis que facin pública la seva posició al respecte. Per això, se’ls ha instat a signar un manifest (llegiu, a sota), on es demana que es deixi sense efecte el projecte i els estudis previs i que s’apliqui fins a les últimes conseqüències la prohibició de pas per als vehicles pesants al nucli urbà de Vic (una mesura que ja s’ha posat en pràctica, amb multes, des d’aquest 1 de maig).

El passat dimecres es va convocar als partits “democràtics” a la ribera del riu Gurri, entre Vic a Santa Eugènia de Berga, per tal que fessin efectiva la signatura del document. Els partits amb connotacions xenòfobes que es presenten a les eleccions no van ser convidats a l’acte, per considerar que no reunien les “condicions democràtiques mínimes”.

Tota la resta de partits, menys el PSC (tot i que va assistir a la trobada), van signar el manifest: ERC, Via Vic, Vic per a Tots, Solidaritat, Capgirem Vic i fins i tot CiU. En aquest darrer cas, però, els convergents van matisar que compartien el fons del document, però no el contingut íntegre. Cal recordar que CiU va perdre una votació al ple el passat mes de setembre, on la formació va defensar la continuïtat del projecte. El seu posicionament, però, ha canviat en els darrers mesos, tal com demostren les declaracions de l’alcaldable Anna Erra, en una entrevista recent a Osona.com, on va assegurar que s’escoltaria els veïns i que si calia reformular el projecte i el seu trajecte, es faria.

--------------
MANIFEST DE LA POTA SUD DE VIC


En els últims anys s’ha fet evident la problemàtica de la circulació en trànsit pesant dins dels barris del sud de la ciutat de Vic. Aquest fet és una molèstia palesa per les veïnes i veïns d’aquests barris, que han de suportar aquest trànsit amb les problemàtiques de sorolls o perillositat que això els hi suposa. Aquesta realitat, acompanyada d’una planificació urbanística, que encara es basa en el model insostenible que es volia aplicar abans de la crisi, ha portat a que des de l’Ajuntament s’hagin plantejat unes solucions per a aquest problema en concret que també són insostenibles. Això s’ha exemplificat amb la intenció de tirar endavant el projecte de la pota sud. Per a nosaltres, la Pota Sud no és una bona solució a la problemàtica perquè agreuja encara més les conseqüències més greus del model urbanístic megalòman del que venim: la destrucció del territori.

El projecte de la pota sud, més que respondre a una demanda veïnal, respon als interessos de grans industrials càrnies, en el transport de mercaderies que produeixen. Aquests estan arrasant el model productiu agroalimentari, base de l’economia de la comarca. I ho estan fent, entre pocs propietaris que acumulen gran part de propietats i riquesa de la comarca, a base d’explotació laboral, contaminació d’aqüífers i destrucció de la petita pagesia i ramaderia.

Acte d'adhesió al manifest de la pota sud. Foto: Adrià Costa

La pota sud no respon a una demanda veïnal perquè el projecte proposat des de l’Ajuntament en cap moment s’ha consensuat amb les diverses associacions de veïns afectades, més aviat el contrari, aquestes s’hi han mostrat en contra. El terreny on s’ha projectat la carretera és la única sortida natural de Vic, on no has de creuar cap gran infraestructura. És un espai d’ús social per a veïnes de Vic. Inevitablement es propiciaria un augment de la circulació de vehicles per camins on ara aquesta és d’ús veïnal, ja que el projecte preveu que aquests camins siguin interseccions per la carretera i molts vehicles els utilitzarien com a vies d’accés a Vic. I no cal posar gaire imaginació per pensar que en un futur aquesta nova carretera estaria acompanyada de polígons, fent un Vic envoltat per una anella grisa que els vigatans ni volem ni necessitem.

Es fa evident doncs que, per una banda, aquesta carretera aportaria molts més perjudicis que beneficis als veïns i veïnes dels barris sud de la ciutat. Però per altra banda, també urgeix solucionar la problemàtica de l’excessiva circulació en trànsit d’aquesta zona.

Per tant, demanem:

- Aturar i deixar sense efecte el projecte i els estudis previs de construcció de la pota-sud amb tots els mitjans a l’abast de l’Ajuntament i fer-los extensibles a la Generalitat.

- Vetllar per fer efectiva la prohibició de circulació de vehicles pesants en el nucli urbà de la ciutat de Vic fins les últimes conseqüències, aplicant la nova ordenança de regulació de transit pesant (article 2.9) aprovada recentment pels carrers on actualment ja s’està portant a terme.

- Treballar en l’arranjament de la circumval·lació urbana de l’avinguda dels Països Catalans, a l’altura dels barris de Santa Anna i l’Horta Vermella, ja que, actualment, està inacabada a l’altura d’aquests barris i això provoca que la circulació en trànsit utilitzi vies interurbanes dins d’aquests.

- Dibuixar un planejament urbanístic posant al davant els interessos dels ciutadans, visió de futur i sentit comú , en comptes de fer-lo al servei d’interessos d’uns pocs.

Entenem que amb aquestes propostes pretenem reclamar un model urbanístic sostenible i humà per a la nostra ciutat i que respongui a les demandes i necessitats dels seus habitants i no als interessos de grans propietaris i gestors de l’obra pública que ens generen desconfiança per els nombrosos ”nyaps” que deixen rastres inesborrables en el territori.

Fins a data d’avui, 29 d’abril de 2015, s’adhereixen a aquest manifest les entitats següents:

- Associació de veïns del barri de Santa Anna

- Associació de veïns del barri d’Osona

- Associació de veïns del barri del Remei

- Associació de veïns del barri de La Calla

- Associació de veïns de la Serra de Sanferm

- Grup de Defensa del Ter

- Unió excursionista de Vic

- Grup de Naturalistes d'Osona

- Horts Solidaris

- MIJAC Sanferm

Acte d'adhesió al manifest de la pota sud. Foto: Adrià Costa

 

Acte d'adhesió al manifest de la pota sud. Foto: Adrià Costa